Свикнали сме да свързваме думата „детокс“ с прочистване на тялото от токсини и други вредни вещества. Все пак телата ни приемат толкова много неща, които не са полезни за нас, така че е нормално понякога да се нуждаем от детокс. Много хора обаче не осъзнават, че същото се случва и с душата ни... Умът ни се изпълва с негативни мисли, сърцето ни е претоварено от вредни емоции и накрая цялото ни тяло също започва да страда.

Много здравни специалисти смятат, че нещастието се корени в склонността ни да премисляме грешките си и постоянно да търсим нещо негативно в живота си.

Дали и ти си попаднала в капана на вечната негативност? Дали душата ти има нужда от детокс? Ако проявяваш някой от тези признаци, отговорът е „да“.

1. Винаги търсиш негативното

Както се казва „тъгата обича компания, щастието си е самодостатъчно“, защото, когато се чувстваш прецакан, имаш нужда да знаеш, че има някой по-прецакан от теб. Ако често се улавяш, че четеш истории или постове за нещо негативно и изпитваш някакво злорадо чувство от чуждото нещастие или пък веднага се втурваш да пишеш колко зле е еди-кой си, как никога няма да се оправим и подобни, то ти определено имаш нужда от душевен детокс.

С времето негативните истории и негативните хора те завличат още повече в спиралата на нещастието. Трябва да кажем, че има разлика между това да си негативен човек и да си човек, който преминава през негативен период – разликата е, че вторият се опитва да излезе от ситуацията и се надява нещата да се оправят, първият пък вижда само лошото и му доставя извратено удоволствие да търси негативното във всяка ситуация.

Ако ти също се улавяш, че често четеш за чуждото нещастие и се напрягаш от социалните мрежи, но продължаваш да висиш в тях, то ние ти препоръчваме да се откъснеш временно от онлайн средите. Прекарвай повече време с хората, които обичаш, и то на живо. По този начин ще спреш да търсиш нещастието около себе си.

2. Изразяваш се все по-грубо

Да, саркастичните хора могат да са особено пленителни, но не и когато всичко, което казват, са иронични и груби подмятания. Струва ли ти се, че напоследък си станала все по-груба и все по-рязка? Нараняваш ли хората, без наистина да го желаеш? Това също е признак, че имаш нужда от душевен детокс – сърцето ти е толкова пълно с негативизъм, че ти е трудно да говориш мило и сърдечно дори на хората, които обичаш. Съветваме те да започнеш да правиш повече комплименти на хората около себе си и да помагаш, когато имаш възможност, тяхната благодарност ще зареди и теб с положителни емоции и ще ти даде нов поглед към света.

3. Приятелите ти те избягват

Ако постоянно излъчваш негативизъм, не е изненадващо, че приятелите ти са започнали да те отбягват и да не се виждат с теб толкова често, колкото преди. Това е не просто признак, че имаш нужда от детокс, а направо си е предупредителен знак, че животът ти трябва да поеме в нова посока. Трябва сериозно да поработиш върху себе си, ако искаш отново да привлечеш приятелите си. Можеш да бъдеш открита с тях за проблемите си и може би да организирате някое приятно пътуване, с което отново да се сближите.

4. Станала си безчувствена

Емоциите са това, което ни прави хора. Ако не изпитваш никакви емоции, ако нищо не е нито хубаво, нито лошо, то определено имаш нужда от почивка и време за възстановяване.

Обикновено се борим с хроничната болка с болкоуспокояващи. Борим безсънието с приспивателни. Напълняването – с диети и упражнения. А когато стане дума за наранената ни душа, ние просто си лепваме един етикет „депресия“, шегуваме се, че сме се депресирали нещо, плачем тайно, понякога взимаме хапчета и толкоз – слагаме един лейкопласт на кървяващата рана, която обаче не иска да зараства. Всъщност най-важното е да си върнеш обратно емоциите, за да зарастне и раната отдолу. Това не е никак лесна задача, но вероятно можеш да намериш нещо ново, което да те разтърси и да промени светогледа ти – двуседмично пътуване в нова страна? Ново хоби, например някакъв вид спорт? Важното е да не тръгваш по пътя на саморазрушението.

5. Изпитваш злорадство

Както казахме и в първата точка, нещастните хора се радват на нещастието на другите. Вместо да изпитваш съчувствие, когато някой има проблем, ти изпитваш задоволство, защото и на другите се случват нещастия. Гледаш на чуждата мъка като на сапунен сериал. Положението е особено опасно, ако изпитваш злорадство дори към приятелите си. Как би се почувствала, ако си на тяхно място?

Проблемът на гневните и злоради хора е, че те не осъзнават колко са злобни, защото са убедени, че са прави и че на другите им се случват нещастия с причина. Колкото повече се поддаваш на злорадството, толкова по-трудно ще го изкорениш от живота си. Затова винаги когато изпитваш злорадство, се постави на мястото на другия и си представи, че ти си в същата ситуация.

6. Щастливите хора те дразнят

Ако се чувстваш нещастна, щастливите хора могат да те направят още по-нещастна. Важното е да разберем, че много от нещата, които ни се случват, не са под наш контрол, но това, което можем да контролираме, е отношението ни към случващото се. Начинът, по който реагираме, на различните предизвикателства е ключът към щастието.

Прави повече неща, които обичаш, и дръж на приятелите си – те са хората, които ще ти помогнат в трудните моменти. Когато имаме хора, на които можем да разчитаме, е много по-лесно да прочистим душата си и да се почувстваме щастливи.

7. Не спиш добре

Ако имаш каквито и да било проблеми със съня – не можеш да заспиш, будиш се от кошмари посред нощ или ти е трудно да се събудиш, това е признак, че душата ти има нужда от детокс. Много е важно да се наспиваме през нощта, за да бъдем позитивни през деня. Ако имаш проблеми със заспиването, тук ще откриеш много съвети за това как да заспиваш по-лесно и да спиш по-качествено, ако пък страдаш от кошмари, трябва или да пребориш проблемите, които те гнетят, или да пробваш с медитация преди лягане – тя ще прочисти съзнанието ти и ще успокои душата ти.

8. Изживяваш се като вечната жертва

Вечно ти си ощетената и пренебрегната. Хората винаги се държат несправедливо с теб. Ако често се възприемаш като жертва, може би е време да се вгледаш в душата си и да се запиташ – наистина ли съм жертва? Не мога ли да направя нещо по въпроса? Положението толкова ли е зле? Може би просто си станала жертва... на собствените си негативни мисли.

Негативните мисли пораждат негативни думи, които пък пробуждат в съзнанието ни още негативни мисли. Този порочен кръг може да съсипе живота ти и да ти отнеме радостта от него. Постави си предизвикателство – не мисли и не казвай нищо негативно цял ден. Първият път никак не е лесно, но може би така ще осъзнаеш, че си станала твърде негативна. Когато го осъзнаеш, започни активно да се бориш срещу негативните мисли – щом забележиш, че мислиш, говориш или действаш по негативен начин, промени подхода си и започни да мислиш за нещо положително.

9. Избягваш да мислиш за проблемите си и не оставаш насаме с мислите си

Медитацията е чудесен начин да оголим душата си и да се изправим лице в лице с мислите, които ни гнетят. Медитацията може да ни успокоява и окрилява. Но ако ти избягваш да мислиш за проблемите си и искаш постоянно да си заета с нещо, за да не останеш насаме с мислите си, то е ясно, че в душата ти съществува нещо, срещу което те е страх да се изправиш. Не можем да крием проблемите си и да се правим, че не съществуват – те са тук и разграждат душата ни.

Научи се да медитираш. Първо започни с 2-3 минути дневно и постепенно увеличавай прекараното време, защото медитацията наистина успокоява душата ни и е един прекрасен начин, чрез който да се пречистим. Докато медитираш, вслушай се във вътрешната си мъдрост и събери кураж да се изправиш срещу проблемите си – отиди на лекар, прекрати токсичната си връзка, потърси си друга работа, намери време за мечтите си. Да, тези решения могат да са съдбоносни, но един ден ще се радваш, че поне си опитала, вместо с години да се носиш по течението и да се опитваш да не мислиш за болката, която толкова очевидно живее в теб.

10. Винаги ти е скучно

Нищо не ти се струва интересно, дори хобитата ти вече не те вълнуват? В такъв случай имаш нужда от душевен детокс. Трябва да рестартираш ума си и отново да създадеш емоционална връзка между теб и нещата, които обичаш. Винаги можеш да се обърнеш към приятелите си и откровено да им признаеш, че имаш нужда да направите нещо вълнуващо заедно.

За финал искаме да кажем, че натрупването на вредни химикали в тялото ни води до свръхколичество токсини, които ни карат да се чувстваме отпаднали, апатични и болни. По същия начин негативните емоции се натрупват в телата ни, те предизвикват високи нива на стрес, които също могат да ни разболеят.

Затова е важно да се вслушваме в душата си и да осъзнаем, че имаме проблем, за да можем да го решим. Ако забелязваш повечето от тези признаци и у теб, то е време за сериозна промяна и почивка, с която да прочистиш ума, душата и тялото си.