Понякога животът ни сблъсква с куп проблеми и в такива моменти ни се иска да имаме магическа пръчица, с която да ги решим. За съжаление, това е невъзможно. Но някои психологически трикове могат да ви помогнат да се справите с трудностите, да подобрите взаимоотношенията си с останалите и да намерите мир и спокойствие в душата си.

Днес сме ви подготвили няколко психологически трика, които определено ще улеснят живота ви и ви съветваме да ги изпробвате още днес:

За да имате в бъдеще подкрепата на някого, помолете го за малка услуга днес

Някога Бенджамин Франклин решил да спечели доверието на човек, който не го харесвал. Този човек можел да окаже голямо въздействие върху политическата му кариера и в същото време имал огромна библиотека. Франклин му написал много любезно писмо, в което го помолил за малка услуга – да му даде назаем една рядка книга. Книгата била изпратена незабавно. Скоро след това известният политик я върнал с благодарствена бележка. И следващия път, когато се срещнали, библиофилът сам заговорил Франклин и двамата станали приятели.

По-късно в своята автобиография политикът пише: „Онзи, който веднъж е направил нещо мило за вас, е по-вероятно да ви помогне отново.“

Как можете да го използвате този трик и в реалния живот?

Можете да поискате от човек, когото едва познавате, някоя незначителна услуга. Например го помолете ви заеме молив или химикалка. След това ги върнете и му благодарете сърдечно. След това вероятността този човек да направи нещо по-голямо за вас, е по-висока. Ако някой колега пък не ви харесва, може да го помолите за мнението му по някакъв важен въпрос. По този начин той ще се почувства значим и това ще положи основата на по-топлите ви бъдещи взаимоотношения.

Само с една дума можете да разберете дали някой ви харесва

Не е нужно да питате директно, за да разберете дали някой ви харесва, или не храни особени симпатии към вас. Всичко, което трябва да направите, е да изберете една конкретна дума и всеки път, когато даденият човек я спомене или използва неин синоним, кимайте с глава и се усмихвайте. Ако човекът ви харесва, той ще започне да използват тази дума все по-често, без дори да го осъзнава.

Дъвчете дъвка, за да се успокоите

Според научните изследвания дъвченето на дъвка значително намалява нивото на кортизола (хормона на стреса). Има няколко възможни обяснения за това. Едно от тях е, че при този процес кръвта се втурва към главата и вие ставате по-спокойни. Според други дъвченето събужда приятни асоциации с храненето, което ни прави по-щастливи.

Освен това дъвката може да ни помогне да се отървем от лошите навици, като яденето заради стрес или гризането на ноктите например.

Споделете на някого ваша тайна, за да подобрите връзката си

Един добър начин да спечелите доверието на някого е да му споделите ваша тайната. Разбира се, не трябва да му казвате нещо наистина важно, особено ако целта ви е просто да изградите добри отношения. По-важното е да покажете на този човек, че му вярвате. Чрез тайната той ще се чувства по-свързан с вас.

Предложете на някого две възможности, за да получите това, което искате

Ако искате някой да свърши нещо, което не иска, просто задайте правилния въпрос. Не го питайте дали ще го направи, или какво иска – това просто не работи. вместо това му дайте две възможности, които са изгодни за вас. Например не питайте детето ви какво му се яде, а го попитайте „Мусака или ориз искаш за обяд?“. Ако пък ваш колега трябва да ви предаде доклад, не го питайте дали ще го направи, а го попитайте кога ще може да ви го даде – дали утре, или след няколко дни.

По този начин хората се чувстват по-важни и се мислят, че имат контрол над ситуацията.

Направете грешка, за да станете по-привлекателни

Постоянно се опитваме да не грешим, най-вече за да не ни се смеят, но се оказва, че допускането на малки грешки, може да ни направи по-привлекателни в очите на околните. Причината е, че грешката ви превръща в обикновен смъртен и показва, че не сте идеални. Идеалните хора обикновено всяват страх и респект, но останалите ни ги обичат и харесват.

Освен това другите няма да се притесняват да правят грешки във ваше присъствие, което ще ги направи по-спокойни във вашата компания.

Но не прекалявайте. В противен случай може да започнат да се съмняват, че сте добри в това, което правите.

Ако помежду ви има прилики, хората ще ви харесват повече

Много хора знаят за трика с огледалните жестове – каквото прави другия, правете го и вие в умерени количества. По-голям ефект обаче ще постигнете, ако словесно отбележите приликите помежду ви.

Просто се сетете за радостта на чуждестранните туристи, когато срещнат някой сънародник. Или колко е приятно да разберете, че новите ви познати са завършили същото училище като вас – това веднага ви сближава и темите за разговор нарастват. Просто имаме склонност да харесваме хора, които са подобни на нас.

Правете комплименти всеки ден

Всеки ден правете комплименти и казвайте по нещо хубаво на околните. Дори и да сте в ужасно настроение, дори и да имате наистина лош ден.

Първоначално ще ви бъде трудно, но много бързо ще свикнете с това. По този начин хората ще започнат да ви харесват повече – все пак сте ги накарали да се усмихнат. Не е нужно да правите комплименти само на приятелите ви – похвалете сервитьорката, асистентът в магазина или шофьорът на таксито – това може да осмисли целия им ден.

Не си мислете, че всички са се вторачили във вас

Свикнали сме да сме концентрирани върху себе си и затова, когато не изглеждаме добре някой ден, си мислим, че всички забелязват. Или че завинаги ще запомнят как сме казали някоя глупост. Всъщност другите са концентрирани върху себе си и не ни обръщат чак такова внимание.

Този парадокс се нарича ефект на светлината на прожекторите – за себе си ние стоим в светлината на прожекторите и затова надценяваме важността на външния ни вид и действията ни.

Но се замислете за начина, по който се обличате, когато сте извън града на почивка. Тогава носите удобни дрехи, не прекарвате по цял час пред огледалото, не се замисляте за всяко ваше действие, ядете каквото искате... Много хора ви виждат, но не ви пука, защото не ги познавате. Опитайте се да намерите такъв баланс в ежедневието ви и не бъдете толкова сурови към себе си.