Подутите глезени и крака са честа болежка за много от нас. Обикновено това неприятно състояние е причинено от дълго стоене или седене, от неудобни обувки или е свързано с бременност. Но в някои случаи подутите крака са признак за сериозно заболяване, което не бива да пренебрегвате.

Ето какви заболявания могат да причинят честото подуване на краката:

1. Проблеми с вените

Ако имате разширени вени, през лятото подуването и отичането на краката се задълбочава. Причината е, че вените трудно изпомпват кръвта от краката.

Тромбофлебитът (дълбоката венозна тромбоза) също може да предизвика подуване на краката. При това заболяване съсиреци препречват пътя на кръвта и тя се задържа в краката. Това заболяване първоначално може да протича и без оплаквания, но ако по-голям съсирек се откъсне, той може да попадне например в белите дробове и да предизвика емболия. Затова е добре с напредването на възрастта да изследвате вените си.

2. Проблеми със сърцето

Подуването на краката може да е предизвикано и от сърдечна недостатъчност, при която сърцето просто няма достатъчно сила, за да изпомпва кръвта от крайниците.

Проблем със сърдечните клапи може да е причината за подутите крака. Внимавайте и за другите симптоми за проблеми със сърцето – болка в гърдите, умора, задъхване.

3. Проблеми с бъбреците

Една от основните функции на бъбреците е да прочистват тялото от излишните течности. Когато бъбреците не могат да изпълняват това си задължение, излишните течности и соли се задържат в тялото и предизвикват подуване.

4. Проблеми с черния дроб

Черният дроб изпълнява много функции и една от задачите му е да произвежда белтъкът албумин, който поддържа онкотичното налягане на кръвта. За да могат клетките правилно да функционират, задължително е необходимо относително постоянно налягане. Когато онкотичното налягане се наруши, това води до оток на тъканите.

Някои чернодробни заболявания могат да намалят нивата на албумина, което води до често отичане не само на крайниците, но и на други части от тялото.

5. Проблеми с лимфната система

Кръвоносните съдове и лимфната система доставят кислород и полезни вещества до органите и тъканите, като в същото време транспортират въглеродния двуокис и излишните течности. Когато лимфната система не работи правилно или е блокирана, тя не може да дренира лимфата, което води до натрупване на течности и оток, познат като лимфедем. Той се появява вследствие на инфекции, операции, травми и други фактори. Може и да е причинен от вродени проблеми с лимфната система. Лимфедемът обикновено води до подуване на някой крайник, усещане за тежест и мравучкане на засегнатото място.

6. Неподходящи лекарства

Много често подуването на краката и глезените може да е страничен ефект от лекарствата, които приемате. Обикновено оралните контрацептиви и стереодите могат да доведат до отичане. Обърнете внимание на това какви лекарства приемате и прочетете отново листовките им.

Как да се справим с отока?

Ако краката и глезените ви са подути заради неудобни обувки или дълго стоене, лесно ще се справите с проблема – вдигнете краката си над краката за няколко минути, а след това полежете. Ако отокът не преминава дори и след дълга почивка или подозирате, че може причината да е здравословен проблем, запишете си час при лекар възможно най-скоро.