Понякога ни е трудно да си представим или все забравяме, че теглото ни не се влияе само от калориите, които приемаме, но и от група невидими вещества, които тялото ни произвежда. Тези вещества, наречени хормони, са от огромно значение – те регулират метаболизма ни и казват на тялото ни кога да трупа мазнини.

Ако познаваме добре тялото си и знаем как работят хормоните, ще бъдем по-здрави, затова сме ти подготвили няколко интересни факта и съвета, които ще ти помогнат в борбата с отслабването. Защото теглото ни се влияе от физическата ни активност, от хранителните ни навици, от гените и от стреса в ежедневието ни, но хормоните са в основата на всичко.

Инсулин

Глюкозата е основен източник на енергия за клетките. След като се нахраниш, нивата на глюкозата в кръвта се покачват и панкреасът ти получава сигнали, че се нуждаеш от повече инсулин – хормонът, който спомага клетките да получат достатъчно глюкоза. Инсулинът ни снабдява с енергия, но освен това е виновен и за трупането на мазнини. Ако се храниш с прекалено много сладки храни – инсулинът постоянно ще е висок и клетките постепенно развиват инсулинова резистентност, която може да се превърне и в диабет. Затова е важно да се изследваш и да провериш дали инсулинът е в норма.

Кортизол

Кортизолът е познат като хормонът на стреса. Той се отделя от надбъбречните жлези с цел да регулира нивата на кръвната захар – кортизолът не позволява на кръвната захар да падне под нормалното. Затова, когато си стресирана, изпитваш голяма нужда от сладко като шоколад, сладолед, торта и въобще всякакви сладки храни, пълни с празни калории и вредни вещества. По този начин тялото ти си мисли, че се подготвя за трудни ситуации. Освен това кортизолът забавя метаболизма, за да пази енергията ти за „опасните“ ситуации, които предполагаемото те очакват. Затова, ако имаш високи нива на кортизол, качваш килограми.

Лептин

Лептинът се произвежда в мастните клетки и изпраща сигнали до мозъка кога си вече сита. Лептинът също влияе на метаболизма ти и посочва на клетките ти кога да складират мазнини и кога да ги изгарят. Когато нивата на лептина са ниски, апетитът ти се покачва и тялото ти съхранява излишната храна в мастните депа. Много често нивата на хормона намаляват, когато не получаваме достатъчно сън.

Хормоните на щитовидната жлеза

Тези хормони се произвеждат от щитовидната жлеза и тяхната функция е да стартират процеса, познат като липолиза – разграждането на мазнините. Освен това те също играят роля при метаболизма. Ако нивата на тези хормони са ниски, по-лесно ще качваш килограми.

Какво да ядеш, за да отслабнеш?

Скорошни проучвания показват, че оптималният брой на храненията е три, докато по-малкият брой не води до трайни резултати и не е здравословен.

Ако спазваш стриктна диета, при която постоянно приемаш по-малко калории, отколкото са ти нужни, ще отслабнеш, но резултатите няма да се задържат за дълго. При често недохранване тялото си мисли, че около теб е настъпил глад и ти си в опасност. То започва да черпи енергия от мускулите, защото те по принцип горят повече енергия, при което ти губиш мускулна маса, а трупаш мазнини. В резултат на това накрая ще трупаш килограми, дори да се храниш веднъж на ден.

Постепенното отслабване е много по-здравословно и трайно. Ако искаш да отслабнеш, почни да приемаш по-малко количество калории, но без да прибягваш до екстремни ограничения. Например, ако по принцип приемаш 1900 калории на ден, можеш да ги ограничиш на 1700. Ако се храниш здравословно и достатъчно често, тялото ти няма да е предразположено да трупа мазнини за тежки дни.

Трябва да се храниш с продукти, които не покачват рязко нивата на инсулина. Това са продуктите с нисък гликемичен индекс.

Избягвай въглехидратите от бяло брашно и вместо това ги замени с храни, богати на протеини и фибри – те засищат по-бързо и по този начин няма да се притесняваш от преяждане. Протеинът спомага за трупането на мускулна маса, а мускулите горят повече калории от мазнините дори когато само си почиваш.

Как да тренираш?

Когато тренираш, мускулите работят повече и затова се нуждаят от повече глюкоза, която да им даде енергия. Ако не се храниш правилно, клетките могат да станат безчувствени към инсулина и да имаш проблеми. При такива случаи проучванията показват, че високоинтензивните тренировки са най-ефективни за повишаване на чувствителността към инсулина.

Ако предпочиташ по-спокойните тренировки, ще трябва да прекарваш поне по час във фитнеса. Докато 20 минути от високоинтензивните интервални тренировки са напълно достатъчни.

Когато приключиш с тренировката, тялото ти продължава да гори допълнителни калории през целия ден – дори когато спиш! За да помогнеш на тялото ти да трупа мускулна маса, можеш да пиеш по един протеинов шейк на ден. Той ще помогне и на кортизола да се върне в норма.