Пивка, разхлаждаща и охладена чаша от любимото вино – има ли по-добър начин за разпускане след тежък ден? Любителите на бяло вино знаят точно колко приятна може да бъде една чаша и колко добре се отразява тя на организма и настроението.

А ако си ревностен почитател на бялото вино, представяме 10 любопитни факта, които ще те накарат да го обикнеш дори повече.

1. Виното е създадено преди около 6000 години в Месопотамия или Палестина.

2. В древни времена хората са използвали виното за пречистване на водата. Добавяли са между 10 и 25% вино към водата и след 30 минути тя е била годна за пиене.

3. Ципата на плодчетата играят основна роля в оцветяването на виното. Ето защо бялото вино е със светъл цвят.

4. Харесваш ли желатин, белтъци или риба? Не, не това не са предястия, а съставки, които се използват за подобряване вкуса на виното. Ето защо някои видове не са подходящи за вегани и вегетарианци. Най-добре е да прочетете внимателно етикета, за да сте сигурни във всички съставки, които са използвани за направата му.

5. В миналото За подобряване вкуса на бялото вино се е използвала кръв от крави. Не се притеснявайте – тази техника вече не се използва в наши дни.

6. Бялото вино не трябва да се сервира изстудено, а само охладено, защото се загубват вкусовите му свойства.

7. Знаеш ли, че един грозд (около 75 индивидуални плодчета) е достатъчен, за да ни осигури 1 чаша бяло вино? Следователно – 4 грозда са необходими за една бутилка.

8. Чудният процес на ферментация на бялото вино се случва благодарение на плодове. Те най-често са ябълки или круши.

9. Една чаша бяло вино съдържа 77 калории.

10. Най-добрият приятел на бялото вино са сирената – камембер, бри, краве сирене, синьо сирене и много други.