Съществува общоприето схващане, че пърхотът се причинява от суха кожа. Това обаче е мит, тъй като той се появява на прекалено мазна кожа, а дрождите, които живеят върху кожата, започват да растат, докато се хранят от мазнините ѝ. Ако някога сте се сблъсквали с този досаден проблем, няма нужда да купувате скъпи продукти, за да го лекувате, тъй като има някои средства, които ще ви помогнат да се борите с пърхота без да харчите прекалено.

Вижте как може да се борите с пърхота без хормони и други вредни съставки.

1. Портокалова кора с лимонов сок

Портокаловата кора съдържа калций, магнезий, витамин С и диетични фибри, които могат да повлияят положително на тялото. За лечение на пърхот рецептата е следната:

1. Сложете портокалови кори в купа. След това изцедете в нея лимонов сок.
2. Смесете съставките, докато се превърнат в паста.
3. Нанесете пастата върху скалпа си и оставете да престои 30 минути.
4. Измийте с шампоан.

2. Аспирин, смесен с шампоан

Аспиринът съдържа салицилова киселина, която се използва в шампоаните против пърхот. Смята се, че е една от най-успешните съставки в борбата с него поради способността му да ексфолира излишните люспи от пърхота и да предотвратява прекомерното омазняване. За да използвате аспирин при пърхот, натрошете няколко таблетки на фин прах и ги смесете с част от обикновения си шампоан. Нанесете сместа върху косата и я оставете за няколко минути, след което я изплакнете.

3. Семена от сминдух под формата на паста

Семената от сминдух имат противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства. За да се борите с пърхота с помощта на сминдух, ще трябва да следвате тази проста рецепта:

1. Поставете малко семена в малка купа с вода и ги оставете да се накиснат за една нощ.
2. На сутринта намачкайте семената на паста и добавете малко лимонов сок. Разбъркайте добре.
3. Нанесете пастата върху скалпа и косата си и я оставете да изсъхне за 30 минути.
4. Измийте с шампоан.

4. Банан с оцет

Ще ви трябват 1 банан и 2 чаши ябълков оцет. Обелете банана, добавете ябълковия оцет и разбъркайте добре, докато получите паста. След това внимателно масажирайте тази паста в косата си и се уверете, че я покрива цялата. След 20 минути изплакнете маската с топла вода и обичайния си шампоан.

5. Листа от босилек и прах от амла

1. Смесете листа босилек, 2 чаени лъжички прах от амла и 2 чаени лъжички вода.
2. Смесете тези съставки, за да получите паста.
3. Нанесете я върху скалпа и оставете да изсъхне за 30 минути.
4. Изплакнете косата си с малко вода.
Прилагането ежедневно ще ви помогне да увеличите и здравината на косата и да спрете загубата ѝ.

6. Кокосово масло с лимон

1. Загрейте 2 супени лъжици кокосово масло и го смесете на равни части с лимонов сок.
2. Нанесете сместа върху скалпа и внимателно масажирайте косата.
3. Оставете за 20 минути и след това изплакнете с малко шампоан.

7. Сок от нийм

1. Натрошете няколко листа от нийм, за да получите гъста паста.
2. Нанесете върху скалпа и косата и оставете да изсъхне за минимум 10 минути.
3. Измийте с малко вода.

8. Синапено масло и масло от жожоба

Синапеното масло е добре известно антимикробно и противогъбично средство. Маслото от жожоба е богато на минерали и помага за овлажняващ ефект. 1 супена лъжица синапено масло, смесено с 1 супена лъжица масло от жожоба е добра маска за лечение на пърхот. Нанесете сместа върху скалпа и масажирайте внимателно, след което я изплакнете с обикновения си шампоан. Тъй като синапеното масло се счита за силно дразнещо за някои хора, се препоръчва да се направи тест на кожата преди да се приложи.

9. Кисело мляко с лимонов сок

Киселото мляко действа ефективно на всички типове коса и помага в борбата с пърхота, ако се прилага като маска. Направете смес от кисело мляко и малко лимонов сок и я нанесете върху косата си като маска за 20 минути, след което изплакнете с топла вода.

10. Чесън с мед

Чесънът е известен със своите противогъбични и антидрождни свойства. Няколко скилидки чесън и 1 супена лъжица мед, смесени в консистенция на паста са добро средство против пърхот. Просто нанесете тази паста върху корените на косата и я оставете за 15 минути. След това изплакнете с шампоан.

Преди да приложите някоя маска, не забравяйте да направите тест на кожата

Преди да приложите някоя от съставките върху скалпа или кожата, направете тест на кожата, за да се уверите, че не сте алергични към някой от компонентите. Нанесете малко количество от сместа, която ще използвате по-късно, върху скалпа и малък участък от кожата на китката, изплакнете след 10-15 минути и изчакайте 24 часа. Ако кожата на китката остане непроменена и без сърбеж, парене или зачервяване, това означава, че не сте алергични към веществото. Ако забележите промени в състоянието на кожата след 24 часа, не нанасяйте сместа върху косата или скалпа си.

Кой е любимият ви продукт за лечение на пърхот, който се е доказал във времето?