Някои хора винаги изглеждат щастливи, докато други са нещастни през цялото време. Чудели ли сте се защо? Оказва се, че учените и психолозите са в състояние да идентифицират връзката между човешкото поведение и успеха в лично и професионално отношение.

Представяме ви 10 навика, заради които винаги ще бъдем нещастни:

Рядко допускаме грешки

Звучи странно, но тези, които допускат прекалено малко грешки, рано или късно се провалят.

След проучване, учени от Университета в Аризона определиха безопасния процент на допускане на грешки - 15%. Експеримент с робот доказал резултата. Той трябвало да решава задачи. Ако тестът бил изпълнен правилно на 85%, всичко вървяло добре. Когато машината давала по-често  правилни отговори, заниманията се считали за твърде лесни и било безсмислено да се търсят алтернативни решения.

Така е и с хората: твърде честите успехи ги карат да се отпускат. Така че не се колебайте да си позволите да допускате 15% грешки в работата си.

Стараем се винаги да бъдем добри

Прекомерната деликатност няма да ни доведе до успех. Докато някои се опитват тактично да дадат мнението си и от учтивост правят отстъпки, други категорично защитават позицията си. И именно вторият тип често постига желаните от него резултати. Затова не се страхувайте от сурови критики и не се отказвайте от мнението си.

Вярваме в несправедливостта, но когато става дума за нас

Неудачникът е готов да говори за проблемите си безкрайно. Ако в разговор някой друг се оплаква, той веднага ми доказва, че проблемите му не означават нищо. Такъв егоцентризъм, желанието да привлече вниманието към себе си и обезценяването на проблемите на околните отблъскват хората. А самият човек само изостря лошия си късмет, като губи време в негодувание.

Не закусваме и пием грешните напитки

Експертите са установили, че най-продуктивни са тези, които успяват да свършат важните си задачи сутрин и могат да запазят концентрацията си за дълго време. И това не е трудно за постигане. Просто не се отказвайте от закуската. Първото хранене за деня ще осигури енергия и ще подобри краткосрочната памет.

Още един съвет от учените: вместо сутрешно кафе, пийте малко преди закуска вода с лимонов сок. Цитрусовите плодове ни дават достатъчно витамини, за да останем съсредоточени през целия ден.

Подценяваме силата на емоциите

Ниската емоционална интелигентност може да доведе до неуспех - както в работата, така и в личния живот. Тези, които не знаят как да тълкуват чувствата на другите, се лишават от възможността да правят компромиси и бързо да реагират на промените.

Смята се, че все пак може да се развие някаква емоционална интелигентност с четене на книги, изучаване на живопи и гледане на класически филми.

Не се развиваме в други сфери

Всички имаме умения, с които се гордеем. Но залагането само на едно от тях е погрешно. Американски учени проучиха връзката между качествата на човек и неговите постижения. Заключението им: успехът изисква твърдост на характера, желание за придобиване на знания и физическо развитие.

Представяме се с пълното си име

Статистиката показва, че има пряка връзка между дължината на името и заплатата. Ето защо, ако имате възможност да се представите с галеното си име, възползвайте се. Неофициалната форма на името ви показва приветливост и вдъхва увереност. 

Не се грижим за фигурата си

Няма очевидна на пръв поглед връзка между успеха и размера на талията, но професор Джейн Огдън от университета в Съри твърди, че жена с тънка талия излъчва към околните вълни на самоувереност. Това провокира хората неволно да мислят, че ако тя е в състояние да не яде сладкиши, определено има силна воля.

Съгласяваме се с чуждото мнение и желания

Да откажем или да възразим срещу някого, означава да поемем отговорност за последствията. Много по-лесно е да се усмихнем и да кимаме в отговор на предложенията на другите. Така можем да придобием репутация на безконфликтен човек, но нищо повече. 

Не се целуваме достатъчно

Целуването е много полезно. Целувките не само повишават имунитета и намаляват стреса, но и укрепват дългосрочните връзки. Изразяването на внимание към партньора по този начин не е толкова важно в началото на връзката, а след година или две. Явно затова учените са открили връзка между целувките и доходите. Явно човек, който се чувства обичан, работи с ентусиазъм.