Приятелите са като второ семейство – онова, което ние лично сме си избрали, но понякога попадаме в клопката на лоши приятелства, които ни дърпат надолу, затормозяват ни и ни пречат да бъдем щастливи. Колкото и време да се познавате, не си струва да поддържаш връзка с лоши приятели като тези.

Как да познаеш дали приятелите ти ти вредят? Сигурно го знаеш дълбоко в сърцето си, но днес ти представяме черно на бяло 10-те навика на лошите приятели, от чието присъствие спокойно можеш да се лишиш.

1. Те не се радват на постиженията ти

Когато се похвалиш с някой твой успех, твоята „приятелка“ се усмихва изкуствено и едва ѝ се откъсва от сърцето да ти каже „честито!“ или нищо не казва, а най-лошото е да се опита да те конкурира – ти се похвалиш с нещо, а тя изтърсва „браво, а пък аз...“ и се опитва да те надцака.

Такива приятели никога не се радват зад теб, а тайно се надяват да се провалиш, за да не се чувстват толкова жалки и нещастни. Истинските приятели обаче се подкрепят и се радват на успехите на другия. Да, понякога може да има малко ревност или завист, защото всички сме хора, но приятелите оставят настрана такива чувства и пак могат да те поздравят и да се зарадват за теб.

2. Нарочно те принизяват

Ако си щастлива или весела поради някаква причина, лошите приятели искат да помрачат щастието си с малки подмятания. Обикновено тези забележки са замаскирани като „съвети“ или „честни“ коментари, само че нямат никаква стойност и никаква друг цел, освен да ти съсипят настроението.

Пращаш ѝ снимка на кексчетата, които си опекла, а твоята приятелка ти казва „браво, но всеки може да направи едни кексчета“, „браво, но май малко си ги прегорила“, „трябваше да направиш глазурата еди-каква си“, „можеше да добавиш еди-какво си“. Или ѝ показваш бижу, което е точно в твой стил и много ти е харесало, а тя ти отговаря: „не ми харесва, не е в мой стил“, сякаш си тръгнала да го купуваш на нея...

Освен това лошите приятели изпитват садистично удоволствие, когато си се провалила и веднага се включват с „ценни“ съвети, чрез които да сложат сол в раната. Очевидно има някакъв проблем във взаимоотношенията ви, защото истинските приятели не отправят критиките с единствената цел да принизят другия. Ако не можеш да бъдеш себе си покрай приятелите си, значи не са ти истински приятели.

3. Изтощават те психически и емоционално

Случвало ли ти се е подобно нещо? Говориш по телефона с приятелка. Питаш я какво прави, как е и след това изобщо не можеш да вземеш думата, а тя самата не се сеща да те попита каквото и да било. Когато най-накрая имаш възможност да кажеш нещо, тя много скоро те прекъсва и заявява, че трябва да затваря, защото се е уморила от дългия ви „разговор“. Това се случва не само по телефона, а постоянно.

Да, разбира се, всички ние имаме нужда да си излеем душата и тревогите пред приятелите ни, но някои приятели ни възприемат като мълчаливи зрители, пред които да водят многострадалния си монолог.

Такива приятели изсмукват енергията ни, а цялата ви връзка се върти около тях, техните нужди, желания и проблеми. За тях ти не съществуваш или поне не си наистина важна. Ако споделиш твой проблем или тъжна история и твоя приятелка я използва като възможност да промени посоката на разговора към себе си, тя вероятно е доста самовлюбена личност, от която нямаш нужда. Истинските приятели биха изслушали историята ти, биха споделили своя коментар, може би ще ти дадат полезен съвет и чак след като темата е приключена, ще насочат разговора към себе си.

Стой далеч от хора, с които не можеш да водиш разговор на равни начала.

4. С теб са само в хубавото, но не и в лошото

В първата точка споменахме лошите приятели, които не се радват на успехите ни, но има и „приятели“, които са покрай нас само когато сме на върха, защото искат да ни използват. Когато обаче имаш здравословен или семеен проблем или просто си в лош период, тях никакви ги няма. Едва ли е необходимо да ти казваме, че това не са истински приятели, а просто долни използвачи. Истинските приятели са до теб и в доброто, и в лошото.

5. С тях не можеш да изградиш емоционална връзка

Има хора, с които можем да водим невероятни интелектуални разговори, но пък не сме на една и съща емоционална вълна – ти им споделяш, че си имала лош ден и се чувстваш потисната, а те просто не знаят как да реагират и ти усещаш, че си навлязла в територията, в която другият човек не иска да те допусне.

Запази тези хора за бизнес контакти или за определени събития (примерно филм по темата, която вълнува и двете страни), но не очаквай да са до теб в тежките моменти.

6. Те не те защитават

Когато външен човек или общ познат те обиди или се държи враждебно към теб, лошите приятели никога не биха си те притекли на помощ. Те не биха те защитили, дори да са единствените, които могат да го направят.

Истинските приятели винаги ще те защитят, а няма да се измъкнат с „не искам да взимам страна“. Когато се държат несправедливо с твой приятел, би трябвало да е лесно „да вземеш страна“! Докато лошите приятели не просто не те защитават, а дори биха се включили в одумването ти, ако ставаше зад гърба ти.

7. Имат огромно его и постоянно искат да те засенчат

Тези приятели са големи нарциси, постоянно завиждат и биха направили всичко, за да те изместят от светлината на прожекторите. Дори на рождения ти ден такава приятелка ще е най-шумната от гостите, ще се опитва да се налага и ще се държи просто откачено, за да е „звездата“ на вечерта. Такава приятелка никога няма ти направи комплимент, когато си се нагласила, и никога няма да признае, че си права. Истинските приятели оценяват красотата, интелигентността и талантите на приятелите си. Те не се опитват да те изместят, да те засенчат или да те очернят, за да се самоизтъкнат.

8. Общуват с теб само онлайн

В тази категория нямаме предвид приятелите, които са далеч и няма как да видиш на живо, а онези, които живеят в същия град, но някак си никога нямат време за теб. В същото време виждаш, че очевидно имат време за други хора, за разни събития и за новото си гадже, което са срещнали миналия месец...

Те не са истински приятели, а ти пишат от време на време за развлечение, най-вероятно не биха те подкрепили в труден момент. Ако такава връзка те устройства – добре, няма лошо да имаш онлайн приятели, но ако тези хора те натоварват емоционално и те дразни това, че винаги отменят срещите ви и си намират извинения – изтрий ги от „Фейсбук“ и от живота си.

9. Вечно нямат време за теб

Точка №9 е продължение на №8. Има приятели, които са вечно заети, за да осъществят какъвто и да е контакт – на живо, по телефона, онлайн или както и да е. Те постоянно те забравят, а когато имаш проблем – тях никакви ги няма. Да, хората имат работа, проблеми, деца и т.н., никой няма да е до теб винаги и навсякъде, но истинските приятели се интересуват от теб и не бягат, когато си в тежък период.

Лошите приятели постоянно се извиняват, че са заети, но със социалните мрежи комуникацията стана много по-лесна, така че те или са много-много заети, или (по-вероятно) те лъжат, защото не си им приоритет.

Все пак искаме да кажем, че всеки има периоди, в които иска да се изолира и не му е до срещи по кафенетата. В такива моменти трябва да проявим разбиране, но ако твоя приятелка винаги е заета, ти винаги ѝ пишеш първа, а в същото време я виждаш, че постоянно си качва снимки с разни хора или коментира разни постове (но не сеща да ти пише едно „здрасти“), то тогава е време да я понижиш от приятелка в позната.

10. Могат да ти забият нож в гърба

Най-голямото провинение запазихме за най-накрая, защото е най-сериозното. Ако твоя приятелка не проявява уважение към теб: обижда те, флиртува с приятеля ти, тормози те, прави ти напук, отменя поредна среща, клюкарства за теб, притиска те да направиш нещо против волята ти и подобни, то е време да ѝ кажеш сбогом!

Животът е твърде кратък, за да пилееш енергията си по лоши приятели или токсични връзки. Научи се да разпознаваш сигналите, освободи се от лошите приятели и ще видиш колко по-спокоен и щастлив ще стане животът ти.