Броени дни остават до Великден, а подготовката в кухнята ври и кипи. Правим списък за пазаруване, търсим вкусни рецепти, които са подходящи са нашето семейство, и бързаме, защото време почти не остана.
Не е ли време да променим визията ни за трапезата, като изберем някоя по-нетрадиционна рецепта за нея? Имаме шанс да се докажем като отлични готвачи за празника. Шанс, който ще открием в магазините на Kaufland.
Агнешкото и козунакът са важна част от обяда и вечерята на празника. За да се отличим този Великден, е време да заложим на свежите и качествени продукти в Kaufland. Защо ли? Защото по този начин ще успеем истински да се насладим на ястията в приятна компания.
Ние, като почитатели на българската кухня, но и на международния привкус, решихме да споделим с вас лесни рецепти, които ще се харесат на всички в семейството. Те са оригинални и неповторими.
За любителите на агнешкото
Знаем, че не всеки обича агнешко, но за неговите фенове сме приготвили нещо наистина специално.
Време е българското и мароканското да се слеят в едно, създавайки изкуство в чинията. С тази рецепта за агнешко ще задоволите и най-изтънченото небце.
Необходими продукти:
- 1 1/2 или 2 кг обезкостено агнешко
- Сол
- Пилешки бульон
- 1 чаша сушени кайсии
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 глава нарязан лук
- 4 скилидки чесън
- 2 чаени лъжици прясно смлян джинджифил
- 2 супени лъжици доматена паста
- 1 малка щипка шафран
- ½ чаена лъжица смляна куркума
- ¼ чаена лъжица смлян кардамон
- ¼ чаена лъжица смляно индийско орехче
- Смлян черен пипер
- ¼ чаша прясно нарязан кориандър (може и повече за гарнитурата)
- ½ чаша препечени бадемови стърготини
- Листа мента
Начин на приготвяне:
Нарежете агнешкото и го поставете в голяма купа с 2 чаени лъжици сол. Оставете го да преседи 1 час на стайна температура или цяла нощ в хладилника.
В малък тиган на средна температура оставете пилешкия бульон да заври. Махнете от котлона и добавете сушените кайсии. Нека постоят в бульона около 15 минути.
В тенджера затоплете олио. Добавете агнешкото и оставете да се изпече, докато не придобие златист цвят. Извадете го в чиния.
Намалете топлината и добавете лук в съда от агнешкото. Нека омекне за около 5 минути. Сложете чесъна, джинджифила за около 1 минута. След това добавете и подправките.
Време е да добавите бульона, агнешкото и кайсиите към останалото. Овкусете със сол и пипер на вкус. Оставете да заври, а след това намалете и температурата. Покрийте съда. Ястието ще е готово след около 1 час и половина.
Добавете малко кориандър. Гарнирайте с ментата, бадемите и още кориандър.
Нетрадиционният козунак
Козунакът е неизменна част от трапезата за Великден. Виждали сме го под различни форми, приготвен в пекарни или у дома. Мекото тесто и хрупкавата коричка са истинска наслада.
Сега можем да постигнем това, благодарение на свежите и качествени продукти на Kaufland.
Необходими продукти:
- ½ чаша топла вода
- Мая
- 1 ½ чаши мляко
- 3 супени лъжици захар
- 2 чаени лъжици сол
- 2 яйца
- ½ чаша масло
- 1 чаена лъжица ванилия
- 1 супена лъжица лимонова кора
- ¾ чаша стафиди
- ½ чаша бланширани бадеми
- 7 чаши брашно
Начин на приготвяне:
Покрийте голяма купа с олио и оставете настрани. Разбийте маята в половин чаша топла вода с 1 супена лъжица захар за 5 минути.
В купа от миксер (ако нямате, може и обикновена) смесете маята със захар, брашното и останалите захар, сол, едно яйце, масло, ванилия, лимонова кора, стафиди и бадеми. Включете миксера на ниска степен, докато не се получи еднородна и еластична смес. Добавете още брашно, докато тестото не се отлепя само от съда.
Поставете го в намазнената купа, за да попие малко от олиото. Покрийте с кърпа и го оставете на топло, докато не се удвои. Обикновено се случва за около 1 час.
Покрийте 2 съда за печене (ако имате кръгли) с останалото масло и посипете с 2 супени лъжици брашно. Оставете ги настрани.
Пренесете тестото върху повърхност, посипана с брашно. Разделете го на две и оформете и двете части на топки. Покрийте отново с чиста кърпа за около час или докато отново не стане двойно.
Разбийте останалата част от яйцата и леко намазнете двете части от тестото. Пуснете фурната на високи градуси. Печете за около 15 минути. Намалете леко градусите и продължете, докато козунаците не придобият златист цвят. След около 40 минути трябва да са готови и можете да декорирате с пръчици и ядки, след като изстинат.
Разбира се, в забързаното ни ежедневие рядко ни остава време да приготвим козунак у дома. В тези ситуации можем да се доверим на Kaufland и на разнообразието, което можем да открием там. Независимо дали търсим ръчно плетени козунаци с марката Брей!, или пък пакетирани, това е мястото, където ще намерим всичко за празниците.
Бъдете готови за Великден с оригинални рецепти за вкусен козунак и агнешко, които не само разбиват стереотипите, но и се приготвят лесно. Не е нужно да се притеснявате, че няма да се хареса на никого.
Свежите и качествени продукти на Kaufland ще ви помогнат със задачата да впечатлите семейството и приятелите. Доверете им се.
Ние решихме да ги пробваме, а вие?