В най-женския месец все повече се настройваме на пролетна вълна, макар и времето все още да се мени като често като женското настроение. 

Ако обаче ви се хапва нещо свежо и леко, опитайте тази рецепта за пролетни зеленчуци, запечени на фурна в компанията на разядка (дип) от кресон. 

Необходими продукти: 

1 глава лук шалот

400 гр. кресон

25 гр. масло

100 гр. рикота

½ лимон

сос табаско

150 мл. течна сметана

300 гр. аспержи

300 гр. пролетни моркови

1 връзка репички

300 гр. пресни картофи

6 стръка зелен лук

2 с.л. зехтин

морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 

1. Шалот лука се обелва и се нарязва ситно, измива се кресона и се премахват по-големите стъбла. 

2. Разтопете маслото в голям тиган на средна топлина, след това добавете лука и го задушете за 10 минути, докато омекне и стане прозрачен.

3. Добавете кресона, разбърквайте в продължение на 5 минути, докато кресонът се сготви, но все пак да е със запазен зелен цвят.

4. Преместете сместа в сито и притиснете, за да отстраните възможно най-много количество от образувалата се течност.

5. Върнете я в тигана и разбъркайте рикотата и изстискайте лимона. Загрейте, подправете с морска сол и черен пипер и добавете Табаско на вкус. 

6. Блендирайте сместа, докато стане гладка, след това прехвърлете в купа. 

7. Разбийте сметаната и я добавете към сместа. Оставете в хладилника да се охлади. 

8. Загрейте фурната до 180ºC. 

9. Почистете аспержите и репичките, подстрижете зелената част на морковите (може да оставите малко за цвят и не е нужно да ги белите, понеже са крехки), нарежете картофите на резени. 

10. Сложете зеленчуците в тава и ги залейте с разтопеното масло, изстискайте лимонов сок и подправете със сол и черен пипер. 

11. Печете 45 минути или до карамелизиране на зеленчуците. 

12. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат малко. 

13. Сервирайте зеленчуците заедно с купа от кресоновата смес и украсете с пресен кресон. 

Добър апетит!