Климатичните промени неминуемо водят до промени и в начина ни на живот. И заради покачването на температурите и зачестяващите природни бедствия, фермерите и изследователите се питат какво ще стане с някои от най-популярните храни днес, които няма да са приспособени към новия климат. Много е вероятно някои храни и напитки, с които сме свикнали, да се превърнат в скъп деликатес.

Ето няколко хранителни продукта, които е много вероятно да се озоват в списъка със застрашени храни след няколко десетилетия:

1. Шоколад

Какаовите дървета обичат високите температури, но и се нуждаят от обилни валежи и висока влажност. Според някои доклади екстремните промени в климата ще бъдат придружени от дълги сухи периоди, които ще окажат негативно влияние върху производството на какао. Експертите изчисляват, че производството на шоколадови изделия ще спадне с около 1 млн. тона на година.

2. Чай

Специалистите са убедени, че традиционните видове чай също ще бъдат засегнати от климатичните промени, ако не се вземат мерки навреме. Чаените растения ще бъдат по-уязвими на насекоми и качеството на листата ще спадне.

3. Мед

Покачването на въглеродните емисии намалява протеина в полена – основната храна на пчелите. Заради това производството на мед ще намалее, а е възможно и броят на пчелите също да намалее. В някои региони в Китай опрашването вече става на ръка заради масовото измиране на пчели.

4. Ориз

Смята се, че е възможно оризовите полета да намалеят с 20-40%. Но има и друг проблем – заради повишената концентрация на въглероден диоксид в атмосферата оризът може да не е толкова хранителен за в бъдеще.

5. Овощни плодове

Ябълките, черешите и прасковите са символи на лятото, но е възможно един ден да им се наслаждаваме все по-рядко. Според учени от Мелбърнския университет зимите могат да станат твърде топли за ябълките, а екстремните горещини през лятото да доведат до проблеми за всички овощни дръвчета. Заради това продукцията ще намалее и качеството на плодовете ще се влоши.

6. Кленов сироп

Според специалистите през зимата няма да има достатъчно сняг, който да покрие дънерите на кленовите дървета, което може да доведе до изсъхване на корените и по-малък растеж на стъблото. Сезонът за събиране на кленов сироп вече се е променил – изместил се е по-рано през годината и трае по-кратко. Освен това хабитатът на тези дървета значително ще намалее през следващите 80 години.

7. Кафе

Възможно е земите, подходящи за отглеждане кафе, да намалеят наполовина до 2050 г. Това ще доведе до по-ниска продукция, по-високи цени и по-влошен вкус и аромат.

8. Пшеница

Според едно проучване от Канзанския университет скоро можем да загубим една четвърт от реколтата на пшеница, а всеки градус, с който се покачва средната температура, намалява продукцията ѝ с около 6%.

9. Фъстъци

Тревистото растение, което ни снабдява с една от най-разпространените ядки в света, всъщност е доста капризно. То се нуждае от 5 месеца непрекъснато топло време, оптималната му температура за развитие е 22 – 28 градуса, а почвата, в която вирее, трябва да е достатъчно влажна. Периодите на горещини и суша не са съвместими с начина му на живот.

10. Бира

Горещините и сухите периоди могат да доведат до 3-17% спад в производството на ечемик. Това ще доведе до увеличаване на цената на бирата (според прогнозите в Ирландия например може да скочи с 193%).