Болоня крие много забележителности, които привличат туристите и до днес. Част от тях са наклонените кули Асинели и Гаризенда, които напомнят на известната наклонена кула в Пиза.

Тези сгради са построени през 11-ти век от семействата Асинели и Гарисенда, на които са кръстени.

В миналото влиятелни фамилии са строили високи кули, за да представят своето богатство. Колкото по-висока е кулата – толкова по-голям е престижът. Днес в Болоня са останали само тези две кули и те са символи на италианския град.

През 14-ти век по-малката кула Гарисенда е скъсена с около 12 метра, за да се предотврати срутването ѝ. Днес тя е с височина 48 метра и е по-наклонена.

Първоначално кулата Асинели е построена с височина 70 метра, а по-късно е разширена и днес е висока 97,2 метра. През 14-ти век Асинели става собственост на града и се използва като затвор и малка крепост. През този период е добавена дървена конструкция около кулата на височина около 30 метра. Монтиран е мост, който свързва двете кули, но по-късно е разрушен по време на пожар.

Всички туристи имат възможност да се изкачат до върха на кулата Асинели и да се насладят на прекрасната панорамна гледка към града. До върха водят 498 стъпала.

Вижте кулите в галерията ни и споделете искате ли да ги посетите или, може би, вече сте го направили: