Независимо дали сте изкушени да пропуснете фитнеса, защото не ви се става от дивана, или се питате дали да се развивате като предприемачи, не е лесно да „повикате“ на помощ умствената си сила, от която се нуждаете, за да постигнете целите си. Но преди да обвинявате своето по-малко от звездно изпълнение заради липсата на воля, помислете над това – ще ви отнеме само няколко минути на ден, за да започнете да развивате ума си и да достигнете до най-големия си потенциал.

Изграждането на умствена сила е подобно на изграждането на физическа такава. Нужно е да отделите само няколко минути на ден от времето си, за да направите 50 лицеви опори на ден. Но ако сте последователни, постепенно ще укрепите горната част на тялото. Същото важи и за ума. Ще ви отнеме само няколко минути на ден, за да научите мозъка си да мисли по различен начин. С последователни упражнения ще изградите силата, от която се нуждаете, за да контролирате емоциите си и да станете по-продуктивни. Избрахме 3 бързи и прости начина подсилите ума си за по-малко от 5 минути на ден:

Действайте все едно това, което желаете, вече се е случило

Eстествено е да се държим в съответствие с чувствата си. Следователно, може бъде изкушаващо да изчакате, докато се почувствате различно, за да забележите промяна. Отлагането да поискате повишение, докато не се чувствате уверени или твърдението, че ще подредите финансите си, когато се чувствате по-малко превъзбудени, не са добри стратегии. Вместо това проучванията показват, че трябва да се държите като човека, в когото искате да се превърнете. Предприемете действия и ще промените начина, по който мислите и се чувствате. Ето един пример: когато сме тъжни, често навеждаме раменете си, избягваме контакт с очите и се включваме по-малко в разговорите. Това поведение ни държи в депресивно състояние. Но ако се усмихнем, изправим рамене и започнем приятелски разговор, ще се почувстваме по-добре веднага. Така че не очаквайте емоциите ви да се променят магически. Предприемете действия и ги променете. Когато се чувствате несигурни, запитайте се как мога да съм по-уверен? Увереността ще намали съмнението в самите вас. Изследванията също показват, че ако действаме уверено, увеличаваме и доверието на другите в нас. Така че, следващия път, когато се чувствате зле, попитайте се какво би направил един психически силен човек? След това действайте, сякаш вече сте такъв.

Поддържайте ума си буден

Да си припомняте нещо, което се е случило вчера или да си мислите, че следващата седмица ще се случат ужасни неща, само ще ви дърпа назад. Единственият път, когато можете да промените начина си на мислене е сега, затова е важно да се съсредоточите върху настоящето. Многобройни проучвания показват, че поддържането на ума буден има физически и психологически ползи - намаляване на стреса и „щадящ“ себе си вътрешен диалог са сред начините да постигнете това. Затова отделете малко време, за да обърнете внимание случващото се около вас. Забелязвайте звуците, гледките и ароматите. Направете бърз преглед на тялото си и обърнете внимание на начина, по който се чувства то. С редовната практика ще увеличавате способността си да се фокусирате, което не е особено лесно в днешния забързан свят. Също ще можете да се насладите на всеки един настоящ момент, когато не сте разсеяни от вчерашните проблеми и утрешните притеснения.

Определете три неща, за които сте благодарни

Преброяването на нещата, за които сте благодарни, за разлика от това на проблемите, незабавно подобрява психическото здраве. Проучванията показват, че благодарността увеличава щастието и намалява депресията. Направете благодарността всекидневен навик като откриете три неща, за които сте благодарни. Списъкът ви може да бъде простичък – благодарни сте за чистата вода, идваща от кранчето ви или оценявате топлото слънце в прохладен ден. Според изследвания мозъкът ви ще се промени физически, когато изградите този навик. С течение на времето благодарността ще се превърне във ваша втора природа и ще се радвате на по-добър сън и засилена имунна система.

Направете умствено усилие

Всеки ден е възможност да изградите повече психическа сила. Обикновените, кратки упражнения, ако се изпълняват редовно, с течение на времето ще ви помогнат да подобрите менталната си сила.

Обръщайте внимание на лошите навици, които ви ограбват. Да се самосъжалявате, да насочвате енергията си към маловажни неща и да негодувате от успеха на другите хора са само някои от лошите навици, които могат да навредят на умствените ви „тренировки“. Отказването от тези нездравословни навици ще ви помогне да станете по-умни, а не по-издръжливи.