Витамин С е изключително важен за поддържането на здравето и функционирането на тялото. Трябва да приемате нужното количество от него всеки ден, защото, за разлика от други витамини, витамин С не остава в тялото много дълго. Липсата му може да доведе до ниско качество на живот и тревожни симптоми. Това обаче може да се промени, като добавите достатъчно витамин С към храненето си.

Ще ви помогнем да разпознаете признаците на недостиг на витамин С в началото, за да можете да подобрите цялостното си здраве веднага.

1. Венците често са подути и кървят

Витамин С е съществен за здравето на венците. Ако не получавате правилния дневен прием, вероятно ще развиете гингивит. Ако чувствате, че се грижите добре за устната си хигиена, но все пак имате подути и кървящи венци, опитайте се да приемате повече витамин С. Учените изчисляват около 75 милиграма на ден за възрастни жени и 90 милиграма на ден за възрастни мъже (ако сте пушач, добавете допълнителни 35 милиграма дневно към тази доза).

2. Натъртвате се много лесно и раните заздравяват бавно

Ако се натъртвате лесно, има вероятност да ви липсва витамин С в тялото. За щастие, това може да се промени, ако ядете цитрусови плодове и зеленчуци всеки ден. Освен това, ако на драскотините и порязванията ви им отнема твърде много време, за да заздравеят, това също е знак да увеличите приеман си на витамин С. Тялото се нуждае от него, за да произвежда колаген, така че яжте портокали!

3. Косата ви е чуплива и пада лесно

Ако имате косопад и накъсване на косата, има вероятност да не приемате дневната си доза витамин С. Преди да похарчите куп пари за продукти за коса, опитайте да ядете храни, богати на витамин С, като броколи и киви. Много разпространени храни имат повече от достатъчно витамин С, така че не е необходимо да приемате добавки. Всичко, от което се нуждаете, е по-здравословна диета.

4. Имате чести болки в ставите

Болките в ставите са много често срещан ранен признак на недостиг на витамин С. Тъй като този витамин е мощен антиоксидант, липсата му в тялото ви може да доведе до възпаление, което може да накара ставите да ви болят. Тези болки могат да бъдат ужасни за справяне, така че добавянето на витамин С в ежедневието е добра идея.

5. Разболявате се постоянно и имунитетът ви трябва да бъде подкрепен

Ако често страдате от грип, настинка и инфекции, може би имунитетът ви намалява. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциозни заболявания и чужди „нашественици“. Ако постоянно сте болни, това означава, че имунният ви отговор е слаб и трябва да го засилите, като увеличите приема на витамин С.

6. Качвате тегло без видима причина

Ако не сте претърпели някаква съществена промяна в начина си на живот, но все пак сте натрупали тегло, това може да има нещо общо с недостиг на витамин С. Ранните изследвания показват връзка между ниския витамин С и телесните мазнини, по-специално тези около корема. Витамин С помага на тялото ви да изгаря мазнините по-ефективно, затова не избягвайте зелевата салата!

7. През деня се чувствате сънливи и уморени

Ако получавате достатъчно сън през нощта, но все още се чувствате мудни през деня, тогава е възможно да не получавате достатъчно витамин С. Умората е един от многото симптоми, които произтичат от липсата на витамин С в тялото ви. Има вероятност да се почувствате по-малко уморени, след като коригирате дневния си прием. Яжте киви, вместо да пиете 10 чаши кафе!

8. Кожата ви изглежда суха и потъмняла

Както казахме по-рано, витамин С е изключително важен за производството на колаген. Това означава, че ако не получавате достатъчно от него, кожата е по-вероятно да изглежда потъмняла и набръчкана, тъй като колагенът я кара да свети. Не е чудно, че на пазара има толкова много скъпи серуми с витамин С!

9. Често ви тече кръв от носа

Носните кръвоизливи обикновено не са опасни за здравето, но ако ги изпитвате често, това също може да означава, че тялото ви се нуждае от повече витамин С. Носът е пълен с малки кръвоносни съдове и витамин С е важен, за да не отслабнат. Ако не са достатъчно силни, това може да предизвика кървене от носа.

10. Ноктите ви са тънки и слаби

Тялото ви се нуждае от витамин С, за да усвои по-добре желязото. Ако в него липсва този витамин, това може да доведе до анемия с недостиг на желязо, което причинява чупливи нокти. Ако сте опитвали заздравител за нокти, но не виждате никакви резултати, може би подобряването на храненето ви с повече пресни плодове и зеленчуци може всъщност да реши този проблем и да подобри цялостното ви здраве.

А вие имате ли някой от тези симптоми? Планирате ли да хапвате повече храни, богати на витамин С?