Откакто живея на квартира, знам, че да превърнеш кухнята в твое лично пространство не винаги е опция. За щастие, има няколко лесни начина да добавиш някои собствени щрихи в кухнята си, без да дразниш хазяина си. 

Красотата на вътрешния дизайн и вдъхновението е да намериш начин да бъдеш креативен в своето жилище. Така че помни, че дори да живееш под наем, има начин да направиш кухнята си по-практична и уютна. Говори с хазяина си, за да разбереш какво е позволено да промениш и какво не, и следващият уикенд се захващай за работа. Ето няколко неща, които може да опиташ да направиш този уикенд.

1. Отдели място за кафе машината и всичко, което използваш за приготвянето на кафе.

Хазяина ти ще определи колко можеш да се развихриш в ролята си на вътрешен дизайнер. Този дизайн включва подвижни рафтове и черна дъска на стената. Ако искаш нещо по-семпло, малка масичка ще свърши работа, заедно с подходящ декор и рафтове за кафе аксесоарите ти.

2. Закачи тиганите, тенджерите и ножовете на стената

Ако кухнята ти е малка, така ще освободиш много място. Закачи тиганите и тенджерите си на стената, а за ножовете вземи магнитна лента, на която да закачиш често използваните. По този начин ще запълниш празното пространство на стената, а и приборите, които използваш ще са на лесно достъпно място.

3. Допълнителен шкаф

Рафтовете за книги, закачени в кухнята вършат страхотна работа. На тях може да наредиш кулинарните книги, препаратите за миене, картини, снимки и всякакви други аксесоари. Има много различни размери рафтове, така че избери размера, които пасва най-добре на твоята кухня. Поставянето на рафтове на стената или в ъгъла е страхотен начин да подредиш кухнята си. Нареди на рафта най-често използваните съдове, за да ги намираш по-лесно, когато се развихриш в кухнята.

4. Преносима кухненска маса

Ако имаш свободно място на пода в кухнята, сложи преносима кухненска маса в средата на стаята. Можеш да я използваш за съхранение на съдове или като работен плот. Също така ще допълни облика на твоята кухня.

5. Свежа боя

Ако хазяина ти няма нищо против, боядисай стените в кухнята си. Ако имаш тази възможност, се осмели да превърнеш скучната кухня в ярка и забавна стая.

6. Отглеждай подправки в кухнята си

Ако харесваш растения, посади подправките, които използваш. Така ще имаш изобилие от подправки, отгледани от теб самата.

7. Подреди цялата кухня

Ако подредиш кухнята си със сигурност ще се превърне в по-приятно място, а и ще улесниш процеса на готвене.

8. Лесни декори и украшения

Да декорираш кухнята си е един от най-лесните начини да я превърнеш в нещо лично свое. Обиколи магазините за домашни потреби, за да намериш подходящите аксесоари за твоята кухня или поне да се вдъхновиш и да измислиш свой собствен начин за декорация. Търси неща, които те грабват и търси неща, които ще допълнят сегашния декор на кухнята.

9. Извади най-често използваните предмети

Извади най-често използваните кърпи, ръкавици, гъби. В гъбите се развъждат бактерии, така че е най-добре да ги изхвърляте след няколко седмици употреба. Извади покривките, кърпите и тези нови дървени лъжици, които искаш да използваш. Можеш да сложиш и килимче на кухненския под, за да стане още по-уютно.

10. Основно почистване

Честно казано, понякога качественото почистване на кухнята може да направи чудеса.

Отдели време този уикенд да почистиш кухнята много внимателно. Почисти всяко ъгълче и трудно достъпно място и започни седмицата с освежена кухня и ястия за натоварената работна седмица.