Вече е 2022 година и въпреки това все още живеем в свят, в който двойните стандарти за родителство изобилстват. Когато стане въпрос за татковци, дори най-елементартните, ежедневни задачи са считани като голям подвиг, докато майките трябва да се справят с всичко това и то се счита за напълно нормално и незаслужаващо похвала.

Тези двойни стандарти ни разкрива Мери Катрин Стар – художничка, учителка по йога и майка на две деца, от Кейп Код, Масачузетс. Тя е жената зад Инстаграм акаунта @momlife_comics. Скорошната й публикация, озаглавена „Илюстрирано ръководство за двойните стандарти на родителството“, подчертава някои от основните разлики в начина, по който обществото гледа на майките спрямо татковците.

Публикацията се приема много добре от нейните последователи - всъщност тя бързо се превърна в най-популярната й публикация досега.

„Омръзна ми нашето общество да аплодира татковците за това, че се справят с най-основните родителски задължения и очакват съвършенство от майките“, споделя в интервю.

Илюстрираните сценарии се основават на собствения опит на Стар като майка в свят, който поставя летвата много по-ниско за татковците (въпреки че те са също толкова способни).

„Хората ми казват много неща, които никога не биха казали на съпруга ми“, казва тя. „Например, веднъж, когато дъщеря ми беше малка и аз я бутах в количката и гледах телефона си, съсед ми извика, че „трябва да обърна внимание на дъщеря си вместо на телефона си.“ Знам, че той никога не бих казала това на съпруга ми.”

Друг пример: когато хората казват, че баща „гледа децата“, но това, което той всъщност прави, е да бъде родител на собственото си дете. Стар споделя: „Хората питат майките кой гледа децата, когато са навън или пътуват. Но никой не пита бащите за това. Просто се очаква, че майките го правят.“

Очаква се от майките да стоят вкъщи от работа, когато децата им са болни, а татковците не. И всъщност, често на татковците не се дава същата гъвкавост, каквато се дава на майките, когато децата им са болни."

В коментарите под поста в Инстаграм родителите споделят собствените си наблюдения за този вид двойни стандарти, оплаквайки се колко обидни и разочароващи могат да бъдат те.

Например: „Бях на екскурзия с децата си и учителят каза: „Толкова се радваме, че татковците успяха да излязат от работа, за да дойдат!“ Помислих си: Мммм, аз също излязох от работа, за да дойда!“, пише една майка.

„Какво ще кажете, когато татко ги облича странно или неподходящо за времето? Това се счита за забавно. Но, ако майка е направила това, тя е определено е небрежна“, казва друга.

Стар подчерта, че целта на тези комикси не е да направят така, че татковците да изглеждат зле. Тяхната цел е да ни накара да осъзнаем колко различно се гледа на майките и татковците, когато правят едно и също нещо.
„Надявам се, че колкото повече говорим за тези двойни стандарти, толкова повече можем да започнем да ги променяме“, казва тя.

Вижте за какво говорим в галерията чрез комикса на Стар.