Жените са истинска мистерия за мъжете, но мъжете понякога също се оказват неразгадаема загадка за нас. За да ви помогнем да разберете по-добре мъжете, ви представяме текста на Боби Бокс, който иска да разбие някои митове, които битуват в обществото ни. Така че вместо да четете анонимни проучвания и анкети за това, което мъжете наистина мислят или пък да гадаете - прочетете този откровен текст.

Мит 1: Мъжете не са емоционални

Пълна лъжа! Мъжете са емоционални. Просто още от малки ни учат, че емоционалността е синоним на слабост, а никой истински мъж не трябва да е слаб.

Малките момичета ги учат на точно обратното – чрез грижите за останалите, игрите с кукли и други подобни типично момичешки занимания жените са насърчавани да показват чувствата си. Момченцата, от своя страна, играят с фигурки на супергерои и обичат видео игри, които възхваляват насилието и насърчават физическата сила. Затова често ставаме агресивни, когато сме емоционални.

За щастие стереотипите за половете бавно се разбиват и скоро изразяването на емоции ще бъде нещо нормално и за двата пола.

Мит 2: Мъжете се интересуват само от секса

Мъжествеността на мъжа и неговите сексуални умения обикновено се измерват спрямо способността да вкара много жени в леглото си. Също както за една жена е прието обратното – да не си ляга с много мъже и да се „пази”. Това несъответствие кара мъжете да преследват жените заради сексуален престиж.

Обаче в повечето връзки сексуалните желания на жените са същите (ако не и по-силни) от тези на мъжете. Но ние сме научени на обратното. Когато една жена е във връзка, тя може да се отърси от вината, че иска много секс, защото обществото няма да я съди така, както ако търсеше само секс от различни партньори. От друга страна, когато мъжете са във връзка, могат да изглеждат „опитомени” и „кротки”, защото най-накрая са се отърсили от напрежението от обществените очаквания да преследват жените заради повърхностни причини и да се доказват като полови атлети.

Мит 3: Мъжът не иска жената да печели повече от него

Изчислено е, че жените взимат много по-малка заплата от мъжете за равностойна позиция, но мъжете (или поне модерните мъже) нямат против жената да изкарва повече пари.

Преди се е смятало, че мъжът трябва да е единственият, който изкарва пари и той трябва да се грижи за финансовото благополучие на семейството. С времето това се променя и вече е нормалното и двата пола да работят наравно. Тази промяна се извършва постепенно и затова мъжът често се чувства несигурен, когато жената печели повече – не защото не се радва за нея, а защото усеща, че се е провалил като неин партньор.

В моите връзки обикновено аз винаги съм печелил повече, но наскоро сегашната ми приятелка получи повишение и вече има много по-солидни доходи от мен. Как се почувствах ли? Горд! Радвам се, че тя има успех в кариерата си. Остарелите стереотипи за ролите в една връзка няма да засенчат успеха на приятелката ми, нито пък ще ме възпрат да я подкрепям като неин любим.

Мит 4: Мъжете се интересуват само от външния вид на жените

Този мит е пълна глупост. Мъжете не са пещерняци, привлечени от външния вид. И мъжете, и жените търсят сходни качества в партньора си. Разбира се, трябва да признаем, че когато сме млади, се интересуваме повече от външния вид.

Като обобщение – също като в романтичните комедии накрая откриваме, че външният вид не е най-важното. Мъжете и жените не търсят толкова различни качества. Външният вид е фактор, но това не е типично само за мъжете.

Мит 5: Жените са по-неуверени от мъжете в сексуално отношение

Истината е, че и мъжете могат да са неуверени. Но тъй като несигурността е признак за слабост, ние се опитваме да я прикриваме на всяка цена, особено пък в сексуално отношение. Например, също като теб, и ние се чудим как възприемаш тялото ни – дали сме твърде дебели/ хилави, дали нямаме твърде много окосмяване, дали размерът ще оправдае очакванията ти, дали можем да се сравняваме с последния ти партньор?

Мит 6: Един мъж е възбуден само когато има ерекция

Не, не е вярно. Това, че нямаме ерекция, не означава, че не ни харесва това, което се случва в момента. Също както жените не са винаги влажни, когато са възбудени. Ако това беше така, щях да се надървям всеки път, когато видя пица.

Мит 7: Мъжете са егоистични любовници

Това схващане е напълно невярно. Да, типичното „лошо момче” може да се интересува само от собствения си оргазъм, тъй като много момичета се съгласяват да си легнат с него, но повечето мъже, които познавам, се гордеят, когато могат да докарат една жена до оргазъм. Аз поне със сигурност съм един от тях.

Ако не се справи с тази задача, мъжът се чувства разочарован и започва да поставя под въпрос мъжествеността си (въпреки че не би трябвало). Разбира се, егоистичността в леглото зависи какви точно са взаимоотношенията му с жената – ако той има чувства към нея, ще иска да я задоволи, за да може тя да го възприеме като подходящ партньор.

Мит 8: Ако не свърши, значи не те намира за привлекателна

Напълно погрешно схващане, но все пак разбираемо. Винаги обвиняваме себе си, ако нещо не се получи в сексуално отношение. Но също като много жени, мъжете понякога не могат да свършат.

Вината обикновено не е в партньорката ни, а в нещо друго – алкохол, нездравословна диета, умора и т.н. Твърде много хора смятат, че оргазмът е целта на секса, а не трябва да е така. Мъжете също симулират оргазъм поради това разбиране. Ако и двамата се наслаждавате на секса, това е единственото, което има значение.

Мит 9: Мъжете гледат порно, защото са незадоволени от половинката си

Много мъже, независимо дали са обвързани или не, гледат порно. Грешно е схващането, че този вид мастурбация замества мястото на партньора. Порното е фантазия и (почти) всеки мъж ясно разбира това. Има някои неща, които гледам в порно филмите, а никога не бих си помислил да правя с приятелката ми.

Мит 10: Мъжете не могат да са приятели с жени

Защо не? Схващането, че един мъж и една жена не могат да бъдат просто приятели, е нелепо. Все едно да твърдим, че всеки хомосексуален мъж иска да спи с всеки мъж, който срещне. Докато растях имах много приятели жени и с повечето не исках да имам връзка (трябва да призная, че с някои исках, но не се получаваше). Всъщност наскоро се срещнах с една от тях, след като не се бяхме виждали повече от година. Тя несъмнено е един от най-надеждните хора, които познавам, затова никога не бих заменил приятелството ни за нещо несигурно и сложно като секса между приятели.