Спорът за плюсовете и минусите на вегетарианството е просто безкраен. Ние не искаме да заемаме страна, но искаме да ти представим какво казват експертите, които разглеждат растителната диета от напълно научна гледна точка.

Ето какво ще се случи с тялото ти, ако спреш да ядеш месо:

Ще отслабнеш

Хората, които преминават на вегетариански начин на хранене, много често отслабват с около 5 килограма още в началото. Като цяло зеленчуковата диета е по-нискокалорийна и по-здравословна.

Количеството на полезните бактерии в стомаха ти ще се увеличи

Чревната флора на хората, които ядат месо, е различна от тази на вегетарианците. Изследванията показват, че хората, които ядат само вегетарианска храна, имат по-голямо количество от полезни бактерии, но отнема време на чревната флора да се приспособи и подобри. Първоначално можеш да се чувстваш подута, защото червата и панкреасът трябва да се адаптират към растителната диета и да започнат да произвеждат повече от необходимите ензими.

Кожата ти ще изглежда по-здрава и сияйна  

Много вегетарианци забелязват подобрение във вида на кожата си: пъпките, черните точки и акнето изчезват. Според специалистите растителната диета помага на тялото да се пречисти от токсините, защото днешното месо в магазините е пълно с хормони и различни препарати, които не са полезни за организма.

Ще бъдеш по-енергична

Един от най-големите плюсове, които вегетарианците забелязват, е повишената енергия през деня. „Преди се връщах напълно изтощена от работа, въпреки че цял ден съм седяла в офиса. Сега трябва да тренирам наистина здраво, за да се уморя“, казва една вегетарианка. Много хора забелязват чувство за лекота, когато преминат на растителна диета.

Понижава се рискът от сърдечносъдови проблеми

Множество проучвания показват връзка между месото и сърдечносъдовите болести. Според американски учени карнитинът, който се съдържа в месото, предизвиква химическа реакция, която вреди на сърцето. Освен това при вегетарианците има по-нисък риск от диабет, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво и рак на стомаха.

Нивата на холестерола ти ще се понижат с една трета

Когато спреш да ядеш месо, нивата на холестерола в кръвта ти ще се понижат. Затова на хората с атеросклероза се препоръчва да следват вегетарианска диета.

„Добрите“ ти гени ще заработят по-добре

Учените отдавна са открили, че средата също влияе на работата на гените ни. Има „добри“ гени и „лоши“ гени. Ако живееш нездравословно, лошите ти гени работят по-бързо, което води до развитието на хронични болести и затлъстяване. Ако живееш здравословен начин на живот, работата на гените се променя. Болестите, към които си предразположена, се забавят или изобщо не се проявяват. Освен това яденето на повече зеленчуци активизира добрите гени и променя цялостната работа на тялото.

Може да се стигне до дефицит на някои елементи

Ако спреш да ядеш месо, може да развиеш недостиг на йод, желязо, витамин D и B12. Затова специалистите препоръчват да се храниш с повече бобени растения, ядки, плодове, тъмни на цвят зеленчуци, пълнозърнести храни и мюсли, за да си възвърнеш баланса. Освен това можеш да приемаш витамини и хранителни добавки.

Може да загубиш усещането си за вкус

Цинкът е много важен за усещането за вкус. В стридите и червеното месо има много високи нива на цинк, но вегетарианците трябва да си го набавят по друг начин. Например чрез боба, ядките, пълнозърнестите храни и млечните продукти, които също съдържат цинк. Изчислено е, че вегетарианците се нуждаят от 50% повече цинк на ден.

Мускулите ти ще се възстановяват по-бавно

Протеините са изключително важни за укрепването и заздравяването на мускулите след тренировка. Както животинските, така и растителните протеини се справят успешно с тази задача, но растителните протеини се усвояват по-бавно. Специалистите съветват вегетарианците и веганите да ядат протеин веднага след тренировка, защото тогава протеините се усвояват по-лесно и по-бързо.