Намирането на приятели е трудна задача, която се усложнява допълнително, когато търсим верни приятели. Ето защо представяме подробно описание на 12 типа „приятели“, които е по-добре да изхвърлиш от живота си:

1. Жертвата: „На теб ти е лесно, а виж ме мен!“

Никой не ги харесва, никой не ги разбира и винаги те са в ролята на жертва. Всеки разговор с такива хора може да се нарече по-скоро „напрягащ“, отколкото „приятен“.

2. Спасителят: „Сега ще ти кажа как трябва да постъпиш.“

Те винаги знаят как трябва да постъпят другите и как трябва да подредят живота си, независимо дали някой им е поискал съвет, или не.

3. Завистникът: „Ако и на мен ми беше провървяло, както на теб...“

Тези „приятели“ винаги се сравняват с вас и не крият мнението си, че вие сте големи късметлии, а те винаги са несправедливо пренебрегвани.

4. Подстрекателят: „Хайде да...“

Те винаги имат информация за всяко ново течение, независимо дали става дума за практикуване на алтернативна медицина, или пък за нов начин за разрешаване на проблема със световния глад. Разбира се, цялата тази енергия се хвърля напразно и е просто губене на време.

5. Преходният: „А какво се случи вчера?“

Тези хора искат да изживеят живота си на пълни обороти, което неизбежно вреди не само на тях, но и на всички около тях. Те искат да се забавляват всеки ден и не приемат „не“ за отговор.

6. Просякът: „А може ли да ми дадеш...?“

Има хора, които са свикнали да получават всичко наготово, без да е необходимо да се борят за каквото и да било. Време е да разберете, че тези хора само ви използват.

7. Клюкарят: „И той какво ти каза? А ти какво му каза?“

Това са хора, които искат да знаят всичко за чуждия живот, за да могат да разпространят информацията надалеч. Те изобщо не се интересуват от истинските ви проблеми, а искат да ги обсъждат с други.

8. Егоистът: „Аз...“

Те не искат да знаят какво се случва в живота ви, а си търсят добър слушате, пред когото могат да се похвалят. Възможно ли е да бъдат наречени „приятели“?

9. Обидчивият: „Ок, не те искам повече в живота си!“

Тези хора не търпят критика и не могат да приемат дори и приятелските подмятания. Те са готови да прекратят взаимоотношенията ви просто така.

10. Нетактичният: „Къде намери тази грозна рокля?“

Да, те не се интересуват от вашите чувства и не изпитват никаква вина, когато ги нараняват. Те говорят всичко, което мислят, а доста често ви казват нещо обидно, за да видят как страдате.

11. Критикът: „Отново си сгрешил!“

При всяка ваша среща изпитвате ужас да им споделите каквото и да било, защото се притеснявате, че пак ще ви упрекнат, че сте сбъркали.

12. Крадецът на време: „Хайде да си поговорим още малко!“

Те не се интересуват, че вие закъснявате или че имате други ангажименти. Те имат свободно време и вие сте длъжни да го прекарате с тях, за да ги забавлявате.

Намирането на истински приятел е доста трудна задача, но това в никакъв случай не означава, че трябва да се примирявате с неподходящи хора. Запомнете, че верният другар може да бъде само един, но да е достатъчен за цял живот.