Когато сами станем родители, осъзнаваме, че собствените ни родители може би са имали повече усет, отколкото обикновено им даваме заслуги (а те вероятно са осъзнали същото за бабите и дядовците ви!) Дори днес можем да признаем, че много от думите на мъдростта, по които семействата в миналото са живели... всъщност са доста добър съвет.

Обичаме да помагаме на родителите, така че споделяме няколко стари правила, към които вероятно си струва да се върнем.

1. „Хващате повече мухи с мед, отколкото с оцет.“

Когато искате нещо от някого, е по-добре да бъдете учтиви, почтителни и не прекалено взискателни. Децата трябва да се научат да бъдат любезни, когато очакват нещо от родителите си, да бъдат благодарни за това, което получават, и да приемат това, което не могат да получат. Те никога не трябва да избухват гневно, за да получат това, което искат, особено от семейството.

2. „Важно е да научат стойността на всеки лев.“

Когато децата получат всичко, което искат в живота, те могат да се разглезят и да се научат да очакват „по-добрите“ неща в живота. Дори на невръстна възраст трябва да научат значението на управлението на парите, като спестяване за нещо, което искат, когато са по-големи. В крайна сметка не искате наследниците ви да продължават да са финансово зависими от вас, след като самите те станат възрастни.

3. „Възползвайте се от образованието си.“

Образованието е важно, за да помогнете на детето си да постигне целите си в живота, без значение какво иска да прави. Независимо дали завършват в колеж или в професионално училище, трябва да бъдат насърчавани да правят собствените си домашни задачи, да се държат добре в клас и да поемат отговорност, когато се справят зле в училище (има моменти, когато учителите са виновни... но невинаги).

4. "Винаги трябва да изпращате благодарствена бележка."

Винаги е приятно да информирате хората, че сте загрижени, така че научавайки децата си да изпращат благодарствени бележки след получаване на подарък, им позволява да разберат, че трябва да бъдат благодарни и да уважават своите близки. Има и прагматична страна в това - хората са по-склонни да бъдат снизходителни, ако знаят, че ще ги оцените.

5. "Всеки прави грешки... просто трябва да се учи от тях."

Всички правят грешки и това е нормално. Децата трябва да знаят, че най-важното нещо за грешките е, че могат да се научат от тях. Поради това понякога е важно да ги оставите да ги правят, а невинаги да ги защитавате, за да ги научите на урок. Ако са забравили за домашното си, не го правете вместо тях.

6. "Направете „престъплението“ и поемете последствията от него."

Ако кажете на децата си, че ще бъдат наказани за неподчинение към вас, а те го правят, трябва да се придържате към казаното. Не забравяйте, че децата се нуждаят от родителите си, за да бъдат родители, а не приятели, тъй като винаги могат да излизат и да се сприятеляват. Също трябва да научат, че действията им имат последствия.

7. "Вечерята трябва да се яде като семейство."

Хубавата семейна вечеря, на която всички седят заедно, помага на семейството да изгради общност помежду си, а също така помага на членовете му да разговарят един с друг. В допълнение към това, домашната вечеря също е идеалното време за преподаване на здравословни хранителни навици и правилен етикет.

8. "Защото така казвам."

Родителите обикновено имат практическа причина, когато да кажат „не“ на децата си. Отговорът на оплакванията „Понеже съм родител“, може да излезе като дребнав, но има причина родителите да прибягват до него. В крайна сметка децата трябва да ги уважават и да се научат, че невинаги могат да имат това, което искат и въпреки това родителите им все още желаят най-доброто за тях.

9. „Домакинската работа помага за изграждане на характер.“

Докато уроците са важни, родителите, които не очакват децата им да се занимават с домакинска работа, за да могат да прекарват цялото си време в учене, „тласкат“ нещата твърде далеч. Децата не само трябва да научат значението на отговорността в невръстна възраст, но е важно и да се научат да се грижат за себе си, когато пораснат.

10. „Винаги довършвайте храната в чинията си.“

Освен ако детето ви няма определени алергии, трябва да се научи да яде това, което му се дава. Нека знае, че трябва да е благодарно да хапне нещо, тъй като това невинаги е гарантирано в живота. Това е особено важно, когато е гости в къщата на друг човек. Децата също трябва да бъдат насърчавани да помагат при приготвянето и готвенето, за да научат стойността на добрата храна.

Кои са старите правила за родителство, които са спазвали вашите родители и които разбирате, че са били правилни през цялото време?