Много от важните процеси в нашето тяло се контролират от хормоните и затова нарушеният баланс при някой или няколко хормона влияе на настроението, поведението, здравето и външния ни вид.

Но как да разберем дали имаме проблем с някой хормон? Като следим за някои от тези симптоми. Ако ги забележите, най-добре е да се изследвате, за да разрешите проблема възможно най-бързо:

1. Внезапна поява на акне

Акнето и черните точки най-често се появяват заради запушени пори. Нормално е от време на време да ти излезе пъпка, но ако това се случва все по-често и пъпките са повече, причината може да е в хормоните. Например по време на тийнейджърските години много младежи имат ниски нива на хормона андроген, което води до появата на акне по цялото тяло.

2. Чести главоболия

Причината за честите главоболия (освен стреса и умората) може да са ниските нива на естроген. Естрогенът е женски хормон, който се отделя от яйчниците и контролира метаболитните процеси в мозъка и гръбначния мозък. Затова, ако имаш твърде ниски или твърде високи нива от този хормон, той може да е причината за главоболията или лошото ти настроение.

3. Безсъние

Безсънието може да е много коварно, защото бавно, но сигурно влошава здравето ни. За него може да има много причини, но една от тях е ниското ниво на хормона прогестерон. Този хормон е отговорен за спокойния сън, тъй като действа като естествено успокоително, а промените в неговите нива водят до безсъние.

Според проучванията количествата на естрогена и прогестерона са много ниски при жени, които тъкмо са родили. Затова много майки не могат да спят през този период (като изключим и другата причина – вечно плачещото бебе).

4. Засилено потене

Ако се потиш много, без да извършваш някаква тежка физическа дейност и около теб не е много горещо, това със сигурност е признак, че има някакъв проблем и той може да е свързан с хормоните. Ако те обливат топли вълни, много е вероятно да имаш хормонален дисбаланс, защото хормоните контролират температурата на тялото.

Топлите вълни са много характерен симптом на менопаузата, когато хормоналните нива са много нестабилни, но ако не си близо до менопаузата, потърси лекарски съвет.

5. Постоянната умора

Всички се уморяваме от време на време, но ако се чувстваш изморена през цялото време дори когато си почиваш, може да страдаш от хормонален дисбаланс и да имаш по-сериозен проблем с щитовидната жлеза и хормоните, които тя произвежда.

6. Внезапна промяна в теглото

Ако имаш проблем с хормоните, тялото ти може да трупа килограми, независимо че не си променила начина си на хранене. Промяната в нивата на някои хормони води до натрупването на мазнини и загубата на мускулна маса.

Например високите нива на естроген, кортизол и инсулин, съчетани с ниски нива на тестостерона, водят до натрупването на мазнини в коремната област. Ниските нива на хормоните, отделяни от щитовидната жлеза, водят до по-бавен метаболизъм и покачване на теглото.

7. Косопад

Прекомерният косопад може да е причинен от промени в хормоните на щитовидната жлеза, инсулина или тестостерона. Например тестостеронът води до по-обилно окосмяване и тъй като мъжете имат повече тестостерон, те са и по-космати от жените. Когато обаче нивата на тестостерона скочат рязко, това може да доведе до обратния ефект – до загубата на коса, тъй като при определени условия хормонът унищожава космените фоликули и това води до оплешивяване.

8. Стомашни проблеми

Понякога можем да почувстваме стреса в корема си, нали? При мисълта за нещо неприятно започва да ни присвива стомахът. Това е временен дискомфорт, но хормоните могат да доведат и до по-сериозни проблеми, свързани с храносмилането. Например високите нива на естроген могат да повлияят на микрофлората на стомаха, а високите нива на хормоните, отделяни от яйчниците, могат да са причината за постоянните болки в корема.

9. Неконтролируем глад

Апетитът и гладът отново се контролират от хормоните ни, по-конкретно от два – лептин и грелин. Лептинът намалява усещането за глад, когато сме се нахранили, а грелинът прави точно обратното – повишава усещането за глад, за да ни каже кога е време да се храним. Дисбаланс при тези два хормона води до неконтролируем глад.

10. Разсеяност

Честото забравяне и разсеяността могат да са причинени от много фактори, включително и от хормонален дисбаланс. Основните виновници са ниските нива на кортизола и естрогена.

Проучвания са доказали, че ниските нива на естрогена могат да доведат да често забравяне, до неспособност за съсредоточаване и до замъглено съзнание. Ниските нива на кортизола влияят на краткосрочната памет и ни пречат да запомняме по-лесно.

11. Промени в гърдите

Промяна в размера на гърдите е един от най-сериозните симптоми, че нещо се случва с тялото ни. Рязко спадане в нивата на естрогена повлиява на еластичността на кожата и затова гърдите могат да променят формата и размера си.

Освен това в самите гърди могат да се появят различни образувания, които да причинят сериозен дискомфорт. Тези топчета или бучици обикновено са доброкачествени и нямат нищо общо с рака на гърдата, а са причинени от хормонални промени. Все пак е важно да се прегледате, защото те няма да изчезнат сами.