Намирате ли поводи за радост в ежедневието си? Понякога ни е трудно да поддържаме доброто си настроение. Емоцията, като всичко останало, не винаги е постоянна. За щастие, има начини да я задържим и дори да я увеличим, когато имаме нужда от нея. А тези начини могат да се окажат по-прости, отколкото си мислим.


В чест на Международния ден на щастието, който беше само преди броени дни, подбрахме съвети от експерти, изследвания и предложения как да се чувстваме добре и да повишим доброто си настроение. Вижте ги в следващите редове:


Прекарайте време с пухкавите си приятели

Поиграйте си с кучето си или си подарете време в компанията на котето си. Общувайки с домашните си любимци, освобождаваме окситоцин в мозъка си. Получавайки този „топъл и пухкав” хормон се зареждаме с позитивни емоции.

Бъдете благодарни

Нищо е не по-добро от малка благодарност, която е способна да подобри настроението ви. Проучвания показват, че изразяването на благодарност може да ни направи по-щастливи. Опитайте всеки ден да записвате 3 неща, за които сте благодарни.


Напомняйте си, че сте страхотни

Невероятни сте – просто трябва да повярвате в себе си. Според изследвания себеприемането е от значение за по-щастлив начин живот, но за съжаление не се замисляме често за него.

Позвънете на майка си

Вдигнете телефона – проучвания сочат, че да чуем гласа на майка си може да ни помогне да намалим стреса. А по-малко стрес, означава повече щастие.

Медитирайте, медитирайте, медитирайте

Списъкът с ползите от медитацията изглежда безкраен, но може би една от най-важните е как тя влияе на настроението ни. Едно изследване показва, че да си позволим няколко момента на дзен бягства всеки ден ставаме по-щастливи.

Слушайте музика

Признайте – нищо не може да се сравни със слушането на музика, а и според науката също е така. Според едно проучване да повишим настроението си чрез музика всъщност помага на настройването ни на по-положителна вълна. Натиснете play още сега.

 


Когато сте в настроение, слушайте тъжни песни

Наистина. Изследвания също сочат, че слушането на тъжни песни помага да наблегнем на позитивните си чувства. (Това е другото ни оправдание да слушаме Адел).

Връщайте отношението, което сте получили

Не сме стигнали до мястото, на което сме днес без малко помощ, тогава защо не върнем същото отношение на някого? Не само, че добротата ви ще повлияе на другите, но според проучвания ще направи и вас щастливи.

Прекарайте време с някой, който е щастлив

Радостта наистина е заразна. Според едно изследване колкото повече сте заобиколени от позитивни хора, толкова по-щастливи ще сте.

Гледайте забавно видео

Намерете нещо, което ви радва и нека смехът започне. Все пак той намалява стреса.

Планирайте почивка

Очакването на пътуване е приятно, почти колкото самото пътуване. Доказано е, че подготовката на почивка повишава щастието ни, твърди Ню Йорк Таймс. Топлото слънце или вълнуващите склонове са допълнителен бонус.

Пригответе вкусно ястие

Чувствате се подтиснати? Позволете на шеф готвача във вас да се изяви в кухнята. Според проучвания хората, които се стремят към креативност дори в малките неща, например да изпробват нова рецепта за паста за вечеря, се чувстват по-щастливи.

Направете една добра тренировка

Не само, че е полезна за тялото, но се отрaзява добре и на мозъка. Когато тренираме, освобождаваме ендорфини и веднага увеличаваме позитивните си емоции. Хайде, да се раздвижим!

Инвестирайте в преживявания

Пълноценният живот не се крие в материалните придобивки, а в преживяванията и хората, с които ги споделяме. Инвестирайте парите си в пътуване, концерт или друго преживяване, което ще ви донесе радост. Според науката така положителните емоции ще се запазят за дълго.

Предизвиквайте себе си

Работете за повишение или участвайте в маратон. Това е наслада за ума, според Гретхен Рубин, автор на „Проект щастие.” ”Предизвикателствата и новостите са ключови елементи на щастието” пише Рубин. „Мозъкът се стимулира от изненади, а успешното справяне с неочаквана ситуация ни зарежда с чувство на удовлетворение.”

Усмихвайте се

Знаем го – да се усмихвате може да е последното нещо, което искате да направите, когато сте в лошо настроение, но това може да превърне тъгата в радост. Изследванията показват, че една неистинска усмивка може да повиши настроението ни. Тук важна е силата на внушението.

Излезте навън

Възползвайте се от двора си, ако имате такъв, или се разходете в парк, в който не сте били досега и бъдете благодарни на себе си по-късно. Според едно проучване кратката разходка сред природата може да подобри настроението ни и облекчи стреса.

Намерете нови приятели

Изследванията показват, че благодарение на приятелите увеличаваме щастието си. Присъединете се към клуб, поговорете с колега или завържете разговор на опашката в магазина - никога не знаете какви нови връзки можете да създадете.

Изпийте чаша мляко

Млечните продукти съдържат триптофан, основна аминокиселина, която спомага за създаването на серотонин, „химикала на щастието” в мозъка ни. Млякото влияе добре не само на тялото, но и на мозъка.

Поглезете се с приятна вана

Ако това не е щастие, не знаем какво е. Освен това, изследванията показват, че топлите вани ни карат да се стоплим и вътрешно.

Подарете си достатъчно сън

Повече сън = повече щастие. Краткият сън забавя когнитивните процеси и повишава риска от депресия. Опитайте да си лягате 30 минути по-рано всяка вечер или намирайте време за кратка дрямка през деня.

Приемете възрастта

Повечето хора искат да избегнат остаряването, но изследванията показват, че именно с напредването на възрастта сме по-щастливи. Според експертите колкото повече остаряваме, толкова повече мислим за хубавите си преживявания. Това звучи като добра причина да обичаме рождените си дни.


Поплачете

Звучи нелогично, но в действителност може да ви помогне. Научни изследвания установяват, че плачът може да доведе до подобряване на настроението.

Следвайте „златното съотношение”

Според теория, разработена от психолога Барбара Фредриксън, за всяко едно негативно преживяване, трябва да изпитаме три положителни такива, за да сме щастливи. Това звучи логично.

Покажете благодарността си към някого чрез имейл

Технологиите не са чак толкова лоши. Починете си от преливащата входящата поща и променете подхода си към този начин на комуникация. „Борим се толкова упорито срещу негативизма и забравяме да кажем на хората какво голямо влияние може да има двуминутния имейл,изпълнен с положителни чувства” казва харвартският изследовател и автор на „Предимството на щастието” Шон Ачър пред Опра преди 3 години.

Направете комплимент на някого

Тези думи ще направят вашия и неговия ден чудесен.

Определете подходящата температура

Времето навън има пряко влияние върху начина, по който се чувстваме. Според едно проучване положителните емоции се увеличават при приблизителна температура от 57 градуса по Фаренхайт (около 140C).

Водете си дневник, дори да пишете в него само едно изречение дневно

Понякога най-обикновените моменти могат да се окажат най-ценния източник на щастие. Изследванията показват, че записвайки тези ежедневни събития можем да изпитаме позитивни емоции по-късно, защото ги ценим много повече, когато се върнем към тях. С други думи, ако сте яли вкусно шоколадово брауни в сряда, не пропускайте да го отбележите.

Спрете да помиришете цветята, буквално

Едно проучване относно влиянието на ароматите върху щастието установява, че участниците, които са се намирали в стая с аромат на цветя са до 3 пъти по-щастливи в личните си взаимотношения.

Правете секс

Ето един добър повод (не че имаме нужда от такъв), за да се настроим за любовни преживявания. Изследванията показват, че сексът може да намали стреса. Разбира се, колко зависи от вас. Но си струва да опитате, нали?

Просто се опитайте да бъдете щастливи

Мислите ли за себе си като за източник на радост? Някои учени напълно подкрепят тази теза. Според две експериментални изследвания да поемем щастието в собствените си ръце влияе положително на начина, по който се чувстваме.

Опитайте да намалите работата

Жителите на Дания, в която хората са едни от най-щастливите в света, прекарват по-малко време, отколкото повечето американци в офиса. Само 2% от датчаните работят повече и категоризират това като 50 часа на седмица. Тези, които работят на пълен работен ден отделят 66% от деня си, за да погрижат за себе си, в това число се включват хранене и спане. Може би е време да започнем да следваме примера им?

Обърнете внимание на духовното

Духовността и религията също са свързани със щастието, според преглед на проучвания за духовността и здравето. Понякога е добре да знаем, че сме свързани с нещо по-голямо от себе си.

Празнувайте малките победи

В малките моменти се крие голяма сила. Дали ще получите правилен отговор на любопитен факт или ще чуете любимата си песен по радиото, отдайте се на тези малки „победи”. „Мисля, че когато отделим време да забележим тези неща, получаваме много малки награди през целия ден”, казва психоложката Сюзън Уайнсенк. „Това повишава настроението ни.”

Помислете за щастливите си спомени

Според проучвания носталгията ни прави по-щастливи и по-оптимистични. Май е време да извадим старите албуми.

Пропуснете общите разговори и наблегнете на по-дълбоките

Всеки може да говори за времето. Позволете си да се сближите с някого и проведете важен разговор – изследванията показват, че това увеличава положителните емоции.

Повтаряйте си позитивна мисъл

Може да сътворите своя или да откриете някоя в интернет. Потърсете фраза, която ще има значение за вас. Според изследвания, ако имаме такова вдъхновение ще се справим с негативните чувства. Намерете своето!

Поглезете някого

Да направим подарък на някого наистина се отплаща с щастие – на конкретния човек и на нас. Едно проучване от 2008 г. потвърждава това.

Бъдете добър слушател

Наистина ли чувате разговорите, в които участвате? Изследвания показват, че колкото повече слушаме, толкова по-щастлив и пълен със смисъл става животът ни, особено отнощенията ни с хората. Както Епиктет е казал: „Имаме 2 уши и 1 уста – това означава да слушаме два пъти повече отколкото да говорим.“

Направете си селфи

Следващият път, когато някой намери селфито ви за възмутително, му кажете, че според проучване от 2016 г. такъв ти снимки повишават самочувствието и правят хората по-щастливи.

Поговорете с някого

Оставете телефона и поговорете с някого. Хората са социални същества (не само в Интернет), така че е време да се потопим в тези възможности. Изследвания показват, че просто се чувстваме по-добре, когато сме заобиколени от други хора.

Намалете очакванията си

Вдигнете ръка, ако някога сте преживявали Нова година или Свети Валентин без настроение. Не е тайна, че очакванията могат да доведат до разочарования особено ако са много високи и проучванията го доказват. Това не означава, че трябва съвсем да понижим очакванията си, но понякога реализмът ни прави по-щастливи.

Бъдете положителни

Да виждаме чашата наполовина пълна има своите плюсове. Опитайте да търсите положителната страна във всяка ситуация. Оптимистите не само са по-щастливи, но и живеят по-дълго, а това е допълнително време, в което да бъдем щастливи.

Накрая, погледнете това усмихнато лице

Погледнете към едно (или няколко) такива следващия път, когато нямате настроение. Щастието ви отива!