Новите попълнения в британското кралство семейство – Кейт Мидълтън и Меган Маркъл, спечелиха целия свят със своя чар. Затова не е изненадващо, че има засилен интерес към курсовете по етикеция, които могат да ви научат как да седите правилно, как да се държите на обществени места, как да посрещате гости и как да се храните като същинска принцеса.

Мика Мейер е специалист по етикеция и е работила с редица членове на кралското семейство. Днес искаме да ви споделим някои от нейните съвети, с които ще се превърнете в истинска дама от висшето общество. Дори и да не ги приложите, поне ще научите нещо ново за живота на принцесите.

1. Да седите правилно е цяло изкуство

На жените от кралското семейство им е забранено да кръстосват крак връз крак, но все пак на по-неофициални събития може да ги видите и с кръстосани крака. Правилото е, че горният крак не бива е отпуснат и да се поклаща, а да е плътно притиснат към долния.

Мика Мейер е убедена, че не само графините и принцесите трябва да седят правилно, но и всички жени с добри обноски. Има две основни пози: „Наклонът на графинята“ и „Кеймбриджки кръст“.

При първата поза трябва да седите с изправен гръб, без да се накланяте назад към облегалката, брадичката е вдигната и успоредна на пода, краката са наклонени на една страна, коленете и глезените са прибрани един до друг. При втората поза краката се кръстосват при глезените, а коленете са леко свити. И двете пози издължават краката.

2. Дръжте чантичката си с две ръце

Двете графини държат чантата си с две ръце на официални събития. Ако трябва да се здрависат с някого, държат чантата за кратко с една ръка. Когато трябва да седнат, поставят чантата между облегалката и гърба им, в много редки случаи ги поставят на коленете си. Освен това според кралския етикет не бива да държат чантите си под мишница.

3. Подгответе се за посрещането на гостите

Ако сте организирали събиране у вас, в никакъв случай не бива да карате гостите ви да чакат. Декорирайте мястото от предния ден, масата – от сутринта, внимателно преценете дали ще ви стигне времето да сготвите всичко и да се приготвите за гостите.

4. Уговорете се в колко часа ще приключи събирането

Ако искате да организирате парти като истинска принцеса, изпратете покани на гостите ви. Спокойно, можете да го направите и по имейл. Мика казва, че самата Кейт Мидълтън използва уебсайт, чрез който изпраща онлайн покани или картички. Други интересен детайл е, че в нейните покани винаги е упоменат часа, в който партито ще приключи. По този начин гостите няма да злоупотребят с вашето гостоприемство, ако не искате да стоите до среднощ.

5. Поздравете гостите си с ръкостискане или целувка

Членовете на кралското семейство поздравяват приятелите и познатите си с целувка по бузата – първо целуват дясната, а след това и лявата буза. На официални събития и с хора, които Кейт Мидълтън не познава, тя прибягва до ръкостискане. Когато посещава други държави, графинята следва местните традиции. Например маорите в Нова Зеландия се поздравяват с докосване на носовете.

6. Запознайте гостите си веднага

Като домакиня вие трябва да говорите с всеки от гостите ви и да се уверите, че всички се чувстват комфортно. Помогнете на гостите ви да намерят общи интереси, а всички представяния трябва да се случат възможно най-бързо и задължително преди да започнете да се храните.

7. Хапнете 3 хапки и спрете

Графинята винаги оставя приборите на масата след 3-4 хапки. Освен това е забранено на членовете на кралското семейство да започнат да се хранят преди кралицата, а когато тя приключи – останалите също трябва да спрат да се хранят. На вашето парти вие давате тон на гостите ви, затова не забравяйте да се храните, но не прекалено.

8. Дръжте чашите правилно

Според етикета чашите за чай и кафе се държат по различен начин. При чая палецът и показалец леко преминават през отвора на дръжката и са прилепени един до друг, докато средния пръст е разположен под дръжката за опора (както е показано на снимката). Ако пиете кафе, само показалецът трябва да преминава през отвора на дръжката.

9. Банята и тоалетната трябва да са безупречно чисти

Ако трябва да отидете да тоалетната, никога не го оповестявайте на гостите, просто се извинете и сложете салфетката ви до чинията.

Освен това е излишно да ви казваме, че тоалетната и банята трябва да са идеално чисти, да имат достатъчно от нужните принадлежности – сапун, кърпи и т.н. Да държите книги, списания и свещи в банята и тоалетната не е хигиенично.

10. Бъдете мила и добра с всички

За да бъдете истинска принцеса, трябва да сте мила, любезна, учтива и сърдечна. „Мислете първо за другите и разпръсвайте добрината ви като конфети“, казва Мика Мейер.

А тук Мика демонстрира как можете да се научите да правите поклон, ако някога ви се наложи да се срещнете с истинска кралска особа.