Събрахме селекция от най-популярните съвети от възрастни и опитни жени, които определено ще улеснят живота ви.

Възрастта от 20 до 30 години може да се характеризира с безкрайно търсене на себе си. Много хора се опитват да балансират между желанието да живеят щастлив живот и отговорността да отговарят на стандартите на обществото, което често се превръща в тежко бреме. Младите хора – особено момичетата – искат повече от всичко да гледат в бъдещето, за да знаят точно какви грешки не бива да правят. Напоследък в интернет се появи цяла тенденция, посветена на тази тема: жени на възраст 45-50 години правят видеоклипове, в които споделят грешките от младостта си. Подбрахме най-често срещаните, които определено си струва да вземете предвид.

Ето и 10 съвета за тридесетгодишни от петдесетгодишни: прости правила за щастлив живот:

Научете се да казвате „не“ и да не бъдете „удобни“ за всички

Да се научите да отказвате е трудно, но необходимо. Много жени казват, че желанието да бъдат„удобни“ им е изиграло жестока шега повече от веднъж. Някои са отишли в колеж по специалност, избрана не от тях, а от родителите им, други не могли да излязат от токсична връзка дълго време, а трети се претоварвали на работното място, защото не знаели как да кажат „не“ на задачите, които ръководството им възлагало.

Един потребител в интернет дори си направил татуировка, докато бил на почивка с приятели, защото всички в групата решили да си направят нещо запомнящо се. След като се прибрал вкъщи обаче, започнал спешно да търси място, където да си премахне татуировката. Така че, ако някоя идея не ви накара силно да кажете „Да, искам да направя това!“, тогава знайте, че не е нужно да правите каквото и да е при никакви обстоятелства.

Никога няма да разберете кое е "правилно"

Когато сме млади, всички се чувстваме объркани. Задаваме си въпроси, като: Какво да направя? Ами ако накрая сгреша? На каква възраст ще дойде точното разбиране за това как да живеем „правилно“?

Възрастните жени обаче ви уверяват, че никога няма да разберете и да намерите точно онзи наръчник с ключовете за лесен и разбираем живот. Това може да звучи депресиращо, но всъщност това е красотата на живота. С течение на времето всичко се промена, както ние, така и нашите възгледи се променят. Някой намира любовта на живота си на 40-годишна възраст, докато други решават да променят радикално сферата си на дейност на 50. Животът е непредсказуем и затова си струва да се насладите на всеки момент от него.
Никой не е щастлив през цялото време

И това е добре. Понякога изглежда, че „тревата на съседа е по-зелена“, но не е така. Дори най-богатите, най-известните и най-успешните хора имат своите борби, за които не знаем нищо. Не се заблуждавайте от красиви думи и снимки и не губете времето си, следейки внимателно другите. Съсредоточете се върху себе си и живота си и тогава ще видите колко вълнуващ е той.

Нормално е да не се жениш и да не искаш деца

Бракът не е ключът към щастието. Ако не искате да имате връзка, не го правете. Това важи дори за тези, които никога не са имали романтични отношения. Обществото ни налага „норми“, които включват брак, деца и други, но колко възрастни жени днес съжаляват, че са следвали стереотипите! Ако самотата ви носи спокойствие, никога не предавайте себе си и житейските си принципи.

Не се страхувайте от самотата

Ако хората напуснат живота ви, пуснете ги. Позволете си да останете насаме със себе си и не се страхувайте от това - напротив, благодарете на съдбата си и се възползвайте от шанса да се подобрите. Точните хора сами ще дойдат при вас, но докато ги няма, направете себе си център на вашата Вселена.

Потърсете помощ от психолог

И колкото по-рано, толкова по-добре. Професионалната помощ не е прищявка или мода, а истинска инвестиция в себе си. И колкото по-рано разберете това, толкова по-лесен ще стане животът ви. Психолог или психотерапевт ще ви помогне да преодолеете болката си и ще ви постави по пътя към себе си или по-скоро към здрава и рационална версия на себе си. 

Отървете се от токсичните хора около вас

Това е трудно осъществимо, но крайно необходимо. Подигравателен, постоянно критикуващ колега или жесток партньор, който ви малтретира, не е норма. Токсичните хора ни карат постоянно да се чувстваме виновни, обезценяват емоциите ни и след това правят обратното – възползват се от свалената ни бдителност и проявяват интерес и грижа. Емоционалните игри на „топло и студено“ никога не са довели до нищо добро, защото резултатът от тях винаги е един и същ: подкопаване на самочувствието и самоуважението. Колкото по-скоро се отървете от такива личности, толкова по-скоро ще живеете пълноценен живот в хармония със себе си.

Не очаквайте подкрепа или благодарност

Най-правилната психологическа нагласа на самодостатъчните хора е да не очакват нито благодарност, нито подкрепа от други хора. Тези две чувства ни правят зависими и когато не ги получим, ние много се разстройваме и дори се обиждаме. Психолозите обаче казват, че подкрепата и благодарността трябва да се възприемат като приятна изненада, ако последват. Правете всичко не заради нечие чуждо одобрение, а според зова на сърцето си и не позволявайте на думите на хората да имат твърде голяма власт над вас и емоциите ви.

Няма такова нещо като "нормално"

Ако някой ви каже, че това, което правите или как се държите, не е нормално (в широкия смисъл на думата) – не го слушайте. Най-вероятно този човек иска да омаловажи вас и вашето достойнство, да подкопае самочувствието ви и да направи всичко, за да ви накара да се чувствате несигурни. Всички сме различни и това, което работи за някой – не работи за друг.

Намалете самокритиката

Няма нищо лошо в теб и не позволявай на никого да те убеди в обратното. Когато сгрешим, изглежда, че само ние сме толкова глупави. Всъщност човешката природа е да се самокритикуваме и някои хора го правят повече от други. Повярвайте ми, другите хора не се интересуват от недостатъците, за които се укорявате ден и нощ. Работете върху самочувствието си, докато разберете, че сте просто човек, на когото е позволено да прави грешки и да изживява пълната гама от емоции: от негативни до положителни.