Искате да приготвите лесен и вкусен десерт за кафето си, или пък сладко изкушение, с което да зарадвате близките си през почивните дни? 

Тази лесна за приготвяне ванилова торта е чудесното решение за всеки, който иска да експериментира с нещо ново и вкусно.

Необходими продукти

За тортата:
380 гр. гранулирана захар
½ чаша олио
3 големи яйца
1 с.л. ванилов екстракт
½ чаша заквасена сметана
350 гр. брашно
3 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
300 мл мляко

За глазурата:
170 гр. обезсолено масло, студено
2 1/2 чаши пудра захар
1 ч. л. екстракт от ванилия
1 с. л. бита сметана

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса.
Смесете мокрите съставки: В голяма купа разбийте захарта, олиото, яйцата и екстракта от ванилия, докато се смесят добре. Добавете заквасената сметана и разбъркайте добре.
Смесете сухите съставки: В отделна купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Добавете половината сухи съставки към сместа и след това половината от млякото и разбъркайте.
Добавете останалите сухи съставки и останалото мляко. Разбийте на ниска скорост, докато всички съставки се смесят добре. Разбъркайте с шпатула, за да сте сигурни, че е добре смесено.
Изсипете сместа в тава с размери 20 на 30 см и печете на 180 градуса за около 30 минути. Проверете готовността на тортата, като поставите клечка за зъби в центъра ѝ. Ако излезе чиста, е готова. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
За глазурата: Нарежете маслото на парчета. С помощта на бъркалка го разбийте за 5-7 минути. Добавете пудрата захар и разбъркайте на ниска скорост, докато се смеси с маслото, след това добавете екстракта от ванилия и сметаната и разбъркайте, за да се комбинират.
Продължете да разбивате на ниска степен, докато съставките се смесят. Увеличете скоростта до средно висока и разбийте още 3-5 минути, за да вкарате допълнително въздух в глазурата. Разпределете върху охладения сладкиш.
Лесно и вкусно!