Разделите са трудни, а понякога да забравиш бившия си е още по-тежко.

Понякога самотата и искреният шок, че отново си сама, могат да те хвърлят в прегръдките на предишна връзка, само заради комфорта от познатото. Но ако тази връзка е била нездравословна за теб? Има по-лесни начини да се възстановиш от внезапна раздяла от това да загърбиш предишни лоши спомени и да пренебрегнеш себе си.

Затова ти споделяме 10 начина, които да ти помогнат да продължиш напред:

1. Имаш да кажеш нещо? Ами, напиши го!

Звучи малко детинско, но воденето на дневник е един от най-добрите начини да излееш емоциите си и да освободиш съзнанието си. Не само че можеш да споделяш всичко, което чувстваш без да бъдеш критикувана, но и ще ти помогне да си спомниш реални случаи, които не отговарят на спомените ти. Така онова идеализиране на моменти от връзката ти ще отстъпят място на истинските ситуации и ще можеш да погледнеш много по-трезво на ситуацията.

2. Замини някъде

Дали сама или с приятели, промяната на местоположението ти ще ти бъде от голяма полза. Не само ще се махнеш от мястото, което ти напомня непрестанно за бившия ти, а и ще се разсееш. Така ще осъзнаеш, че светът е по-голям и хубав от тъмната дупка, в която си изпаднала.

3. Съсредоточи се върху себе си

Някои хора биха го нарекли егоистично, но няма нищо по-хубаво от това да се фокусираш върху себе си, особено след тежка раздяла. Със сигурност ще срещнеш някой нов след известно време. Това означа, че отново няма да имаш възможността да се отдадеш изцяло на хобитата си, да се глезиш колкото искаш и да си угаждаш без да даваш обяснения или да правиш компромиси.

Така че направи нещо хубаво за себе си! Посвети времето си на култура, изкуство и забавления. Проучи къде са интересните изложби, пиеси, посети някой модерен ресторант или лъскав магазин. Прекарвай почивните си дни сред природа, в парка. Купи си нещо скъпо и безсмислено.

4. Отиди на психолог

Това не значи, че си "луда", "нестабилна" или "неспособна да се погрижиш за себе си". Разделите са нещо наистина натоварващо и шокиращо за нашето съзнание. Ако искаш да се събереш отново с някой, който очевидно ти вреди и наранява, ще можеш да разбереш каква е причината за това.

5. Спортувай и се грижи за здравето си

Можеш да се отдадеш на купони, алкохол, момчета за една нощ и липса на сън с дни, но това не е план за дълъг период. Помисли за тялото си - йога, танци, диети, фитнес и спортни сутиени. Всичко това ще ти даде нови сили, ще повдигне духа ти и ще подобри мнението ти за себе си. Всяка жена обича, когато погледне в огледалото да е доволна от това, което вижда.

6. Забави темпото и се отпусни

Вместо да запълваш дните си в опит да не мислиш за него, се опитай да приложиш няколко по-меки методи за релаксация. Наблегни на медитация, йога и други подобни дейности, които изчистват съзнанието ти. Използвай това време, за да се свържеш отново със себе си и да събереш парченцата от сърцето си.

7. Открий общото между предишните си връзки

Не казваме, че бившият ти е ужасен човек, но ако търсиш една и съща отрицателна черта в мъжете, има причина за това. Напиши на лист приликите във всичките ти минали връзки и гаджета. Бъди готова това, което напишеш да ти подейства като леден шамар за събуждане.

8. Започни да сбъдваш мечтите си

Независимо дали искаш да посетиш Мароко, да се научиш да шофираш или да се запишеш на курс по рисуване, няма по-подходящ момент от сега, за да започнеш да сбъдваш мечтите си. Живееш само един живот, така че го живей тук и сега!

9. Постави себе си на първо място

Една от многото причини, поради които раздялата е толкова тежка е, че много от нас започват да припознават себе си само и единствено като половинка на някой друг. Преминаването от "ние" към "аз" не винаги е лесно, дори когато ти си решила да сложиш край. Време е да поставиш себе си на първо място и да решиш в коя посока искаш да тръгнеш.

Може би искаш да направиш всички неща, които не си успяла по време на връзката ти, защото на него не му е било интересно. Може би искаш да рисуваш повече. Да пееш. Да ходиш на танци. Може би искаш да продадеш всичко и да се преместиш в Лондон или да обиколиш страната си само с една раница на гърба.

10. Бъди отворена за нови неща

Когато стигнеш до края на една връзка, лесно можеш да се затвориш в себе си и да си внушиш, че никога повече няма да бъдеш с някого и ще умреш сама. Започни да живееш ден за ден и не забравяй, че животът не е толкова жесток. Крайните решения и изводи се основават на страхове, а не на факти.