Подуването на корема е ужасно неприятно. Освен че ви създава физически дискомфорт, то ви прави и несигурния във външния ви вид.

Затова днес решихме да се разровим за съвети от истински лекари, които споделят 10 съвета, които наистина действат при подуване на корема.

1. Внимавайте с порцията

Разбира се, първият съвет, за да предотвратите подуването на корема, е да внимавате с размера на порцията. Избягвайте да ядете големи порции с тежки храни. По-добре е да се храните с малки порции на по-къси интервали.

2. Постепенно увеличавайте фибрите

Запекът е друга честа причина за подуването на корема. Решението е да ядете повече фибри, но не прекалявайте от първия ден. Постепенно увеличете консумацията на ябълки, круши, боб, ленено семе и подобни източници на фибри, за да дадете време на тялото ви да се адаптира.

3. Никакви газирани напитки

При поглъщането на газирани напитки, поглъщате и въздух, който кара коремът ви да се подува. По-добре за корема ви и за здравето ви е да пиете вода, фреш, смутита и негазирани лимонади.

4. Не пийте, докато се храните

Избягвайте да пиете каквото и да било, докато се храните. Това също може да предотврати подуването, твърдят лекарите. Ако бързо поглъщате водата или друг вид напитка, вие гълтате и въздух.

5. Избягвайте млечните продукти

Можете да имате непоносимост към лактоза, без да го осъзнавате. Спрете млякото, сиренето, маслото и киселото мляко за няколко дни и вижте как се чувствате. След това ги върнете обратно в диетата ви и вижте дали ще ви се подуе коремът. Ако забележите подобна връзка, можете да се изследвате за непоносимост към мляко. Ако случаят е такъв, трябва да консумирате алтернативни продукти или да си купите хапчета, които помагат на организма ви да усвои и преработи млякото.

6. Намалете храните, които водят до газове

Някои храни са известни с това, че водят до отделяне на повече газове, а в същото време могат и да причинят подуване на корема. Основните виновни за това са: бобовите растения, броколи, карфиол, лук, чесън, орехи, сушени плодове.

7. Спортувайте

Движението може да предотврати запека и да облекчи вече подутия корем. Спортът ще ви накара да се изпотите, а това ще ви помогне в случай, че задържате течности.

8. Не дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка също може да доведе до поглъщане на въздух, а както вече разбрахме – това води до подуване на корема.

9. Пробвайте с пробиотици

Може би в корема ви има дисбаланс на полезните бактерии. Начинът да го преборите бързо и ефективно е да направите един курс с пробиотици, а след това да се храните с повече полезни храни.

10. Намалете солта

Приемането на много солени храни също може да причини подуване, защото води до задържане на вода. Стремете се да не приемате повече от 2300 милиграма натрий дневно. За целта четете етикета и гответе с по-малко сол. Ако усетите, че вече сте прекалили със солта, хапнете повече свежи плодове и зеленчуци – това ще възвърне баланса в организма ви.