Когато наш любим човек преминава през труден период от живота си, неговата болка е и наша болка. В такива моменти искаме да помогнем и да направим деня му по-добър, но често се чувстваме безсилни и не знаем какво точно да направим. Хубавото е, че понякога малките жестове са достатъчни, за да предизвикат голяма промяна.

Днес ти представяме 25 начина, по които да развеселиш някого и да направиш деня му по-добър. След като приложиш някой от тях, ти ще се почувстваш по-добре, защото си помогнала, а твоят любим човек ще разбере колко много означава той за теб и ще се мотивира да реши проблемите си.

1. Изслушай го

Когато животът ни затрупа с проблеми, понякога ни е необходимо просто някой, който да ни изслуша. Нямаме нужда от решения и отговори, а просто да си излеем мъката. Дай тази възможност на човека, когото искаш да развеселиш. Не се опитвай да решиш проблема му, освен ако не те помоли за съвет, просто го изслушай. Може би решението само ще се появи, след като си поговорите.

2. Раздавай прегръдки

Толкова е просто. Прегръдката е и страхотен метод да разведриш някого, когато не намираш точните думи. Освен това тя наистина намалява стреса и би помогнала на всеки да се почувства по-добре – според редица проучвания окситоцинът, хормонът, който намалява стреса, се отделя в мозъка при прегръдка.

3. Подари ръчнонаписана бележка или картичка

Независимо какво разстояние ви дели – хиляди километри или една крачка, ръчнонаписаните картички са безценен и мил жест. Те показват, че цениш този човек, обръщаш внимание на детайлите и мислиш за него. Освен това той или тя може да се връща към тази картичка отново и отново, когато има нужда от няколко мотивационни думи.

4. Смейте се

Всички знаем старата приказка: „Смехът е най-доброто лекарство“. Опитай се да разсмееш твоята приятелка или твоя любим и може би ще видиш как му олеква. Все пак, ако перифразираме думите на Чарли Чаплин, нищо не е вечно, дори болката. Разкажи му забавна история, виц или прибегни към смешни клипчета, които си открила онлайн.

5. Направи вечеря

Знаеш ли, че някои храни могат да намалят стреса? Такива например са аспержите, боровинките, бадемите, телешкото, изварата и млякото. Но ние смятаме, че една хубава вечеря и без аспержи веднага подобрява настроението. Освен това непринудената обстановка може да помогне на твоя човек да се отпусне и да сподели проблемите си.

6. Разходете се

Ходенето е още едно занимание, което намалява стреса. Дори безцелната разходка из квартала или близкия парк може да помогне. Ако искате още по-голям ефект – излезте сред природата и си направете пикник.

7. Направете си кино вечер

Купете си любимия снакс за гледане на филми, съчетайте го с подходящо питие и подберете филм или сериал по ваш вкус. В някои случаи е хубаво да заложите на комедия, а друг път – на драма, която ще ви просълзи. Понякога сълзите ни действат също толкова разведряващо, колкото и смехът, защото ни помагат да се пречистим от натрупаните негативни емоции. Какъвто и филм да изберете, киното винаги е добър начин да разсеете някого от проблемите му.

8. Отидете на СПА

В този случай изживяването зависи изцяло от бюджета ви. Можете да заложите на цял уикенд в скъп комплекс, да отидете до близкия салон за по един масаж или да си направите разкрасяващи процедури у дома. Ако става дума за твоя приятелка, двете можете да си направите домашни маски за лице (или каквото ви хрумне), да се омацате хубаво и да се посмеете. Направете си маникюр една на друга и се поглезете. Ще усетите как светът спира поне за час и остава само топлото чувство на сърдечно приятелство.

9. Бъдете доброволци

Да си доброволец означава да помогне на някой друг, нали? Е, всъщност е доказано, че доброволчеството помага и на самите доброволци. То намалява стреса, прави ни по-щастливи, помага ни да спим по-добре през нощта, дава ни нова перспектива в живота и повишава самочувствието ни. Звучи страхотно, нали? Освен това помагате и на обществото. Има много каузи, които можете да подкрепите, в зависимост от интересите ви.

10. Отидете на ваканция... у дома

Добре, знаем, че звучи парадоксално да отидете на ваканция у дома, но е напълно възможно. Можеш да откриеш интересен музей, по-непопулярна забележителност или колоритно място в рамките на вашия град и да отидеш там с твоя човек. Предложението за пикник все още важи. Ще се учудите колко много интересни места има, за които не знаем или които пренебрегваме. Ако пък не ви се излиза, помързелувайте у дома – играйте настолни игри, направете си караоке, поръчайте си пица и си припомнете някои нелепи истории отпреди години.

11. Направете ремонт

Нямаме предвид нищо твърде грандиозно и скъпо, понякога разместването на мебелите е достатъчно да придаде на стаята нов вид. Сменете пердетата, окачете нова картина или просто почистете заедно. Дори и най-малкият проект ще зареди и двете ви с енергия и накрая ще ви изпълни с удовлетворение.

12. Градинарство

Градинарството също е успокояващо занимание. Ако имате къща или вила – най-добре отидете там, физическият труд ще ви отвори апетит, а след това ще спите прекрасно. Ако не – грижата за цветята вкъщи е достатъчна.

13. Задавай отворени въпроси

Понякога можем да помогнем само чрез задаване на въпроси. Избери такива, чиито отговори не се изчерпват с „да“, „не“ и подобни. Задавай въпроси, които подтикват към разсъждения. По този начин твоя приятел ще има повод да излее чувствата си и да бъде по-откровен.

14. Потърсете решения

Ако твоята приятелка има проблем, който все пак може да бъде разрешен (и повечето проблеми са точно такива), вземете лист хартия и химикалка и започнете да мислите идеи. Запишете първото, което ви хрумне. Напишете нещо смешно и нелепо. Задачата е да пишете идеи, без да се притеснявате, че ще бъдете съдени. Това се отнася и за двете ви. Може би пък така твоята приятелка ще открие решение и мотивация да се справи с проблема.

15. Не бъдете толкова сериозни

Това, че сме възрастни, не значи, че трябва винаги да сме сериозни. Отделете една вечер за игри и смях, в която не правите нищо сериозно. Играйте на шарада (игра, в която трябва без думи, само с жестове, да обясните филм, личност, песен или нещо друго по ваш избор), на асоциации и т.н. Ако има сняг, направете си смешен снежен човек. Изберете забавление по ваш избор, но то трябва да събужда детското у вас.

16. Не му съчувствай, бъди съпричастна

Ако съжаляваш някого, така няма да му помогнеш. Сигурни сме, че и ти си преминавала през подобни тежки моменти, спомни си ги и се постави на мястото на другия. Използвай собствения си опит, за да помогнеш.

17. Поплачете си

Остави другия да си поплаче. Може да ти звучи като недобра идея, все пак нали искаш да го развеселиш, но е доказано, че сълзите са страхотен отдушник и след един хубав плач, се чувстваме по-добре. Чрез тях не просто се освобождаваме от негативните емоции, но е доказано, че чрез тях тялото изхвърля токсини.

18. Отидете на пазар

Шопинг терапията наистина работи! И не е нужно да се охарчите, за да почувствате нейния позитивен ефект. Заложете си един бюджет, който не може да надхвърляте, и отидете по евтините магазини. Купете нещо, което не е във ваш стил, но винаги сте искали да имате. Не купувайте неща, от които „имате нужда“, идеята на шопинг терапията е да купувате неща, които винаги сте искали. Идеята е да се забавлявате, но без да пръснете една цяла заплата за дрехи.

19. Помогни му да си постави цели

Ако твоят приятел е в по-сериозна криза, помогни му да си постави цели, за които да се бори. Важно е сред тези цели да има и малки задачи, които са лесноизпълними. Тяхното постигане ще го изпълни с чувство за удовлетворение и ще го насърчи да продължава да се бори. Освен това е важно целите, които изберете, да не са грандиозни, а по-скоро да назовават малките стъпки към голямата цел. Седнете заедно и напишете такива постижими цели, които ще насърчат твоя приятел да бъде продуктивен.

20. Просто бъди до него

Понякога единственото, което можеш да направиш, е да бъдеш там, и това е напълно достатъчно! Когато си готова да отделиш от времето си, за да бъдеш с някого, това е показателно за обичта ти.

21. Бъди добра приятелка

Въпреки че звучи като проста задача, да бъдеш добър приятел изобщо не е лесно. Изслушването, грижата и съпричастността към някога изискват време и енергия. Бъди постоянна, бъди до нея и много скоро тя ще осъзнае, че проблемите й могат да бъдат решени с помощта на нейните приятели. Недей да я съдиш, изслушвай я, без да си предубедена.

22. Направете списък с нещата, за които сте благодарни

Понякога е много по-лесно да се съсредоточим върху онова, което не е наред, докато напълно забравим онези неща в живота ни, за които трябва да сме благодарни. Време е отново да вземете лист хартия и да запишете онези неща, за които твоят човек трябва да е благодарен. Това ще му помогне да погледне реално на нещата, ще го приземи и ще го свърже със света и с теб като приятел. Доказано е, че развиването на положително мислене намалява депресията, увеличава енергията и бори безсънието. Дори в най-тежките ни моменти има за какво да сме благодарни. Помогни на твоя приятел да открие тези неща.

23. Разсей го

Понякога най-добрата стратегия в тежък момент е да забравиш за онова, което те гнети. Разбира се, това е само временно решение и проблемът трябва да бъде преборен все някога, но засега грандиозното спасително решение може да почака. Сега е време да се отдадете на други удоволствия – играйте настолни игри или на карти, отидете на кино, играйте боулинг или билярд, отидете на лунапарк или в музей – каквото ще се хареса на човека, когото искаш да развеселиш.

24. Помогни активно

Някои хора имат нужда просто да ги изслушаш и при някои проблеми не можеш да помогнеш пряко, но има и проблеми, при които можеш да го направиш. Хвани бика за рогата и помогни! Несгодите са два пъти по-малко, ако са споделени. По този начин ще мотивираш твоя приятел и наистина ще облекчиш положението му.

25. Мислете позитивно

Не позволявай на твоята приятелка да се самосъжалява вечно, опитай се да й покажеш, че сегашната ситуация има положителни страни или поне че може лесно да бъде решена. Опитай се да я накараш да мисли позитивно или продуктивно. За съжаление, този метод невинаги работи и някои хора просто обичат да се самосъжаляват. Ти прецени кой е най-подходящият вариант за твоята ситуация.