За съжаление, домашните ни любимци не могат да говорят и не могат да ни кажат, ако се разболяват или ако нещо ги боли. Макар това да прави по-сложна комуникацията с тях, все пак има неща, за които да следим и да ни дадат информация, ако се случва нещо нередно с тях. Така ще знаем и какви мерки да предприемем.

Искаме да ви представим едни от най-честите признаци на влошаване на здравето при кучета и котки, за които да внимавате. Ако ги забележите навреме, може да избегнете сериозни здравословни проблеми.

1. Сълзене на учите и чести примигвания с едното или двете очи

Ако забележите, че очите на вашия домашен любимец са постоянно насълзени и често примигва, това може да е признак за здравословен проблем. Независимо какъв може да се окаже той, трябва да го заведете на ветеринар, тъй като не е характерно за кучетата и котките да показват емоции чрез сълзи.

Ако котката това се случва с котката ви, може да има конюнктивит, алергия от нещо или да има чуждо тяло в очичките. Добре е да погледнете дали няма червени петна в очите, в следствие на кръвоизливи.

Ако пък наблюдавате това при кучето ви, то може да има наранена роговица, конюнктивит, алергии, тумори или дори запушване на слъзния им канал.

2. Прекаленото почистване на лапите

Ако домашния ви любимец постоянно изпитва нуждата да си ближе или хапе лапите, най-вероятно го болят или сърбят. Може също да е знак, че има нещо около ноктите.

Изключително важно е да обръщате внимание на поведението на вашето животинче, защото всяка промяна в него, може да алармира за някакво усложнение или проблем.

Близането на лапите може да е явен признак за такъв. Най-вероятно знаете, че котките имат навик да се ближат, почиствайки козината си по този начин. Ако облизват лапите си прекалено много или забележите зоната около ноктите да е оплешивяла, хубаво е да потърсите експертно мнение. Възможно е да са получили алергии  или да имат паразити. Кучетата могат да имат проблеми с ноктите и това се забелязва най-вече с промяна в цветовете им или ако се чупят лесно. Проблемът може да се дължи на алергии, тумори или проблеми с метаболизма.

3. Прекалено отделяне на слюнка

За някои животни, най-вече кучетата, е характерно да отделят по-голямо количество слюнка. Все пак обаче не бива да подценяваме колко голямо е то.

При котките това е сигурен знак, че нещо не е както трябва и прегледът от ветеринар е наложителен. Този процес може да бъде породен от инфекция, проблеми с устната кухина, стрес или усложнения с преглъщането. Когато говорим за кучета, хиперсаливацията може да е симптом на някакъв вид отравяне на организма, чужди предмети, заседнали в устата им, инфекции, прекалено голям стрес и уплах или други здравословни усложнения. 

4. Лошо настроение или липса на настроение като цяло

Депресията при животните е също толкова коварна и подценявана тема, както при хората, макар и да е много по-сериозен проблем. Трябва да реагираме при първи симптоми като тези.

Ако кучето ви ви изглежда депресирано и това състояние не отшумява, след като прекарате малко време заедно, най-вероятно кучето е развило депресия в следствие на някаква травма, хипотиреоидизъм, настинка или друга причина.

Ако става дума за котки, забележите ли, че липсва игриво настроение или животното е тъжно и не си точи ноктите, най-вероятно се касае за емоционални проблеми. Би могло да има много причини за това, но основните са ревност, стрес и безпокойство. 

5. Внезапна загуба на тегло

Внезапна загуба на килограми също е притеснителна и може да бъде симптом за назряващо заболяване или усложнение в здравословното състояние на домашното животинче. Във всеки един от случаите, консултация с ветеринар е необходима, за да може да се изследва какво причинява проблема и как да се помогне на животното да се възстанови.

Най-честите причини за загуба на тегло при домашните любимци са вътрешни паразити, хипертиреоидизъм, рак или сърдечни проблеми. Сами виждате, че нито една от тези възможни причини на симптома не е за подценяване, така че вземете незабавни мерки, ако забележите наличието му.

6. Непрекъснато чесане

Всички знаем, че чесането е характерна черта и за кучета, и за котки и не би трябвало да сигнализира за никакви здравословни проблеми. Ако домашният ви любимец постоянно се чеше и има косопад, обърнете се незабавно към ветеринар за съвет.

При кучетата основните причини са хранителни алергии, кожни екземи и гъбични инфекции или друг тип кожно заболяване. При котките - гъбична инфекция, алергия от нещо, проблеми с очите или дори чуждо тяло, заседнало в носа на котката.

7. Плешивост в околоочната зона

Ако забелязвате оплешивяване в зоната около очите на вашето домашно животинче, незабавно се консултирайте с вашия ветеринар.

Ако това се случва при кучето ви и има и зачервяване, много е вероятно да е развъдило акарии, спад на имунната система, гъбички или други алергии. Ако забележите, че котката ви губи окосмяване в околоочната зона и допускате, че това може да е станало от чесане, може да се касае за конюнктивит или чуждо тяло, попаднало в очите на животинчето.

8. Нежелание за разходка навън и игра вкъщи

Когато вашият домашен любимец отказва да участва във всекидневните активности и дори отказва разходка, това може да е в следствие на възпаление, което да предизвиква силна болка. Остеопороза, болки в лапите или сухожилията по тях могат да бъдат едни от възможните причини за този дискомфорт.

9. Постоянно тръскане на главата и чесане на ушите

Непрестанното чесане ту на лявото ухо, ту на дясното и тръскане на цялата глава, е явен признак, че нещо не е наред с ушите на кучето или котката. Ввъзможно е да е ушен секрет, предмет, попаднал в ухото на кучето или някоя инфекция. 

10. Компулсивно преяждане

Компулсивното преяждане или  несъзнателното и излишно преяждане е поемането на допълнително храна, от която нямаме нужда физически, но искаме да изядем, за да сме удовлетворени психически.

Такова състояние може да се наблюдава и при животните. Ако те страдат от диабет, проблеми със щитовидната жлеза, проблеми с храносмилателната система или наличие на вътрешни паразити, това може да се случи. Не забравяйте, че ако са кастрирани, ще напълнеят. Важно е да следите от близо състоянието и поведението на вашия любим четириног приятел, за да избегнете всякакви здравословни проблеми.