В живота на една жена има средно 500 менструални цикъла, които започват през пубертета и продължават до менопаузата. Нормална физиологична причина за отсъствие на цикъла при жена във фертилна възраст е единствено  бременността. Няколко месеца след раждането цикълът следва да се възстанови.

Все по-често обаче момичета и млади жени се оплакват от спиране или прекъсване на цикъла без да са бременни. Друг често срещан проблем е нередовният цикъл, който се появява веднъж на няколко месеца.

Двете състояния, известни със сложните имена аменорея (отсъствие на цикъл за повече от 3 месеца) и олигоменорея (нередовен, спорадичен цикъл), са основателна причина за безпокойство. Нередовният цикъл или пълната му липса при жена във фертилна възраст може да доведе до загуба на костна тъкан и остеопороза, трудности при зачеването или проблемна бременност,  дълготрайни нарушения на хормоналния баланс.

Много могат да бъдат причините водещи до аменорея и олигоменорея, но сред най-честите обикновено са:

  •        спиране на прием на противозачатъчни след като дълго време сте                  приемали такива
  •        много нисък процент мастна тъкан (под 15%) и/или много ниско тегло
  •        рязко отслабване
  •        стриктно ограничаване на калориите или хранително разстройство
  •        твърде чести, твърди дълги и твърде изморителни тренировки
  •        хроничен умствен и/или емоционален стрес
  •        хипофункция на щитовидната жлеза (хипотироидизъм)
  •        поликистозни яйчници и други

Много често гинеколозите неглижират състояния като олигоменореята, а аменореята третират с противозачатъчни таблетки или инжекция прогестерон.

Нека да го кажем ясно: противозачатъчните и хормоналните инжекции не са отговор на проблема. Те не го премахват, а само маскират симптомите на сериозен вътрешен дисбаланс и по този начин причиняват повече вреди отколкото ползи. Нещо повече, колкото по-дълго се отлага истинското лечение на дисбаланса, толкова по-сериозен става той!

Независимо дали планирате да имате бебе или не, е важно да разберете, че хормоналното ви здраве е отражение на общото ви здраве. Ако цикълът ви спира или е нередовен, това е сигнал за здравословни проблеми, които не бива да пренебрегвате с лека ръка и да "лекувате" с противозачатъчни.

Добрата новина е, че можете да направите много неща, за да върнете отново и да регулирате месечния си цикъл!

На първо място е важно да стигнете до корена на проблема или иначе казано причината за един хормонален дисбаланс. За целта работете със специалист, който търси причини, а не маскира симптоми.

На следващо място, погрижете се за храненето си. Нормалното функциониране на хормоните изисква изобилие от ценни хранителни вещества, сред които:

- протеини - минимум 40 гр на ден. Те са необходими за синтеза на хормоните и за баланса на кръвната захар. Добри източници на протеини са яйцата, рибата, месо от пасищни животни и някои бобови храни.

- полезни мазнини - минимум 20% от дневното ви меню. Хормоните се нуждаят от мазнини и е важно те да бъдат част от всяко хранене. Осигурете си ги като включите в менюто си повече авокадо, орехи, риба, кокосово масло, сусам, чия семена, зехтин.

- калории - не по-малко от 1500 на ден. Често пъти именно рестриктивните диети, при които калорийният прием е сведен до под 1300 калории на ден стават причина за нарушения в цикъла.

- сложни въглехидрати и фибри - до 55-65% от дневното меню. Те подпомагат редовната елиминация и естествен детокс на тялото. Осигурете си ги под формата на зеленчуци, плодове, семена и пълнозърнести култури

витамини - функционалният месечен цикъл се нуждае от витамин В и витамин Д, и точно те са сред най-честите хранителни дефицити при жените. Добър източник на витамин В са бобовите храни, а на витамин Д качественото рибено масло.

- пробиотични храни - нарушеното чревно здраве и липсата на пробиотични бактерии могат да бъдат сред водещите причини за хормонален дисбаланс. Включете в ежедневното си меню изобилие от пробиотични храни като кисело мляко, кисело зеле, кефир, кимчи, квас от цвекло и лактоферментирали зеленчуци (сурови туршии)

Ако спортувате всеки ден, сведете тренировките до 3 пъти седмично. През останалите дни може да правите леки разходки или йога. Погрижете се да намалите стреса с повече сън, приятни релаксации, медитация, повече време сред природата и масажи.

Ако всичко това не помогне, не се отчайвате! Един хормонален дисбаланс може да бъде многопластово състояние, който изисква по-продължителна и по-комплексна терапия, правилно хранене, комплекс от билки и хранителни добавки, укрепване на функцията на черния дроб, щитовидната жлеза и червата. Важно е да знаете, че решение на проблема съществува, и то не е в поредния блистер противозачатъчни таблетки!

А повече от нас по темата "жената, храната и хормоните" очаквайте следващата седмица.

Магдалена Пашова е нутриционист от CSNN и автор на книгите "По-здрави бебета" и "В кухнята на модерната жена". Работи с жени с храносмилателни, хормонални и репродуктивни проблеми. Повече за нея на www.magipashova.com