Едно от най-убедителните доказателства за хормонален баланс и ефективно работеща ендокринна система е редовният цикъл. В предишната публикация от поредицата "Жената, храната и хормоните" разгледахме двата най-крайни случая на нередовен цикъл - аменорея и олигоменорея.

Между горните две състояния и редовния цикъл обаче съществуват много нюанси. Това че една жена има менструално кървене всеки месец далеч не означава, че цикълът й е редовен! Не и ако например той е индуциран от приема на противозачатъчни или е предшестван от силен ПМС (предменструален синдром), съпроводен от болки или крампи, твърде къс или твърде дълъг и т.н.

Затова най-сигурният начин да определите дали имате здрав и редовен цикъл, е да проверите дали той отговаря на долните 5 условия:

1. Продължителността на цикъла е между 25 и 35 дни

Продължителността на цикъла трябва да бъде еднаква всеки месец, а не да варира. Ако например през един месец цикълът ви е 27 дни, на следващия - 34, а на третия - 25, това е знак за наличие на хормонален дисбаланс.

Причината за цикъл по-кратък от 25 дни е състояние, известно като дефект на лутеалната фаза, при което периодът между овулацията и менструацията е по-кратък от необходимото. Най-честата причина за това състояние е доминантния естроген или дисбаланс между естрогена и прогестерона в организма. Повече за доминантния естроген писахме тук.

Ако цикълът ви е по-дълъг от 35 дни, вероятно имате късна или изцяло липсваща овулация. Най-честата причина за това е състояние, известно като синдром на поликистозните яйчници.

2. Цветът на менструалната кръв трябва да прилича на сок от червени боровинки

Този цвят е доказателство, че кръвотечението достига свободно до тазовото дъно, без да се задържа излишно в матката. За разлика от това тъмночервен или кафеникав цвят на менструалната кръв, както и наличието на кръвосъсиреци са сигнал за задържане на кръвта и слаба циркулация. Причина за това отново може да бъде доминантният естроген. Един от начините да се подобри циркулацията е чрез компреси със загряваща възглавничка с топла вода, поставени директно върху корема. Друг начин са компресите с рициново масло, за които ще поговорим по-подробно в отделна публикация.

3.  Промяна на цервикалното течение през месечния цикъл

Много жени се страхуват от появата на каквото и да е цервикално течение, но то в действителност е важен индикатор за наличието на ефективна овулация при жените в репродуктивна възраст.

Малко след края на менструалното кървене е нормално да изпитваме вагинална сухота и да нямаме почти никакво течение, защото естествените нива на естроген в тялото са ниски. С наближаване на овулацията цервикалното течение следва постепенно да се засилва и в дните на овулация да бъде най-обилно с консистенцията на разбит белтък. Веднага след настъпването на овулацията течението следва рязко да намалее и почти да изчезне.

4. Липса на ПМС

Въпреки че при почти всяка втора жена появата на менструация е предшествана от раздразнителност, промяна в настроението и силно желание за ядене на сладко, наличието на ПМС не се счита за нормален елемент от месечния цикъл!

Тъкмо напротив! Наличието на подуване, болки в гърдите, задържане на вода, тревожност и поява на акне са сигнал за дисбаланс между естроген, прогестерон, тестостерон и кортизол.

5. Липса на кървене или зацапване извън периода на менструация

Най-честото отклонение от нормата е появата на ръждиво-кафеникаво зацапване, което някои жени забелязват в дните преди настъпване на регулярната менструация. В повечето случаи причината са ниски нива на прогестерон - това е хормонът, който подготвя вътрешната стена на матката за закрепването на оплодената яйцеклетка, а когато оплождане липсва, нивата му падат рязко и маточната стена се изчиства чрез менструацията. При ниски нива на прогестерона кървенето може да настъпи по-рано или да се появи зацапване.

***

И така, ако сте една от щастливките, чийто цикъл отговаря и на 5-те условия, поздравления! Това говори изключително добре за здравето и хормоналния ви баланс!

Ако обаче се разминавате с един или повече от един от признаците за редовност, следете рубриката ни "Жената, храната и хормоните", където ще продължим да разбулваме мистериите на женското здраве, да разкриваме истинските причини за хормоналните дисбаланси и естественият път за тяхното преодоляване.

Магдалена Пашова е нутриционист от CSNN и автор на книгите "По-здрави бебета" и "В кухнята на модерната жена". Работи с жени с храносмилателни, хормонални и репродуктивни проблеми. Повече за нея на www.magipashova.com.

Каним ви на следобед по женски под надслов "Модерните жени променят света" на 13-ти март от 15:00 ч. в уютното пространство на книжарница Хеликон на бул. Цар Освободител 4 (бивш хотел България), където ще бъде представена книгата на Маги Пашова "В кухнята на модерната жена". Подробности тук