Ние изпитваме огромно уважение към ветеринарите, защото те неведнъж са спасявали живота на любимите ни пухкави същества, но в същото време не знаем много неща за тяхната професия.

За да разберем малко повече, се разровихме из публикациите на множество ветеринари и подбрахме 10 неща, които те биха искали да кажат на собствениците на техните пациенти.

1. Снемането на анамнеза е много трудно не само защото пациентът не може да говори.

Разбира се, че кучетата и котките не могат да обяснят на лекаря какво ги притеснява. Всички симптоми трябва да бъдат описани от собственика. В такива моменти честността е много важна, но ветеринарите, както и останалите лекари, разказват, че посетителите често изкривяват истината, за да не ги критикуват. Давали ли сте някакви хапчета на животното? Пропуснали ли сте да му дадете хапче? Може би сте пробвали някакъв друг лек? Ветеринарите няма да ви се скарат, но трябва да знаят истината, за да излекуват домашния ви любимец.

2. Ротвайлерите и питбулите не са най-опасните пациенти.

Често питат ветеринарите дали се страхуват от големите бойни породи кучета, но се оказва, че тези страшни животни изобщо не са сред най-опасните пациенти. Според статистиката чихуахуатата и другите малки кученца хапят най-често. Освен това мъжете ветеринари биват ухапвани по-често от жените.

Котките също са доста опасни пациенти, защото драскат и оставят дълбоки рани.

3. Ветеринарите не могат да превъзпитат любимеца ви.

Ако кучето ви хапе или котката ви драска, ветеринарят не може да направи нищо по въпроса. Единственото изключение е, ако това поведение се е появило наскоро и е признак за някакъв медицински проблем.

Ако домашният ви любимец винаги проявява агресия или никога не ви слуша, трябва да се обърнете към зоопсихолог, който се занимава с поведението на животните, като говорещия с кучетата Сизър Милър.

4. Не е нужно да давате витамини на кучето ви, ако диетата му е балансирана.

Качествените храни съдържат всички необходими витамини и минерали, затова няма нужда да давате хранителни добавки на здравия ви домашен любимец.

Ако сами приготвяте храната му, преди да решите да му давате витамини, консултирайте се с ветеринаря ви – той ще ви помогне да изберете най-правилните добавки.

5. Бъдете внимателни със суровото месо.

Всъщност суровото месо може да е опасно за домашния ви любимец, особено ако той е свикнал да яде суха храна. Ако изведнъж промените диетата му, това може да доведе до диария или дисбактериоза.

Ако искате да промените хранителния режим на домашния ви любимец, попитайте ветеринаря ви за най-доброто меню.

6. Не давайте лекарства за хора на животните ви.

Освен че не бива да им давате от вашите лекарства, трябва и да ги скриете, за да не могат да ги открият и погълнат. Някои обезболяващи например са токсични за животните. Лекарствата, които облекчават кашлица, могат да окажат негативен ефект върху сърцето на кучето ви.

В някои случаи лекарят може да прецени да даде на животното хапче, което по принцип е предназначено за хора, но такива случаи са редки – вие недейте да експериментирате.

7. Прибиращите се каишки могат да бъдат опасни.

Такива каишки са много популярни, защото позволяват на кучето да се разхожда свободно, или да бъде ограничено, когато е необходимо. Ветеринарите обаче предупреждават, че такива каишки могат да наранят животното и да предизвикват наранявания на гръбнака и врата. Много често кучето рязко се затичва и набира скорост, преди собственикът му да заключи каишката и да го ограничи. Рязкото застопоряване на каишката може да доведе до травма на врата.

Като цяло тези каишки са подходящи за пораснали и добре обучени кучета.

8. Собствениците на животните често се обръщат към ветеринаря, когато е твърде късно.

Какво бихте направили, ако забележите нещо нередно с домашния ви любимец? Оказва се, че най-често хората търсят решение онлайн или чакат симптомите да отшумят. Те много често се обръщат към ветеринар, когато е твърде късно. В някои моменти навременната реакция е от съществено значение.

9. Евтаназията е трудно решение, но понякога е най-добрият вариант.

Евтаназията е трудно и болезнено решение не само за собственика, но и за ветеринаря. Не е възможно да се намери подходящ момент за такава процедура, защото винаги ви се струва, че можете да изчакате още един ден или да изпробвате някое друго лекарство. В крайна сметка винаги ще обвинявате себе си.

В същото време вашият домашен любимец страда от неизлечима болест и нито операциите, нито хапчетата ще му помогнат. Понякога е по-добре да освободите животното от мъченията и болката.

10. Това не е просто работа.

Ветеринарите избират професията си не заради парите, а защото наистина обичат животните. Те се стараят да запомнят всичките си пациенти и често мислят за тях и след работно време. Иска им се да виждат вашите домашни любимци само по приятни поводи. Повечето ветеринари имат свои собствени животни и много добре знаят как се чувствате, когато влизате в кабинета им, затова биха направили всичко, за да помогнат.