Ако планирате да посетите място, което е извън границите на родината ви, трябва да се запознаете с най-разпространените опити за измама във въпросното място. Така не само ще си спестите неприятни спомени, но и ще си осигурите спокойствие по време на пътуването ви.

За да ви помогнем, сме ви подготвили 10 полезни съвета, които ще ви предпазят по време на далечно пътуване:

Винаги сверявайте касовата бележка с покупките си

Когато пазарувате в супермаркета, не забравяйте да проверите броя и имената на стоките с това, което е посочено в бележката. Когато касиерите разберат, че сте турист, могат да добавят продукт или по-скъпа марка с надеждата, че няма да разберете.

Проверете сметката си в местата за хранене

В някои държави могат да се опитат да ви измамят като ви таксуват за абсурдни услуги - климатизация, прибори за хранене, салфетки, покривки за маса и какво ли още не. Ако сумата на сметката е подозрителна, помолете за меню и сравнете цените.

Не приемайте цветя от непознати

Не бива да се поддавате на очарованието на атрактивни непознати с роза в ръка. Обикновено те си набелязват някое момиче, подаряват ѝ цвете и я обсипват с прегръдки. Докато жертвата е объркана, обожателят проверява съдържанието на джобовете ѝ.

Не взимайте ръчно плетените гривни

Често измамниците се появяват от нищото и бързо и опитно връзват плетени гривни, които после искат да платите. Понякога целта им всъщност е да видят къде държите парите си.

Не се подлъгвайте да се снимате с традиционни носии

Някой може да предложи да ви снима с националната носия на държавата, в която сте и то за много малко пари. Само че сумата не е за целия костюм, а за елемент от него.

Запознайте се с местната валута

Преди пътуването е много важно да разберете как изглежда местната валута: каква е номинацията на банкнотите, как изглеждат. Също така местните се опитват да не уточняват валутата, в която продават стоката си и много често искат повече пари.

Не се подписвайте за благотворителни каузи

Ако видите на улицата маса, на която са поставени бланки и писалки не бързайте да се приближавате. Измамниците канят туристи за различни каузи и искат да помогнат, като се подпишат. После започват да искат пари за задължително дарение.

Избягвайте носачите на багаж по летищата

Ако багажа ви на летището се забави с пристигането си, най-вероятно ще се появят няколко души в униформа, които ще искат да ви помогнат да го намерите и след това ще поискат пари от вас.

Никога не приемайте безплатна помощ от непознати

Ако човек на улицата предложи да ви направи и най-незначителната услуга, не се колебайте да попитате колко ще струва. Има всевъзможни начини да ви поискат пари за услуги - от това да ви упътят, до това да ви направят снимка със собствения ви фотоапарат.

Не казвайте на непознати, че мястото ви харесва, иначе може да се уредите с апартамент в града

Приятелски настроен непознат се интересува дали ви харесва дестинацията и дали бихте се върнали. Ако дадете положителен отговор, тогава ще получите невероятната възможност да закупите апартамент в курортната зона. Няма нужда да ви казваме, че ако се съгласите не само ще ви вземат парите, но и накрая няма да имате апартамент.