Забавянето на метаболизма е ситуация, с която много хора се сблъскват между 40 и 60-годишна възраст. Днес ви разказваме как да разрешите проблема и да започнете да се наслаждавате на годините, красиво, здраво тяло и добри високи нива на енергия.

Метаболизмът или обмяната на веществата е набор от химични реакции в организма, които подпомагат неговия растеж, развитие, възпроизвеждане и запазване на всички свойства. Скоростта на метаболизма зависи от редица фактори. Те условно се разделят на две групи: статични и динамични. Статичните фактори са тези обстоятелства, на които човек не може да повлияе. Те включват: пол, възраст, наследствени характеристики, тип тяло.

Динамичните фактори са тези, които могат да бъдат повлияни чрез промяна на начина на живот. Това е телесно тегло, съотношение на мускулна и мастна тъкан, хормонален статус, психо-емоционално състояние.

За да разберете как да повлияете на метаболизма, трябва да намерите причините за неговите промени. Основната причина е хормонален дисбаланс, който често се появява с възрастта. Например хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, инсулинова резистентност, захарен диабет, хиперпролактинемия. В такива случаи е необходима консултация с ендокринолог, специалист по превантивна медицина.

На възраст 50-60 години, дори и при добра функция на щитовидната жлеза, можем да забележим намаляване на половите хормони. В този случай обменът между мазнините и мускулната тъкан се нарушава и метаболизмът се забавя. Ето защо е важно да се предпише правилната хормонозаместителна терапия, да се хване моментът, когато спадът на половите хормони започва.

При такова лечение е важно да се вземат предвид генетичните характеристики, да се премахнат противопоказанията и да се използват възможно най-нежните лекарства. Добре е, ако се предписват в микродози и съдържат естествени съставки.

Също така е важно да следите нивата на инсулина. Това е анаболен хормон, който насърчава правилното усвояване на глюкозата и помага тя да не се съхранява като излишна мазнина.

Втората причина, поради която метаболизмът се забавя с възрастта, е промяна във функционирането на клетките. Между 40 и 60 години тя се нуждае от по-малко енергия, отколкото между 18 и 30. Поради това тялото като цяло изисква по-малко енергия, отколкото в млада възраст. Когато се храним със същото количество, както преди, но наддаваме килограми означава, че имаме промяна във функционирането на енергията в клетката.

Третата причина е промяна в количеството хранителни вещества в организма. Важно е под наблюдението на специалист да се изключат всякакви дефицити на микро- и макроелементи, които водят до метаболитни нарушения. За да се ускори, често се предписват берберин, таурин, екстракт от зелен чай и различни инозитолни компоненти.

Като цяло всеки може да ускори метаболизма си, като спазва правилата за поддържане на добро здраве и дълголетие.

Първият е добрият сън. Второто е правилното хранене с достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати. Изключваме хранителни отпадъци, захар, газирани напитки. Това са източници на светлинна енергия, които допринасят за бързото отлагане на излишната мастна тъкан и нарушаването на въглехидратния метаболизъм. Важно е да поддържате честота от 3-4 часа между храненията и да избягвате честото похапване.

На трето място е физическата активност. Двама еднакви хора с приблизително еднакво телосложение могат да имат напълно различен разход на енергия. Този с по-развита мускулна тъкан харчи повече от нея. И с възрастта мускулната маса намалява, така че трябва да се погрижите за това предварително. Увеличавайки го, помагаме за ускоряване на метаболизма дори в покой.

Добрият метаболизъм на 40, 50, 60 е радостта от възрастта. Определено си струва да отделите време за този въпрос, за да подобрите стандарта си на живот, както и своето благосъстоянието и външен вид. Ако се интересуваме достатъчно и вземем мерки, ще можем да се радваме на красота и жизненост в дори в своите старини.