Рапунцел наистина съществува! Само че живее в Китай и всъщност... е умножена десетки пъти! Жените от китайското село Хуанлуо Яо имат най-дългите коси в света, средната им дължина е около 2 метра. Дори са признати от „Рекордите на Гинес” като селото с най-дълги коси.

Смята се, че дългите коси на жената ще ѝ донесат благополучие, здраве, богатство и дълголетие. А тайната на тези прекрасни дълги коси не са съвременните шампоани и козметични средства, а оризовата отвара, с която жените от поколения наред мият косите си.

Въпреки че косите им са прекрасни, девойките ги крият под черни шалове, а младоженецът може да зърне косата на годеницата си едва след сватбата. Преди години се е смятало, че ако момче зърне девойка без шала ѝ, трябва да живее три години при родителите ѝ като доведен син.

Омъжените жени ходят с коси, пристегнати на кок, чиято форма зависи от това колко деца имат. Вдовиците също покриват косите си като девойките.

Жените от селото режат косите си само един-единствен път в живота си, когато са готови да си търсят съпруг, обикновено около 16-18-годишна възраст. Интересното е, че в селото момичето има водещата роля и тя сама избира бъдещия си съпруг, а за да заяви симпатиите си, му пее специални традиционни песни.

Отрязаната коса обаче не се изхвърля. Тя първо се дава на бабата на момичето и се превръща в украшение за глава. След сватбата това украшение се подарява символично на младоженеца, но булката го прибавя към кока си. Никаква коса не се изхвърля, защото жените смятат, че колкото по-голям е кокът им, толкова по-дълъг и благополучен живот ще водят.