Няма как да не си забелязала интернет предизвикателството от последните седмици #10YearChallenge. Знаеш, че се прави сравнение между две снимки, разположени една до друга - едната от 2009, а другата от 2019. Наред с други неща, се обръща внимание на нарцистичността, възрастта и дори има малко сексизъм. Сега обаче хаштагът се използва, за да привлече вниманието към по-належащи проблеми - климатичните промени.

Промяната се случва, когато футболистът Месут Юзил сравни голям айсберг преди 10 години с разтопения айсберг днес. Както съобщава Би Би Си, това сравнение не е напълно точно. Въпреки това, не може да се отрече, че топенето на ледниците продължава да бъде проблем.

Според НАСА всяка година в Антарктика се губят около 127 гигатона ледена маса. Междувременно Гренландия губи 286 гигатона годишно. Освен това, благодарение на пренебрежителното отношение на човечеството към околната среда, рибата в океаните намалява за сметка на замърсяването с пластмаса. Списъкът продължава и продължава…

Крайно време е обществото да се загрижи за промените в климата. Според учените почти стигнахме до „повратна точка“, при която ще бъде невъзможно да се преодолеят последиците от глобалното затопляне. Поради тази причина единственото предизвикателство, за което трябва да ни е грижа, е планетата ни и това, което можем да направим, за да ѝ помогнем.

В галерията ни ще видиш снимки, които показват състоянието ѝ и ни карат да се замислим какво сме ѝ причинили.