Всички родители бихме искали да възпитаме добри и отговорни деца, които да се превърнат в достойни личности. Но как да го постигнем? Вероятно си мислите, че задачата е много сложна, но истината е, че тя е по силите на всеки родител, който обича децата си. Тези 6 съвета от психолози в Харвардския университет ще ви помогнат да го постигнете, припомняйки ни колко много значат малките неща:

1. Прекарайте време с децата си

Вниманието, грижата и отделеното време са в основата на доброто възпитание. Трябва редовно да прекарате време с децата си, да се интересувате от техните хобита и проблеми, да слушате какво искат да ви кажат. По този начин не само ще разберете много за личността на детето ви, но и ще го научите да проявява интерес към останалите и да го е грижа за околните.

2. Казвайте на детето си какво означава то за вас

Според изследвания, проведени от психолози, много деца не знаят, че са най-важният човек на света за своите родители. Децата имат нужда да чуят тези думи от вас самите. Не забравяйте да ги казвате по-често, така детето ви ще се чувства сигурно, обичано и ценено.

3. Покажете им как да решават проблемите си, а не да бягат от тях

Например, ако детето ви реши внезапно, че иска да се откаже от тренировките по футбол, помолете го да ви обясни защо, както и да помисли за поетите задължения към своите съотборници. Ако то все още иска да се откаже от този спорт, помогнете му да намери ново занимание, което наистина ще му харесва.

4. Научете ги да ви помагат с нещо всеки ден и им покажете, че сте благодарни за тяхната помощ

Изследванията посочват, че хората, които са свикнали да изразяват своята благодарност, са по-склонни да чувстват състрадание към останалите, освен това те са по-щедри и обичат да помагат. Ето защо си струва да измислите набор от ежедневни дейности, с които вашето дете може да ви помага у дома. И не забравяйте, че най-важното е да му благодарите за добре свършената работа. Психолозите също така съветват да награждавате децата си за техните искрени прояви на доброта и за усилията, които влагат, за да ви помагат.

5. Помагайте на детето да се справи с негативните емоции

Психолозите смятат, че способността да проявяваме състрадание към околните се потиска от негативни емоции като гняв, омраза, срам и завист. Когато помагаме на децата да разберат своите негативни емоции, ние ги подтикваме да разрешат вътрешните си конфликти. Подобен самоанализ ще им помогне израснат и ще ги превърне в състрадателни и грижовни хора. Освен това вашата подкрепа им е необходима, за да изградят своята психическа стабилност.

6. Покажете им, че светът е много по-голям, сложен и интересен, отколкото биха могли да си представят

Според изследвания, проведени от психолози, почти всички деца се интересуват единствено от своя малък свят, който включва семейството и приятелите им. От решаващо значение е да се научат да проявяват интерес към хора и събития извън този тесен кръг, отвъд който съществуват хора, които са различни от вашето дете – по расов, етнически или социален показател. Вие може да им помогнете да станат по-толерантни и отворени към света, като ги научите да бъдат добри слушатели, които могат да се поставят на мястото на другия и да изпитат съпричастност към него. Може да го направите чрез филмчета, книжки или просто коментирайки различни случки от ежедневието.

И за финал - няколко важни думи от експертите в Харвард: „Отглеждането на учтиво, грижовно и състрадателно дете е трудна задача. Но това е нещо, на което всички ние сме способни. Нищо друго на света не може да се сравни с неговата значимост или с безценната радост, която изпитваме, когато успеем да го постигнем."