Понякога ние много внимателно планираме своето пътуване или новия интериор на апартамента! А какво да кажем за безкрайно по-важния въпрос - възпитанието на нашето дете? Имаме ли подготвен разумен план в това отношение?


Как искаме да възпитаме децата си? Да бъдат добри, честни, смели ... С ръка на сърцето, много от нас се ограничават само до тези най-общи понятия. Но какво точно означават те за всеки един от нас? Какво разбирам под доброта, смелост, честност и други подобни разбирания? Кое за мен е принципно важно? Полезно е да си зададете тези въпроси и по този начин да размишлявате върху своята "родителска програма". И не в движение, а съвсем сериозно, да формулирате, дори и писмено своите съображения. В края на краищата, ако нашите цели като възпитатели са неясни, ще липсват много важни неща, които бихме могли, но няма да успеем да дадем на децата си. Може би ще ви ви вдъхнови примерът на писателката Линдзи Мид, която си е съставила такава "родителска програма."

Струва ми се, че доста отдавна разсъждавам върху въпроса, какви принципи трябваше да усвои дъщеря ми Грейс до 10-години. Ето сега и синът ми наближава тази възраст. След по-малко от 2 месеца той навършва 10 и в дома ни не остава никой, чиято възраст може да бъде записана с една цифра. Аз все още мисля, какви ценности и принципите трябва да научи синът ми - така, че въобще да не се налага да се съмнява в тях.

Доста размишлявах по този въпрос и дори си записвах различни варианти, но разбирам, че не всичко зависи от мен. Знам, че е по-важно това, което правя, а не това, което казвам. Знам, че трябва по всяко време да се държа в съответствие с тези принципи, защото за своите 10 години той може да приеме много от моите ценности несъзнателно.

Силно се надявам, че съм се справила добре със своята задача - да науча сина си на тези принципи, потвърждавайки ги със своя личен пример.

Това, което бих искала детето ми да научи, преди да навърши 10 години е следното:

1. Уважавай другите!
И мъжете, и жените. Директорката на твоето училище и бездомния човек в метрото заслужават уважение. Ти може би вече го правиш инстинктивно. Моля те, никога не пренебрегвай този принцип.

2. Забавленията и физическата активност са нещо хубаво
Да се забавляваш и да правиш бели е нормално. Аз знам, че ти се карам и шъткам по-често, отколкото би трябвало, защото предпочитам тишината, но работя над това. Физическата активност и понякога буйното държание – са нещо напълно нормално. Но физическо насилие - това вече не! Безкрайно важно е да знаеш, къде точно минава границата.

3. НЕ означава НЕ. И точка
Без значение кой казва "не" и в какъв контекст.

4. Не скривай своята чувствителност!
Ти винаги всичко преживяваш дълбоко - спомени, любов и загуби. Не позволявай на света да те убеди да заглушиш чувствата си. Можеш да бъдеш силен и в същото време чувствителен човек. В действителност богатата палитра от емоции те прави по-силен. Това важи и за момчетата и за момичетата.

5. Не можеш да направиш някой друг щастлив - нито мен, нито баща ти, нито сестра ти
Никого. Това не е твое задължение. Ти отговаряш за себе си и за отношението си към другите, което разбира се, може да повлияе на настроението им. Но не позволявай на никого да те накара да се чувстваш отговорен за нечие щастие. Аз съм щастлива от това, че ти успяваш да преодолееш трудностите, да чувстваш ентусиазъм, да се радваш на живота и да живееш съзнателно.

6. Обърни внимание на собствения си живот!
Във всеки обикновен момент на деня може да се открият толкова много детайли. Наскоро, малко преди лягане, ти ми каза: "Ние искаме да си върнем това, което мразим." Попитах какво имаш предвид, а ти обясни: "В детската градина имахме тих час и аз не го харесвах, а сега в училище не бих имал нищо против всеки ден да имаме време за почивка. Е, поне съм обърнал внимание на това. Мисля, че това е добре. " Това наистина е добре. Когато обръщаме внимание на всичко, което се случва около нас, можем да получим като награда дни, изпълнени с живот и богати на спомени.

7. Намери това, което страстно да те увлече
Без значение какво е, но не искам да чувам думите: "Скучно ми е." Никога. Около теб има толкова много интересни неща, които могат да се изследват и изпробват. Аз ще подкрепя всяка твоя страст, независимо дали това е хокей на лед, програмиране, свирене на цигулка - или дори всичко наведнъж! Но трябва да намериш нещо, в което искаш да се потопиш изцяло.

8. Няма нищо по-лошо от разглезения и неблагодарен човек
Аз съм строга майка, въпреки че често ми е трудно да те накажа или да ти се скарам. Но това, на което със сигурност ще реагирам мигновено (и без никакво съжаление) е - дори най-малката проява на глезене или неблагодарност. При теб те са рядкост, ти не си такъв по природа, но моля те, винаги помни, колко много ни е провървяло. Да живеем всеки ден по този начин е огромна привилегия. Малките неделни изненади, доброволния труд, помощта към по-слабите, листчетата с благодарности - с всичко това се опитвах да ти покажа какъв огромен късмет е да бъдем семейство. Мисля, че това е най-добрата ваксина срещу разглезването и неблагодарността.

9. Дори ако не започнеш нещо, пак може да не си прав
Винаги ще помня една мисъл на Мартин Лутър Кинг: "Мълчанието на нашите приятели боли много повече от думите на нашите врагове." Главатарят на бандата (подбудителят) е виновен, но виновни са и всички онези, които са го последвали. Имай смелостта да се противопоставяш на някои деца,ползващи се с известност, когато планират да направят нещо лошо. Не участвай само, за да бъдеш като другите.

10. Обичам те, въпреки всичко!
Грешките са част от живота. Понякога трябва да забравиш миналото и да започнеш на чисто. Аз ти го показах, може би прекалено очевидно: майката, която те е отгледала не се страхува да покаже своята слабост, не се страхува да се провали, да се извини и да започне отначало. Аз винаги ще те обичам, дори и ако не ми харесва поведението ти. Надявам се да живееш с разбирането, че трябва да се учиш от грешките си, да ги признаваш и да можеш да започнеш всичко отначало.