20% от възрастните не се пенсионират, но все пак, 75% от тях имат поне едно хронично заболяване, а много от тях 2 или повече. Никога не е късно да помогнем на възрастните хора, особено на близки до нас. Дори момент на внимание може да улесни живота на нашите родители.

Искаме родителите ни да прекарват време с нас и да обърнат внимание на нуждите си. Ще ви разкрием 9 неща, които децата им могат да направят и да ги нараняват.

1. Пренебрегване на родител

Липсвате им, имат нужда от вас и искат да прекарат време с вас. Когато заведете родител в дом за възрастни хора и почти не го посетите, може да се почувства самотен, дори ако е заобиколен от много хора на неговата възраст.

2. Казване на неща, които не бива

Ето някои болезнени фрази, които можем да кажем на родителите си, но са доста болезнени: „Защо си ме родила?“ „Никога не плащаш за мен.“ „Повече обичаш брат ми или сестра ми.“ “Мразя те.“ Представете си себе си като възрастни с пораснало дете. Казването на такива неща може да се счита за травматично, особено ако е направено като начин за манипулация.

3. Незаинтересованост за здравето им

Не всеки човек би се оплакал от постоянна болка или ще каже, че се чувства болен. Само да ги попитате как се справят и да кажете, че могат да бъдат честни, ще освободи този постоянен стрес от това да се чувстват зле.

4. Не им помагат финансово

Не става въпрос за това да накарате родителите си да се чувстват като деца, но понякога можете да им изпратите пари, за да се забавляват или да им купите храна и да напълните хладилника. Тези малки неща ще останат в паметта им дълго време. Взимането на много пари от възрастен родител е голяма финансова злоупотреба. Всяка злоупотреба е вредна.

5. Пренебрегване на родителите и семейните събития

Да, понякога отношенията с родителите ни могат да бъдат трудни, но пренебрегването невинаги е решение, особено що се отнася до семейството. Понякога е по-добре да крещите или да се карате и да не изтривате напълно родител от живота си. Избягването им е временно решение.

6. Неблагодарност

Счита се за грях, когато надценяваме себе си, но подценяваме другите, включително родителите. Опитайте се да им говорите с доброта.

7. Скриване на информация за себе си

Ние сме деца на родителите си - разбира се, че се тревожат за нас! Казването на неща като „Мамо, това не е твоя работа“ трудно може да я накара да се почувства по-спокойна за това, което се случва в живота ви. Споделете нещо с родителя си, без да навлизате в твърде много подробности. Само намирането на правилните думи може да реши проблема.

8. Дразнене, когато трябва да се повтарят нещо

Понякога имаме достатъчно търпение да повтаряме нещо на чужденци или колеги, но не и на родителите си. Но не забравяйте, че те често са много възрастни и паметта им невинаги е толкова добра!

9. Отношение като към малки деца

Те не са деца, имат повече житейски опит от вас и са възрастни. Не ги използвайте за повече от необходимото. Приемете и тяхната независимост.

Мислите ли, че възрастните хора не получават достатъчно внимание? Обичате ли да прекарвате време с родителите и бабите и дядовците си?