Спазването на правилата на етикецията важи с особена сила за кралските особи. Техният живот е изпълнен с ритуали, норми и церемонии, наложени преди векове, но спазвани и до днес, колкото и странни да са.

Подбрали сме някои от най-изненадващите правила, които британското кралство трябва да спазва. Някои отдавна са изгубили значението си, други и днес звучат логично, макар че често се заобикалят, а трети са просто... странни.

1. Трябва да има поне 6 гарвана върху Тауъра (Кулата на Лондон)

„Ако гарваните отлетят от Тауър, кралството ще падне...“, казва една легенда, според която на емблематичната крепост трябва да има поне шест кацнали гарвана. Затова до ден-днешен има хора, които се грижат за птиците и се стараят нищо да не им липсва. По този начин се поддържа нужното количество гарвани, които очевидно крепят монархията на крилете си.

2. Кралското семейство не може да бъде докосвано от некралски особи

Това правило е наложено още преди векове и според него обикновените хора не могат да се докосват до кралските особи. Днес, разбира се, правилото често е нарушавано. Въпреки че обикновените граждани, така или иначе, стоят на разстояние от кралското семейство, то много звезди се снимат с британското семейство, а да не говорим за международните политици, които често посещават кралската фамилия.

3. Нямат право да гласуват

Причината е, че вотът на кралското семейство може да повлияе на общественото мнение. Затова на кралското семейство не се позволява да гласува или да разгласява публично своите пристрастия. Те се стараят да работят ефективно с всяка управляваща партия.

4. Не могат да участват в правителството

Никой от кралското семейство, дори да не е пряк наследник, не може да участва в правителството. По този начин се избягва възможността някоя кралска особа да използва потеклото си, за да се сдобие с повече власт и лични облаги.

5. Не играят на „Монополи“

Това не е точно правило от етикета, а правило, което семейството само си е наложило, защото... „Монополи“ може да скара дори кралското семейство! За това странно правило намеква принц Андрю още преди години. Той разказва, че не им е позволено да играят, защото понякога играта загрубява. Да, не би било приятно Кейт и Уилям да се разделят заради няколко малки къщички и хотелчета.

6. Не ядат някои морски деликатеси

И това правило не е напълно задължително, но е препоръчително. Някои кралски особи, включително и кралицата, не ядат някои морски деликатеси, като миди и стриди, защото те често предизвикват алергични реакции или хранително натравяне. Други обаче, като принц Чарлс, обожават да похапват стриди.

7. Те винаги влизат в точно установен ред

При официални събития има много стриктни правила в какъв ред могат да влязат кралските особи. Първо влиза управляващия монарх, в случая - кралицата, а след това останалите се подреждат спрямо значимостта на своята титла.

8. Не могат да са католици

Този закон беше отменен през 2011 г. и позволи на кралските особи да сключват брак с католици. Въпреки това те самите трябва да останат верни на англиканската църква.

9. Дрехите им не могат да са дръзки или провокативни

От кралските особи се очаква винаги да са елегантни и да следват модните тенденции. Не им е позволено да носят крещящи, разголени или провокативни дрехи. Затова обикновено виждаме кралското семейство със скромни, но изискани тоалети.

10. Не им е позволено да носят кожи

През XII век крал Eдуард III забранява на всеки, включително и на кралското семейство, да носи кожи. Е, никой не е отменил забраната му, но затова пък никой не я спазва. Камила често се появява с кожени шапки, дори самата кралица си позволява да се появи с такъв аксесоар. Разбира се, много често това предизвиква скандали заради природозащитниците.

11. Трябва да приемат всички подаръци с благодарност

Какъвто и да е подаръкът, кралското семейство трябва да го приеме любезно и с благодарност. Освен това, тъй като всички дарове принадлежат по право на Короната, кралицата решава какво да прави с подаръците и кой какво да задържи.

12. Не могат да пътуват заедно

Това правило е наложено преди векове, когато пътуванията на дълги разстояния са криели много рискове. Тогава наследниците на трона не са пътували заедно, за да се избегне едновременната смърт на цялото семейство, но днес, когато пътуванията са по-безопасни и удобни, кралското семейство често пътува заедно.

13. Трябва да празнуват Коледа заедно

По традиция цялото семейство празнува Коледа заедно. Кейт обаче наруши това правило, заявявайки, че ще празнува Коледа със своите родители. Предполагаме, че това не се е харесало на кралицата.

14. Не могат да се хранят, след като кралицата се е нахранила

Всеки, който вечеря с кралицата, включително другите членове на кралското семейство, трябва много внимателно да следи всеки неин жест, ако не иска да остане гладен. Когато кралицата престане да се храни, всички останали също трябва да спрат. Доста неприятно за всички, които се хранят бавно.