Съвременният ни ритъм на живот, работа и ежедневни грижи могат много лесно да ни накарат да се чувстваме стресирани и тревожни. И по-често, когато сме притеснени или проявяваме някакви симптоми на тези състояния, се обръщаме към храната като убежище, за да се почувстваме по-добре и да се успокоим. Точно в този момент тя може да се превърне в най-големия ни враг - консумираме ненужни калории и след това се чувстваме виновни за това. Става омагьосан кръг, от който е трудно да се освободим, но за щастие има няколко лесни решения.

Така че днес решихме да изготвим списък с лесни и ефективни съвети, за да избегнем преяждането, когато се чувствате стресирани. Ето нашите открития!

1. Дъвчете дъвка

Дъвката е много ефективно „лечение“, когато става въпрос за намаляване на стреса. Когато започнете да се чувствате неспокойни или разстроени, можете да дъвчете дъвка без захар, за да останете спокойни и концентрирани. Също така, според едно проучване, дъвченето на дъвка без захар може да намали дневния ви прием на калории, като в същото време увеличава количеството енергия, което изгаряме всеки ден. Това се наричат добри новини!

2. Пийте чай

Запарването може да бъде мощен съюзник, когато става въпрос за измама на мозъка ни, за да повярваме, че не сме гладни. Всеки път, когато се чувствате притеснени и искате да изтичате, за да отворите хладилника, изберете да си приготвите релаксиращ чай вместо това. Не само ще се чувствате по-спокойни, но и ще можете да хидратирате тялото си и да елиминирате токсините. Най-важното е, че ще се почувствате доволни, което е точно това, което търсим тук. Можете да опитате запарка от лимонови листа и босилек, която има антистрес ефект, или червен чай, който е антиоксидант и помага за контролиране на апетита.

3. Кажете „не“ на стимулиращите напитки

Кафето и всякакъв вид напитки, съдържащи кофеин, са известни като врагове на всичко, свързано със спокойствието и релаксацията. Това вещество (което обикновено се комбинира със захар) увеличава количеството адреналин в тялото ви и засилва симптомите на стрес и безпокойство. След това се задейства порочен кръг - чувствате се по-стресирани и искате да ядете повече. Ето защо, вместо да закусвате с кафе или да пиете газирани напитки с обяда, по-добре изберете чаша чай или чаша лимонада.

4. Яжте пикантна храна, но не всеки ден

Някои изследвания твърдят, че добавянето на люти чушки към храната може да намали апетита. Капсаицинът - веществото, което прави лютите чушки люти - кара тялото да се чувства сито и да изгаря повече калории от другите храни. Това е така, защото то използва повече енергия за обработка на топлината от лютите чушки. Така че, ако се чувствате тревожни, можете да опитате този трик, за да задоволите апетита си и да избягвате да ядете отново скоро след хранене. Но внимавайте да не го използвате ежедневно, защото в противен случай тялото ви ще свикне и няма да доведе до същия ефект.

5. Избягвайте червеното и жълтото в храната

Знаете ли, че цветовете оказват огромно влияние върху апетита? Когато видим ястие с един от нюансите, споменати в заглавието, мозъкът ни задейства поредица от механизми, които ни карат да се чувстваме гладни. Ето защо се препоръчва да избягвате храни с тези цветове в кухнята си, ако искате да отслабнете. По този начин ще ви бъде по-лесно да избегнете желанието да ядете, когато се чувствате тревожни или стресирани.

6. Яжте храни, които ви помагат да произвеждате „хормона на щастието“

Серотонинът е известен като „хормонът на щастието“, тъй като основно отговаря за регулирането на нашето настроение. Когато нивата на серотонин са ниски, сме склонни да се чувстваме по-стресирани и емоционално нестабилни, което може да ни накара да жадуваме за повече храна в по-големи количества. От ключово значение е да регулирате правилно нивата на серотонин в тялото си, за да имате балансирана диета. Обикновено тялото ви прави това вместо вас, но можете също да ядете храни, богати на триптофан (вещество, което помага за нивото на серотонин), като ананас, спанак, сливи и авокадо. По този начин ще дадете на тялото си необходимата помощ, за да се върне в релсите.

7. Яжте хляб със зехтин за закуска

Всички обичаме обилна закуска, особено през уикенда. Проучване обаче установява, че някои храни, богати на ненаситени мазнини, като авокадо, зехтин и ядки, са много ефективни, когато става въпрос да уведомите мозъка си, че сте имали достатъчно храна. Ако преживявате напрегнат период, помислете за смяна на закуската и яжте хляб с малко зехтин, вместо яйца и палачинки. Може да ви помогне да избегнете преяждане поради тревожност през деня.

8. Активирайте носа си с аромата на мента

Има доказателства, че ароматът на мента може да работи като добра добавка за намаляване на апетита и да ви помогне да консумирате по-малко калории през деня. Можете да държите етерично масло с този аромат под ръка и да го помирисвате всеки път, когато се чувствате неспокойни или стресирани. Не само ще се насладите на приятен аромат, но и ще помогнете на тялото си да не яде ненужна храна.

9. Яжте нещо, когато се чувствате неспокойни

Ако изпитвате симптоми на тревожност или стрес и започнете да изпитвате неконтролируем апетит, най-добре е да ядете нещо, вместо да полагате огромни усилия да не го правите. Но всичко се свежда до това, което консумирате. Изберете здравословен продукт - помислете за ядки като цяло, но особено за орехи, половин банан или червени плодове - за да ви помогнат да избегнете глада и да предотвратите по-нататъшен такъв.

10. Прекарайте 20 до 25 минути за хранене

Понякога се случва същият бърз и забързан темп, в който живеем, да ни накара да ядем набързо. Може би сте човек, който седи пред компютъра си и яде обяд, докато все още работи. Или може би вечеряте, докато проверявате мобилния си телефон или имейлите си. Но времето за хранене трябва да е почти ритуал. Много е важно да отделите поне 20 до 25 минути, за да се храните спокойно и без разсейване. По този начин ще дадете на мозъка си необходимото време, за да обработи това, което правите и в крайна сметка да се почувствате сити. Това е чудесен начин да избегнете консумацията на ненужни калории.

Следвате ли вече някой от тези съвети? Кои са любимите ви съвети, които използвате, за да избегнете преяждане, когато се чувствате тревожни?