Дизайнерът Никита Иванов разкрива правилата, които му помагат за успешното отглеждане на две деца, а ние решихме да ги споделим. Вижте какви са те сега:

1. Ограниченията за вашите деца трябва да са свързани с тяхната безопасност и личната свобода на останалите хора – те не бива да я нарушават. Формулирайте правилата възможно най-ясно и просто. Когато става въпрос за нещо друго, оставете детето да експериментира свободно.

2. Детето трябва да знае какви са наказанията предварително. Тези наказания трябва да бъдат неизбежни и предсказуеми. Неясни правила в тази област не водят до нищо хубаво както за родителите, така и за децата. Родителските викове и заплашителните изражения са признаци, че родителят може направо да се насочи към психиатрията.

3. Майката и бащата винаги трябва да са на едно и също мнение и да се подкрепят. Ако майката реши да накаже детето, таткото не трябва да отменя наказанието. Това не означава, че родителите не обичат децата си. Наказанията не трябва да се възприемат твърде драматично.

4. Порастването трябва да е свързано с нови възможности, а не с нови задължения. Никога не казвайте на по-голямото си дете, че като по-голямо дължи нещо на някого. Това разваля неговото детство и отношенията му с по-малките братя и сестри. Големите ви деца не дължат нищо на никого, защото не са избрали да се родят първи.

5. Децата са отражение на своите родители. Колкото по-нервно е детето, толкова по-спокоен и последователен трябва да бъде възрастният. Децата копират поведението на родителите, защото ги виждат като техни модели за подражание.

6. Никога не плашете децата. Никога. Няма значение за какво и с какво. Забравете за  историите от типа „мама ще спре да те обича“, „Торбалан ще дойде да те вземе" и т.н. Те повече вредят, отколкото да помагат, и съсипват детския ум.

7. Не сравнявайте децата си с другите деца. Фокусирайте се върху тяхното щастие, а не върху високите оценки и другите постижения. Сравнението с останалите разрушава самочувствието на всеки човек. Ще получите черен колан по родителство, когато вече не искате да казвате: „Ти си най-добрият!“, защото „най-добрият“ пак е сравнение.

8. Дайте им възможност за избор и ги научете да се вслушват в своите желания. Деца, които никога не са питани какво искат и не получават право на избор, порастват като нерешителни и нещастни възрастни. Децата могат да избират почти всичко: вида закуска, който искат, играчките си, анимационните филми, дрехите и дори сами да решават плановете си за уикенда.

9. Командите от типа „Направи това“ никога не работят. Личният пример е онова, което наистина работи. Не насилвайте децата да правят нещо – вдъхновете ги със собствените си действия.

10. Любовта не е сделка или награда. Родителите обичат своите деца не заради успехите или доброто поведение. Те просто ги обичат. Безусловно.