Дори и с напредването на науката, да доживееш до 100 години си е голяма рядкост. Звездите в нашата статия обаче явно са открили тайната на дългия живот и днес ще ви споделим техните съвети и интересни житейски истории.

1. Даяна Сера Кери, на 100 г.

Актрисата, родена като Пеги-Джийн и станала известна като Бейби Пеги (Малката Пеги), става известна в епохата на немите филми. Тя започва да играе на 2-годишна възраст и от 1921 г. до 1923 г. участва в 150 кратки филма, а след това се снима и в пълнометражни продукции. Получава милиони писма на фенове, а годишната ѝ заплата възлиза на 1,5 млн. долара (около 22 млн. днес). Има собствена серия от кукли и други детски продукти.

Въпреки че печели невероятно много пари, родителите ѝ изхарчват всичко за къщи, скъпи коли и други глезотии. Не спестяват нито цент за образованието ѝ, а с настъпването на световната финансова криза семейството съвсем обеднява. През 30-те години Даяна се завръща на екран, но за кратко. Тя всъщност изобщо не иска да бъде актриса. През 1938 г., когато е на 17 години, бяга от вкъщи и се омъжва, сменя си името на Даяна и слага край на актьорската си кариера. Започва да се занимава с писане на сценарии, журналистически материали и документални книги.

„Спазвам много балансиран хранителен режим и по този начин се поддържам здрава. Имам къща с прекрасна библиотека. Но най-важното е, че имам любящо семейство – син и внучка, на които отдавам цялата си любов. Мисля, че те играят огромна роля в моето дълголетие“, казва Даяна.

Тя е последната жива голяма звезда от ерата на нямото кино.

2. Рут Андерсън, на 100 г.

Рут Андерсън, позната като Дъсти, започва кариерата си като модел, а после се прехвърля в кино индустрията. Тя се снима в няколко филма, но прекратява кариерата си през 1951 г., когато се омъжва за известния режисьор и сценарист Жан Негулеско. Семейството се мести да живее в Испания, където Дъсти живее до смъртта на съпруга си през 1993 г. През последните години тя странни от светлините на прожекторите и няма публични изяви.

3. Сюзи Делър, на 101 години

Сюзи Делър е известна френска актриса и певица, която се снима в над 30 филма и слага край на кариерата си през 1976 г. В момента тя живее в старчески дом в Париж. Чувства се добре и все още получава много писма от фенове.

Нейната тайна за дълголетие е постоянно да си зает. „Нямам нито една свободна минута за себе си. Постоянно отговарям на писма, пиша мемоари и работя със продуцентската компания, която продава песните ми. Всяка година ходя на почивка из Бретан и преди това трябва да подготвя всичко.“

4. Ърл Камерън, на 101 г.

С ролята си в Pool of London през 1951 г. Ърл Камерън става първият чернокож актьор в английското кино, който получава главна роля. След това се снима в още над 70 филма. Въпреки възрастта си, Ърл продължава да се снима във филми. „Обичам живота си и все още не съм се пенсионирал“, казва Камерън. Последният голям филм, в който участва е „Генезис“.

Той изповядва религията бахайство и затова изобщо не пие алкохол. Първата му съпруга умира през 1994 г. В момента живее с втората си съпруга. Има шест деца.

5. Джули Гибсън, на 105 г.

На 6 септември миналата година тази американска актриса навърши 105 години, което я прави най-възрастната актриса в света. Гибсън прекарва целия си живот в радиото и киното, никога не е имала деца. Пенсионира се през 1994 г., но днес води много уединен живот и избягва публичните появи.

6. Марша Хънт, на 101 г.

Дългата кариера на тази американска актриса започва с главна роля на 18-годишна възраст. Следват стотици роли. През 1947 г. тя и други кинодейци се обявяват против действията на правителството, което следи мирни граждани и се разправя с всеки, който е заподозрян като привърженик на комунизма. Затова е сложена в черния списък на Холивуд. В следващите 8 години кариерата ѝ е в застой, но след това започва да се възражда.

Ето какво казва актрисата за дълголетието си: „Аз съм родена оптимистка. Предполагам, че светлата страна винаги ме е привличала повече от тъмната. Просто съм родена с късмет. Така и не разбрах защо, но съм много благодарна на съдбата.“

7. Фей Маккензи, на 101 г.

Фей е дъщеря на актьори и започва кариерата си в нямото кино, когато е още бебе. По-късно се снима в уестърни, а след това се оттегля от киното, за да се посвети на децата си. Завръща се с няколко роли в телевизионни сериали. Тя споделя, че се усмихва много и е изключително благодарна на съдбата за всичко, което ѝ се е случило.

8. Кърк Дъглас, на 102 г.

Актьорът, който е бил номинират три пъти за награда „Оскар“, е роден през 1916 г. в семейство на руски имигранти. Исур Даниелович Демски променя името си на Кърк Дъглас, когато е още студент. След това служи във военноморския флот, а когато се уволнява, започва да се занимава с актьорство. Участвал е в над 200 филма, последният от които излиза през 2008 г. Занимава се и с много благотворителна дейност.

Актьорът споделя, че тайната на дълголетието е щастливият му семеен живот. От 1954 г. той е женен за Ан Байдънс, за която казва: „Ние сме сродни души. Смятам, че страхотният ни брак и дългите ни разговори в тъмното са причината да живея толкова дълго“.

9. Норман Лойд, на 104 г.

Кариерата на Норман Лойд се простира в рамките на 9 десетилетия, всъщност той е най-старият актьор и най-старият работещ човек в света. Участвал е в над 60 филма и сериали. Жени се за Пеги Крейвън през 1936 г. и двамата са заедно до смъртта ѝ – цели 75 години – най-дългият брак в историята на Холивуд.

Когато го питат за тайната на дълголетието му, той се шегува „Просто имам късмет!“

10. Оливия де Хавиланд, на 102 г.

Оливия Хавиланд е една от най-популярните актриси в златните години на Холивуд. Спечелила е 2 награди „Оскар“ и може би е я познавате от ролята ѝ на Мелани Хамилтън в „Отнесени от вихъра“ – точно тази роля я превръща в звезда. Оливия е първата жена председател на журито на Филмовия фестивал в Кан.

Тя казва, че чете много, въпреки че зрението ѝ е много лошо, често дава интервюта и отговаря на имейли. Смята, че най-важните неща в живота са любовта, смехът и това да учиш нови и нови неща всеки ден.