Светът около нас е пълен с любопитни и почти необясними събития и явления, които обаче ние рядко забелязваме или за които изобщо не предполагаме. Като дъги, които се виждат нощем, койоти, които са приятели с язовци, и орангутани, които обожават червенокоси жени...

Днес сме ви подготвили нов микс от интересни факти и невероятни истории. Кои от тях ви звучат най-невероятно?

1. Мъжките орангутани харесват червенокоси жени.

Понякога мъжките орангутани са привлечени не само от дамите от собствения си вид, но от жени с червена коса. Те се опитват да ги ухажват както ухажват своите женски, а пък орангутанът Синг Синг от Австралийска зоологическа градина веднъж откраднал снимка на Никол Кидман и си я занесъл в леговището. Очевидно много е харесвал актрисата.

2. Измамници продали картина фалшификат за 1,7 млн. долара, а техният купувач им платил... с фалшиви банкноти.

И ако сега ни кажете, че няма карма! Ако имаше състезание за най-големите некъсметлии сред измамниците, то двама измамници от Испания определено щяха да са на първо място. През 2003 г. двамата испанци се опитали да продадат фалшификат на картина от Гоя.

Купувачът бил „богат арабски шейх“, който се свързал с тях чрез посредник. Посредникът поискал комисионна и от продавачите в размер на 300 хил. долара, което си било малко странно, но купувачите се съгласили да платят за услугите му и техен познат им заел парите.

След като измамниците платили на посредника, сделката била сключена и фалшивата картина била продадена за 1,7 млн. долара. Оказало се обаче, че парите са фалшиви, също като картината. Мъжете били арестувани, когато се опитали да ги депозират в банка, а посредникът никога не бил открит.

3. В Австралия забранили епизод на „Пепа Пиг“, защото в него учели децата да не се страхуват от паяци.

Един от епизодите на популярната анимация бил забранен, след като много родители се оплакали, че в него лъжели децата, че няма защо да се боят от паяци. Все пак в Австралия има много по-опасни паяци, отколкото в Европа и Америка, така че било логично да свалят епизода от ефир.

4. Надзирател в затвор в Луизиана, САЩ, бил толкова обичан от затворниците, че те организирали парти в негова чест.

Надзирателят Джон Уитли бил толкова справедлив и мил със затворниците, че те всъщност много го харесвали. В продължение на много години Уитли работил в щатския затвор на Луизиана и през това време той успял да намали агресията сред затворниците, създал система, която възнаграждава доброто поведение, помагал на затворниците да получат образование и позволявал на затворниците с най-добро поведение да участват в спортни състезания извън затвора. Затова не е изненадващо, че когато се пенсионира, затворниците организират парти в негова чест.

5. Канадец се изгубил в гората и повредил електрически далекопровод, за да може техниците да го спасят.

През май 2010 г. един жител на канадската провинция Саскечуан ловял риба с лодката си, когато точно над езерото се разразила страшна буря и лодката му била запратена на място, което мъжът не познавал. Той нямал представа къде е и не можел да намери път през гората, затова решил да събори един от електрическите стълбове и да прекъсне електричеството, надявайки се техниците да го намерят.

Той се оказал прав – хеликоптер наистина пристигнал на мястото и го спасили, а впоследствие му наложили глоба, защото заради него няколкостотин души останали без ток в продължение на 30 часа. Но все пак един човешки живот е по-скъп, нали?

6. Койотите ловуват с язовци

В приказките ще прочетете за много приятелства между различни видове животни, например индианците от Северна Америка разказват истории за приятелството между койоти и язовци. Оказва се, че тези истории се базират на реални факти – койотите и язовците често ловуват заедно, защото методите им на ловуване взаимно се допълват.

Язовците могат да извадят плячката си от дупки, а койотите – не. Койотите пък са много по-бързи, когато трябва да преследват плячката си, те имат и по-добро зрение, докато язовците имат по-силно обоняние.

Те, разбира се, не са приятели, а се борят за една и съща плячка. Например докато язовецът копае дупка, за да хване някоя катерица, тя може да изскочи на повърхността и да се озове в лапите на койота. Ако пък койотът преследва някое прерийно куче и то се шмугне под земята, язовецът може да го изненада и бързо да го измъкне от дупката му. По този начин двете животни си помагат и когато ловуват заедно, успехът им е много по-голям.

7. Най-старата кръчма в Европа е отворена през 900 г. в Ирландия.

Най-старата кръчма в Европа се намира в Ирландия и днес е позната като „Барът на Шон“. Построена е през 900 г. в днешния град Атлоун. Първоначално е била изградена от дървени клони, измазани с глина, но през 1970 г. е реконструирана, за да се превърне в днешния модерен бар. По време на реконструкцията са намерени множество старинни монети.

8. Има сорт грозде с вкус на захарен памук.

Група фермери от Калифорния успява да създаде сорт грозде, който има 12% повече захар от обикновено. Отнело им е 12 години да създадат точния сорт и продажбите му започват през 2013 г. Гроздето изглежда като съвсем обикновено грозде, но вкусът му е прилича на този на захарния памук.

9. Има хора, които живеят на круизен кораб.

„Уърлд“ е огромен круизен кораб, който обикаля света, но и е дом за някои хора. Ако искате да притежавате личен апартамент на кораба, ще трябва да платите от 2,7 до 9,1 млн. долара. Това обаче е нищо за някои хора, защото повечето апартаменти са били разпродадени още преди завършването на строежа на кораба. Средната възраст на хората, които са избрали да живеят на кораба е 64 г.

10. Има дъги и нощем

Лунната дъга е невероятно явление, което, както името му предполага, се образува благодарение на Луната. Този вид дъга е по-малко ярка от обикновената дъга и за човешкото око често изглежда съвсем бяла, но на фотографии с дълга експозиция отделните цветове си личат много ясно. Аристотел споменава това явление още преди 350 г. пр. Хр.

Мит или истина: Мерилин Монро е имала по-високо IQ от Айнщайн?

В онлайн пространството на много места ще срещнете шокиращия факт, че Мерилин Монро всъщност е имала по-висок коефициент на интелигентност от Айнщайн – тя е имала 163 пункта (или 168 според други източници), а ученият – 160. Въпреки че Мерилин Монро изобщо не е била глупавата блондинка, която е играела на екрана, това твърдение е невярно.

Първо, няма абсолютно никакви сведения Монро да се е подлагала на такъв тест. По нейно време IQ тестовете не са популярни и спорадично са се прилагали при малките деца и понякога в армията.

Второ, Айнщайн също не се е подлагал на такъв тест и се спекулира, че ако го беше направил, резултатите му щяха да са в диапазона 160-190 пункта.

Все пак трябва да кажем, че Мерилин Монро, въпреки че не е завършила гимназия, е искала да се самообразова, имала е богата домашна библиотека, искала е да играе много по-сериозни роли, а приятелите ѝ твърдят, че е била изключително интелигентна жена. Тя впрочем е имала снимка на Айнщайн с негов автограф и много е държала на тази придобивка.