Йодът е изключително важен за нашето здраве, защото е необходим за производството на хормони от щитовидната жлеза. Тялото ни няма как да го произвежда само, затова трябва да си го набавя от храната. Най-богатите на йод храни са морските водорасли, сините сливи, яйцата, млечните продукти, йодираната сол и някои риби и морски дарове.

Дефицитът на йод може да причини различни и множество неприятни симптоми и дребни проблеми, които ако не се лекуват, могат да доведат до сериозни заболявания.

Затова днес ви споделяме кои са най-честите признаци за йодна недостатъчност. Ако забелязвате някой от тези симптоми, ви съветваме да посетите специалист и да изследвате хормоните на щитовидната ви жлеза.

1. Проблеми с кожата и косата

Косопадът и сухата, сърбяща кожа са признаци за липса на йод, тъй като той регулира хидратацията на кожата, подпомага оздравяването на раните и белезите и дори забавя появата на бръчки. В същото време улеснява и регенерацията на косата.

2. Постоянно ви е студено

Въпреки че не е чак толкова студено, вкъщи постоянно сте наметнати с одеяло. Докато другите носят тениски или тънки блузи, вие сте облекли пуловер, но пак треперите от студ. Една от причините може да е йодната недостатъчност, защото липсата на йод води до по-бавен метаболизъм, вследствие на което тялото произвежда по-малко енергия и затова постоянно ни е студено.

3. Неочаквано качване на килограми

Бавният метаболизъм е виновен не само до усещането за постоянен студ, но и неминуемо води до покачването на теглото ни, тъй като тялото ни гори по-малко калории и всички излишни калории се трупат под формата на мазнини.

4. Постоянна умора

Проучванията показват, че около 88% от хората, които имат нарушен хормонален баланс и проблеми с щитовидната жлеза, страдат от този проблем. Ако обичайните дейности са започнали да ви изморяват, въпреки че сте се наспали и не сте правили нищо толкова изморително, добре е да проверите хормоните си. Постоянната умора е още един от признаците са бавен метаболизъм – просто нямаме енергия, за да правим каквото и да било.

5. Трудно запомняте

Според едно проучване от 2014 г. хората с ниски нива на щитовидните хормони имат по-малък хипокампус. Това е онази част от мозъка, която отговаря за дългосрочната ни памет. Когато страдате от йодна недостатъчност и от последвалите проблеми с щитовидната жлеза, вие запомняте по-трудно.

6. Депресия и безпокойство

Често си мислим, че силното безпокойство и депресията са чисто психологически проблеми, но това не е така – множество медицински проучвания доказват, че има връзка между депресията и неправилното функциониране на щитовидната жлеза. Ако напоследък все сте потиснати и неспокойни, консултирайте се с лекар, за да прецените какви изследвания да си направите.

7. Подута шия

Най-често срещаният признак е подуване в областта на шията, защото жлезите на щитовидната жлеза нарастват. Когато тялото ни не си набавя достатъчно йод, щитовидната жлеза не може да произвежда достатъчно хормони и започва да увеличава своите размери, за да компенсира за своята ниска производителност. Около 90% от случаите на гуша са причинени от йодна недостатъчност. В страните, в които се използва йодирана сол, основната причина е Болест на Хашимото.

8. Проблеми при зачеването и при бременността

Проблемите с щитовидната жлеза определено не отшумяват с бременността, дори могат да се задълбочат. По време на този важен период бременната трябва да си набавя достатъчно йод както за себе си, така и за детето си. Важно е всичко с щитовидните хормони да е наред, защото те влияят на развитието на ембриона. Нарушената хормонална функция може да доведе до проблеми със зачеването и до спонтанни аборти.

9. Брадикардия

Йодната недостатъчност се свързва и с проблеми със сърцето, и по-точно – с брадикардия – твърде слаб пулс. Брадикардията може да доведе до замайване и дори припадане.

10. Запек

Понижената функция на щитовидната жлеза оказва влияние и върху храносмилателната ни система. Изследванията установяват, че хормоналните проблеми водят до понижена активност на стомаха и дебелото черво, което пък води до запек.