При всеки от нас метаболизмът работи на различна скорост. Правенето на упражнения, пиенето на много вода и набавянето на достатъчно сън са трите основни неща, които можеш да направиш, за да имаш бърз метаболизъм. Но не са единствените, правилното хранене също е много важно.

Днес ще ти представим 10 от храните, които забързват обмяната на веществата и ще ти помогнат да отслабнеш и да бъдеш във форма:

1. Люти чушки

Според проучването лютите чушки могат да забързат метаболизма с 25%. Лютата храна ни кара да се потим повече заради капсаицина, съставка, която стимулира рецепторите ни за болка. Тя стимулира кръвообращението и забързва метаболизма, благодарение на което гориш повече мазнини.

2. Пълнозърнести храни: овесени ядки и кафяв ориз

Зърнените храни са важна съставка на всяка здравословна диета. Но важното е да избираме пълнозърнестите опции – пшеница, овес, кафяв ориз и царевица.

Пълнозърнестите храни съдържат сложни въглехидрати, които засилват метаболизма, защото стабилизират нивата на инсулина. При дисбаланс в нивата на този хормон тялото ти започва да складира повече мазнини.

3. Броколи

Броколите може да не са любимият ти зеленчук, но те са изключително полезни и съдържат големи количества калций, който забързва метаболизма ти. Освен това броколите са богати на витамините C, K и A.

Една порция броколи ще те зареди с фибри, антиоксиданти и фолиева киселина. Те са една от най-добрите храни за детоксикация.

4. Супи

Според множество проучвания има пряка връзка между консумацията на супа и по-ниския риск от затлъстяване. Хората, които ядат супа преди основното ястие, поглъщат по-малко твърда храна.

Според едно проучване комбинацията между течни и твърди съставки в супата намалява апетита, затова хората се приемат по-малки порции и по-малко калории.

5. Кафе и зелен чай

Много проучвания са доказали, че кафето и чаят ускоряват метаболизма. Освен това те съдържат антиоксиданти, свалят нивата на кръвната захар, спомагат за изгарянето на мазнините и намаляват целулита.

6. Ябълки и круши

Ябълките и крушите са твоите съюзници в борбата с наднорменото тегло. Освен че съдържат малко калории, те ускоряват метаболизма. Този твърдение е доказано от проучване на университета в Рио де Жанейро. В него се разкрива, че жените, които ядат по три малки ябълки или круши на ден, отслабват по-бързо от другите, които не ядат тези плодове.

7. Подправки

Подправките като черен пипер, горчица, чесън и джинджифил поддържат нивата на метаболизма ти високи. Доказано е, че хората, които използват подправки в храната си, горят повече калории дневно.

8. Цитруси

Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и лимони спомагат за изгарянето на излишните мазнини. Освен това, благодарение на високите нива на витамин C, те регулират нивата на инсулина.

9. Храни, богати на калций

Ако искаш да имаш бърз метаболизъм, трябва да включиш в менюто си храни, богати на калций.

Според едно проучване, направено от университета в Тенеси, хората, които консумират между 1200 и 1300 милиграма калций дневно, свалят два пъти повече килограми от тези, които приемат по-малки количества.

10. Омега-3 мастни киселини

Най-големи количества има в рибата, но можеш да ги откриеш и в ядките и семената.

Тези храни ускоряват метаболизма ти, защото намаляват нивата на хормона лептин, който забавя обмяната на веществата. Според едно проучване, проведено сред различни африкански племена, тези, които се хранят с много риба, имали 5 пъти по-ниски нива на лептина, отколкото тези, които не се хранят с риба.