Навиците ти изграждат начина ти на живот и бъдещето ти. Затова трябва да ги подбираш много правилно, ако искаш да водиш пълноценен и щастлив живот. Хубавото е, че всички навици подлежат на корекция. Лошите могат да бъдат премахнати, а добрите да бъдат култивирани по най-добрия възможен начин. Да си създадеш добри навици е ключът към смислен и щастлив живот, който се корени вътре в теб,а не се влияе от външните ситуации и случки. Dama.bg те съветва да обърнеш специално внимание на 10-те навика, които значително ще подобрят живота ти:

1. Отърви се от токсичните хора в живота си

Прави ли ти впечатление как когато преминеш покрай кофа с боклук, обонянието ти се активизира и ти става неприятно. Иска ти се веднага да преминеш на отсрещния тротоар. Представи си сега същото нещо, но с хора. Винаги ще има хора, които няма да одобряват начина ти на живот, навиците, мислите ти. Тези хора много ясно ще изразяват своето мнение, дори когато не е нужно, карайки те да се чувстваш зле и непълноценна. Стой далеч от такива хора. Те трябва да имат най-малко място в живота ти. Не защото не умееш да приемаш критиката им, а защото в живота ти трябва да има хора, които те обичат и приемат каквато си. Онези, които се опитват да потиснат истинската ти същност, не са от тях.

2. Без телефон, таблет или компютър в леглото

Това е изключително важен навик, който голяма част от хората пренебрегват. А той влияе директно върху качеството на съня ти и продуктивността ти. Синята светлина, с която екраните на техниката те облъчва, ти е добре позната. Сутрин, когато слънцето огрява стаята ти, то съдържа много голямо количеството от тази синя светлина. Така се будиш по-лесно сутрин. Когато, обаче, тя те облъчва вечер, намалява синтезираните хормони на съня и ти пречи да заспиш, а когато в крайна сметка успееш, сънят ти е много по-некачествен и непълноценен. За да избегнеш това, лягай си с книга, а не с телефон.

3. Оцени това, което имаш тук и сега

Да бъдеш благодарен е едно от най-прекрасните чувства. Да можеш да оцениш какво имаш, онова, което си постигнал и ценните хора в живота си, е ценно качество, което задължително трябва да култивираш. Да, животът ще те изправя пред проблеми и премеждия, но ако успееш в моментите на съмнение и разочарование да си спомниш нещата и хората, които имаш в живота си и да се почувстваш благодарна за тях, ще преминаваш много по-лесно през трудните моменти.

4. Приеми, че нещата не винаги са такива, каквито искаш да бъдат

Този навик е много близък до оценяването. Понякога в мислите си проектираш своя идеален свят, който обаче може да се окаже много по-различен в действителност. Може да отнема повече време или пък изобщо да не е това, което си си представяла. В тези моменти може да се почувстваш разочарована, наранена или дори ядосана, че нещата не се случват както ги искаш. За да промениш това, научи се да приемаш нещата такива, каквито са. Научи се да отсяваш ситуациите, на които можеш да влияеш и онези, които не са под твой контрол. Тогава фокусирай енергията си върху първите и остави вторите да се развият сами.

5. Започни, дори да знаеш, че може да се провалиш

Когато започваш нещо ново, било то връзка, нова работа, нов бизнес, винаги има малка част от теб, която се страхува от провала. Понякога тази част всъщност не е толкова малка и те спира да преследваш мечтите си. В този момент трябва да се научиш да я контролираш. Започни въпреки страха от провал, излез от зоната си на комфорт. Защото, дори наистина да се провалиш, поне ще знаеш, че си опитала. А това е много по-ценно от всичко останало.

6. Организирай се

Има едно нещо, което всички хора имат и това е времето. Правилната му организация е много важна за пълноценния начин на живот. И въпреки това много хора губят времето си в неща, които не ги обогатяват по никакъв начин. Например, ще си вършиш много по-бързо работата, ако не губиш време в социалните мрежи. Ще подобриш отношенията си с близките си много повече, ако вместо да стоите пред телевизора, говорите помежду си. Организирането на времето ще ти помогне да организираш и останалата част от вещите си. Подреди дома си и веднага ще усетиш позитивната енергия, с която се изпълва.

7. Направи си колекция от нещата, които те карат да се чувстваш добре

Когато видиш нещо, снимка или цитат например, които напълно описват твоя начин на мислене и мироглед, се изпълваш с щастие и добро настроение. Затова е добре да имаш колекция с такива предмети в дома си, за да можеш да връщаш доброто си настроение винаги, когато имаш нужда от това. Например, ако обичаш да пътуваш, отдели част от дома си, за да събереш в него всякакви снимки и сувенири от местата, които си посетила и онези, които планираш да посетиш. Ако обичаш позитивни мисли, сложи няколко от тях в рамки, за да можеш да ги препрочиташ винаги, когато имаш нужда.

8. Прави нещо, което ти напомня коя си

Времето, което отделяш за себе си и собствените си любими занимания, е много ценно, зарежда те с енергия и ти дава сили да продължиш напред. Затова е много важно да му се отдаваш при всеки свободен момент. Потичай или послушай любимата си музика, направи си маска на лицето или маникюр. Тези неща ще ти помогнат да релаксираш, да върнеш силите си и да посрещнеш новите предизвикателства на живота.

9. Научи се да отказваш

Да бъдеш мила и възпитана е ценно качество. Но да се съгласяваш с всичко и всички в името на всеобщото благо е напълно излишно и ще ти донесе само страдание и напрежение. Вместо това, научи се да отказваш, когато нещо не съвпада с твоя мироглед или планове. Не се притеснявай, ако отказа ти обиди някого. Правилните хора ще приемат решението ти, без да се чувстват лично засегнати от него.

10. Поставяй си реалистични цели

Да искаш да отслабнеш 10 килограма за месец е напълно откачена и нереалистична цел. Избягвай да си поставяш такива, защото те само ще предизвикат напрежение в съзнанието и живота ти. Фактът, че са прекалено крайни, ги прави почти невъзможни за постигане. Така, когато мине периодът, който си поставила, а целта не е изпълнена, ще се почувстваш още по-нещастна и неспособна да постигаш целите си. Да започна да се движа повече и да се храня здравословно е по-реалистична цел в този случай. Така със сигурност ще си отслабнала на края на периода, без да се натоварваш с конкретни цифри.