Постоянна умора, проблеми с храносмилането, кавги... Психологът Бенджамин Харди е убеден, че може да се справите с всички психологически, медицински и ежедневни проблеми, като настроите подъзнанието си, за да ги разрешите.
Подсъзнанието не спи, то контролира всички жизненоважни процеси в нашия организъм е в режим 24/7. Това, което се случва на подсъзнателно ниво, влияе на нашето съзнание и самочувствие. Да станете по-щастливи и здрави е възможно, ако всеки ден в продължение на 20 минути оставате насаме с мислите си - 10 минути преди лягане и 10 минути веднага след събуждане.

10минути преди лягане

Томас Едисън казва: "Никога не си лягайте, без да зададете мислено въпроси." Много известни хора медитират или размишляват преди сън за изминалия ден, или правят плановете за бъдещето. Така те насочват подсъзнанието си в правилната посока, така че през нощта то ще работи в полза, а не във вреда.
Преди да заспите, е хубаво да останете в мълчание и да медитирате: това ще приведе вашите мисли в ред и ще се насладите на съня. Спомнете си нещата, които трябва да се извършат спешно, запишете си ги. Задайте си колкото се може повече въпроси за тях. Колкото по-конкретни са въпросите, толкова по-ясни ще бъдат отговорите. Докато спите, вашето подсъзнание ще се справи с обработката на информацията, за да ви даде "оригинално ефективно решение" сутринта.

10 минути веднага след като се събудите

Префронталната кора на главния мозък е най-активна веднага след събуждане. По време на сън той работи несъзнателно и в свободен режим, установявайки смислови и временни връзки. На сутринта мозъкът анализира какво е създадено през нощта и генерира идеи.

Джош Вайцкин, бивш шахматист и световен шампион по тай чи, казва, че прекарва известно време след пробуждането си в размисъл. Джош се усамотява на тихо място, медитира и записва в дневника си мислите, които му идват на ум. По това време той усеща пик на яснотата, креативността и обучението.

Междувременно повечето съвременни хора на възраст между 18 и 44 години губят времето си сутрин напълно напразно. Около 80% от тях прекарват първите 15 минути от деня, гледайки екраните на своите смартфони. Те поглъщат чуждите мисли и идеи, вместо да създават свои. Не всеки обича да си води дневник, но дори и обикновените сутрешни разсъждения се оказват много полезни. Спомнете си проблемите, за които се притеснявате и въпросите, които сте си задали преди да си легнете. Сега, когато умът ви е ясен и творчески настроен, напишете всичко, което мислите за тях, и се опитайте да отговорите на въпросите, поставени през нощта.

След като тренирате по този начин, ще се научите да настройвате подсъзнанието си така, че на сутринта да ви хрумват нови идеи. Използвайки тази техника, журналистът може да измисли оригинална тема за статия, а бащата - да реши как да прекара времето със съпругата и децата си през уикенда. На сутринта става ясно как да се постигне целта, да се получат полезни идеи за професионални контакти и нови проекти. Възможно е най-напред резултатите от вечерните и сутрешните упражнения да не бъдат товива, каквито искате. Въпреки това, след малко тренировки, ще се научите как да настроите подсъзнанието си, така че сутрин главата ви да ражда свежи идеи.

Физическите обекти се изграждат въз основа на проекти, което означава, че създаването на идеи винаги е първично. Вашите мисли са проект на живота ви, който изграждате постепенно, ден след ден. След като сте се научили да давате на вашите мисли правилна посока, ще създадете оптимални условия за осъществяване на целите си. Простите вечерни и сутрешни практики ще ви помогнат да изясните целите си и да определите пътищата, които ще ви доведат до изпълнението на тези цели.

 

                                                        Автор: Бенджамин П. Харди - психолог и                                                                      треньор по личностно развитие