И не, няма нищо общо с половинката ти!

Да знаеш как да обичаш себе си е трудно. Особено ако не знаеш какво точно представлява тази обич. Ако знаеше как да обичаш себе си и какъв би бил ефектът от тази обич, щеше да започнеш много по-рано. Но как?

Много често любовта към себе си се бърка с грижата. Грижата също е важна. Да доставяш всичко необходимо на тялото си, за да се чувства то добре е първата стъпка към само обичта. Но съвсем не е достатъчна. Обичта към себе си не е нещо временно и не я правиш само в определени моменти. Тя трябва да бъде част от теб, да те съпътства където и да отидеш, каквото и да правиш. Когато се научиш да обичаш себе си, приемаш всяка частица от теб, оставяш болката в миналото и казваш "Здравей" на едно ново АЗ.

Преди да започнеш обаче, трябва да знаеш нещо!

Често обичта към себе си се сравнява с чисто физическата грижа. Масаж, релаксация, промяна във външния вид. И докато тези неща имат ефект, то той е временен и съвсем скоро изчезва. Масажът, колкото и да е добър, не може да достигне до тъмните кътчета на душата ти, не може да успокои страха и да снеме болката. А именно това е истинската любов към себе си: да се отпуснеш и да позволиш на всички твои тъмни страни да излязат наяве и да се научиш да ги обичаш така, както обичаш и добрите. Любовта към себе си означава да уважаваш себе си, да отговаряш на нуждите си и да отвориш вратата, за да може твоето истинско аз да излезе наяве.

Приеми!

Не можеш да се отървеш от онова, което не харесваш в себе си. Много хора не харесват малки части от себе си. Те смятат, че когато ги преодолеят и променят, ще бъдат истински щастливи. А именно това ги прави нещастни. Енергията, която влагаш, за да съдиш себе си и да се опитваш да промениш нещата, които не ти харесват, е това, което те кара да се чувстваш нещастна и отхвърлена.


Когато спреш да опитваш да промениш, съдиш и отхвърляш себе си, можеш да трансформираш енергията си в нещо много по-забавно и приятно. На всяка малка част от теб, която се страхува, наранена е или страда и липсва едно нещо, което ще я накара да се почувства щастлива, заредена с енергия, спокойна, уверена. И да, това нещо е любов.

И така, преди да се научиш да обичаш себе си, ето няколко неща, които трябва да знаеш:

Да вървиш сама по своя път не е лесно и ще се чувстваш самотна и отхвърлена

Това е мисъл, която съпровожда онези, на които им липсва любов към себе си. Не й вярвай.

Ще се почувстваш различна от всички останали

Това е така, защото ще се осмелиш да се изправиш срещу наложените норми и ще позволиш на истинската си същност да се покаже на бял свят.


Понякога ще имаш липса на вяра

Ще се чувстваш изтощена и ще ти идва да се откажеш. Именно тогава трябва да си спомниш защо го правиш и да намериш сили да продължиш напред.

 

Старите навици няма да изчезнат

Те трябва да бъдат трансформирани. Затова, ако усетиш, че се завръщат, то това е защото си свикнала с тях. Бъди нежна със себе си и овладей ситуацията без да се съдиш или упрекваш. Да трансформираш енергията си и да се научиш да обичаш себе си, е процес, който отнема време. Дай си това време.

И така, ето 9-те стъпки, през които трябва да преминеш, за да се научиш да обичаш себе си:

1. Бъди сигурна

Първата стъпка към изучаване на изкуството да обичаш себе си, се крие в желанието. Запитай се колко силно желаеш промяната и мисли за нея всеки ден. Отдай се на идеята за любовта към себе си. Само така ще успееш да я постигнеш.

2. Позволи си да създадеш нова версия на себе си

Бъди смела и си позволи да се превърнеш в човек, който не прави компромиси със себе си. Изправи се срещу нещата, които те мъчат в момента и не спирай, докато не ги елиминираш от живота си. Обгради се с хора, които също обичат себе си. Те ще ти дадат своята подкрепа и ще ти покажат как да се справяш с трудностите.

3. Забави темпото

За да спреш да правиш компромиси със себе си, трябва да забавиш темпото. Не бързай с решенията. Отдели достатъчно време на всяко едно от тях, за да прецениш дали това, което ще направиш, е добре за теб.

4. Слушай сърцето си.

Толкова време си го пренебрегвала, че сега е време да послушаш сърцето си. То най-добре знае какво ще те направи щастлива. Забрави за нормите, правилата и задръжките, които ти налагат останалите. Бъди себе си и слушай сърцето си.

5. Говори си с нежност

Често, когато нещо се обърка, хората се самонаказват и обиждат. Не и онези, които обичат себе си. Затова, когато усетиш, че нещо не е наред, говори със себе си. Използвай нежни думи. Представи си, че говориш с най-добрия си приятел. Цялата любов и нежност, която пазиш за него, дай на себе си. Така не само ще се почувстваш по-добре, но и ще успееш да се свържеш с душата си.

6. Вслушай се в чувствата си

Знаеш ли как се чувства тялото ти, когато казваш не? А когато се съгласяваш? Следващият път, когато трябва да вземеш решение, вслушай се в тялото си. Поспри. Обмисли ситуацията. Изследвай чувствата си и след това реагирай. Открий своите ДА и НЕ преди да отговориш. И дай онзи отговор, който е най-добър за теб. Ако се чувстваш под напрежение помни, че не си отговорна за ничии чужди желания и грешки.

7. Подложи се на тест

Кажи не на човек, който иска помощта ти, когато това, което иска от теб е против вярванията ти. Усети как страхът от отхвърляне, самотата и вината се надигат в теб и се опитват да те върнат към старото ти състояние. Направи всичко възможно да се справиш с тях и ще се почувстваш много по-силна от преди.

8. Прави малки стъпки, които ще ти помогнат да вървиш напред

Довери се на интуицията си. Тя знае по-добре от всеки друг какво е най-доброто за теб. Тя е смела, силна и не се подчинява на общоприети норми на поведение. Тя ще ти помогне да заобичаш себе си със своите силни и слаби места.

9. Не го прави сама

Никой не е стигнал далеч, когато е сам. Открий своите най-верни приятели. Хората, които ще ти дадат своята подкрепа и обич. Ще ти покажат как да обичаш себе си и ще вървят рамо до рамо с теб в това приключение.