По време на епидемия хората лесно могат да се уплашат и смятат, че да се разболеят е неизбежно или може да предприемат някакви драстични мерки, за да се спасят. Важното е да проучите какво казват експертите и да намерите с какво са съгласни източниците, за да сте в безопасност.

Искаме да ви помогнем да бъдете здрави по време на здравна криза, така че споделяме как да го направите по време на епидемия.

Дръжте болни членове на семейството у дома

Една от причините хората да се разболяват през зимните месеци е вероятно, защото студеното време често ги принуждава да се събират в затворени пространства, което улеснява разпространението на болестите. Като знаете това, ако вие или любим ваш човек вече показвате признаци на заболяване, избягвайте да излизате на публично място. В по-тежки случаи болните могат да бъдат поставени под карантина или изолация.

Лекувайте се преди появата на симптоми

За хората, които вече приемат лекарства за астма или алергии, може би е добра идея да поговорят със своя лекар за план за предварително лечение, в който лекуват симптомите, преди да се появят, за да помогнат за предотвратяване на риска от заболяване.

Хигиенизирайте предметите, които се използват редовно

Точно както хората трябва да избягват да излизат на публично място, когато се разболеят, това може да бъде също толкова важно за тези, които в момента са в добро здраве. Трябва да се избягва пряк контакт с хора, които проявяват видими симптоми. По същия начин, трябва редовно да дезинфекцирате често докосвани предмети във вашия дом или място на работа, като по този начин можете да избегнете косвен контакт с болен човек.

Гответе месо и яйца правилно

Храната може да съдържа отровни бактерии и може да разболее хората или чрез хранене, или от самото докосване. Повечето храни, особено месото, домашните птици, рибата и яйцата, трябва да бъдат приготвени правилно, за да се убие тази бактерия. Обикновено храната трябва да се готви на около 75 градуса или повече и трябва да бъде най-малко на 60 градуса, когато се яде.

Избягвайте контакт с диви или селскостопански животни

Различните животни могат да пренасят вредни микроби, които могат да причинят различни заболявания при хората. Известни като зоонозни болести, те могат да се разпространяват чрез докосване, ухапване или дори чрез обитаване на същото място като животното. Селскостопанските животни, както и дивите такива, могат да бъдат опасни за хората, особено по време на епидемия. Когато е възможно, ги избягвайте. Ако контактът с тях е неизбежен, най-добре е да измиете и почистите ръцете си след взаимодействие с тях, техните приспособления или районите, в които живеят.

Почистете кърпите незабавно

Хората могат да свикнат с навика да използват отново една и съща кърпа, за да намалят прането, но това невинаги е безопасно. Кърпите могат да бъдат място за размножаване на микроби, особено когато болните хора ги използват. Важно е да почистват и подменят кърпите в общите жилищни помещения, като тези в кухнята или банята.

Не забравяйте да се хидратирате

Когато се чувствате неразположени, тялото ви започва да използва повече течности от обикновено, така че можете да се обезводните без дори да го осъзнавате. Пийте около 8 чаши течности на ден, като вода, бульон, плодов сок, мляко или кафе без кофеин. В допълнение към това можете също да смучете кубчета лед, ледени близалки или да използвате овлажнител. Избягвайте сладки или кофеинови напитки.

Запасете се с продукти

Ако в района ви се появи епидемия, може да се окажете неспособни да напуснете дома си. За да се подготвите за това, може би е добра идея да се запасите с храна и вода за около 2 седмици. Опитайте да намерите неподлежащи на разваляне храни, като например опаковани артикули и консерви, които могат да се съхраняват лесно. Също така не забравяйте да се запасите с тоалетна хартия, почистващи продукти, кърпички, храна за домашни любимци, санитарни предмети и всякакви медицински консумативи, от които може да се нуждаете, като лекарства.

Носете ръкавици на публично място

Както споменахме, микробите често се разпространяват с ръце. Носенето на ръкавици и хирургически маски може да помогне, но трябва да ги използвате правилно. За ръкавиците е важно да запомните, че можете да получите микроби по ръцете си, когато сваляте ръкавиците, така че не забравяйте редовно да миете ръцете си, след като ги свалите, също като здравните работници. Всъщност често е добра идея да миете ръцете си, докато носите ръкавици. Освен това опитайте да намерите ръкавици, които отблъскват микробите. По-евтините марки могат да позволят на бактериите да проникнат през материала.

Внимавайте с маските за лице

Като цяло, маските за лице са полезни, но много често хората ги използват неправилно. Като начало, те наистина трябва да се носят от хора, които вече имат признаци на заболяване, а не от здрави такива, за да се избегне разпространението на възможно заболяване. Те са особено важни за здравните работници и хората, които се грижат за други в близки пространства. Когато маската за лице има цветна страна, тя е външната страна и е важно да я носите правилно, за да използвате филтъра. Също така е важно редовно да сменяте маските за лице след всяка употреба, както и да почиствате лицето и ръцете си преди и след всяка употреба.

Бонус: Бъдете в крак с информацията

Има всякакъв вид информация за епидемиите и какво могат да означават за вас и света като цяло. Но наличната информация може да е неправилна, извадена от контекста или дори да бъде политически мотивирана. От вас зависи да се уверите, че използвате надеждни и актуални източници, на които можете да се доверите. Например, уверете се, че твърденеито е потвърдено от повече от един източник.

Какви са другите начини, по които бихте се пазили по време на епидемия?